Кои са замесените във фалита на КТБ - конфиденциално

И Горанов не е виждал доклада на фирмата, разследваща потоците пари
Обновена: 6 ное 2015 13:18 | 6 ное 2015 13:11,
69
Кои са замесените във фалита на КТБ - конфиденциално
Снимка: БТА, архив

Докладът на международната фирма Alix Partners, разследваща паричните потоци на КТБ, е готов и е предаден в срок в края на септември на синдиците на КТБ, но има клауза за конфиденциалност и остава тайна за обществото към момента. Това стана ясно от изказването на министъра на финансите Владислав Горанов пред депутатите в рамките на днешния парламентарен контрол.

Още по темата
Горанов заяви, че не разполага с доклада, защото не е окончателно финализиран, но фирмата е изпълнила задължението си да го предостави на синдиците в срок.

Има изрична клауза за конфиденциалност в договора, каза Горанов пред депутатите.

Питането беше отправено от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров, който каза, че става въпрос за най-голямото източване на банка в историята ни и трябва да има разследване, което да стане публично достояние.

Димитров подчерта, че е наясно, че докладът не може да стане публичен веднага, преди да са приключили разследванията, но настоя веднага да се оповести пред обществото списъкът на замесените лица и фирми, "за да се видят кои са тези хора – сигурно политици, народни представители и представители на съдебната система, които са били замесени в казуса КТБ, а продължават да взимат важни решения за българските банки".

Припомняме, че още в края на септември Горанов направи уточнението, че информацията в доклада е чувствителна относно защитата на масата по несъстоятелността и затова ще бъде търсен начин Народното събрание и обществеността да бъдат запознати с анализите на компанията, наета през юни 2015 година.

Когато докладът се одобри от синдиците окончателно, би могло да се изготви извадка от него, която да се съгласува със синдиците и с Alix Partners и тя да стане публична, посочи в изказването си Горанов.

Финансовият министър предложи среща със синдиците и фирмата с негово участие, на която да се прецени в рамките на договора как да се структурира информацията и да се изнесе пред обществото.

Горанов докладва пред депутатите, че проектът на доклад е предоставен в края на септември на синдиците и подлежи на анализ от тяхна страна. Досега докладът не е съгласуван между страните, подчерта министърът и допълни, че той подпомага дейността на синдиците. Ако стане публичен, докладът би затруднил работата им и може да застраши интересите на кредиторите.

Във връзка с искането докладът да бъде предоставен и да се съхранява в секретна секция на НС Горанов каза, че това не е възможно, защото по смисъла на закона не е класифицирана информация.

Депутатът Славов изрази учудване от клаузата за конфиденциалност и постави въпроса за моралния аспект, защото ако не се върне имуществото, по думите му "поне трябва да се знае кой е замесен в този грабеж".

Горанов сподели, че и според него обществото трябва да е наясно за лицата и фирмите, които са замесени в казуса КТБ, но повтори предложението си – на среща със синдиците да се прецени как да се структурира информацията за обществото, "защото това е процес на несъстоятелност, който е един процес извън пряката публична дейност на отделни държавни органи".

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Владислав ГорановКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.