Борисов "за" нов път на коприната, търси синергия

Ще си сътрудничим с Китай в културата, бизнеса, технологиите...
Обновена: 26 ное 2015 08:33 | 26 ное 2015 08:32, Мария Захариева
18
Борисов "за" нов път на коприната, търси синергия
Снимка: БТА

Китай е наш първостепенен партньор в Азия и считаме, че е наличен широк спектър от възможности за разширяване и задълбочаване на нашето сътрудничество. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с китайския си колега Ли Къцян в Пекин.

Българският премиер изтъкна, че Китай е сред най-големите ни експортни партньори не само в Азия, но и в световен мащаб.

"Нашите приоритети са увеличаване на китайските инвестиции в България, разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулиране на туристическия обмен", заяви Борисов. Той добави, че разчитаме китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос в Китай на български земеделски и хранителни продукти. Според премиера, може да се потърсят взаимноизгодни модели за успешното изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти. Също така гледаме позитивно на китайските фирми с интерес към пазарите на ЕС, които могат да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и центрове у нас.

Премиерът Борисов отбеляза проведения българо-китайски инвестиционен форум в Шанхай и изрази очакване той да даде импулс на нови бизнес партньорства от интерес за двете страни.

Българският министър-председател даде висока оценка за организацията и постигнатите резултати от 4-ата среща на правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Суджоу.

"Искам да Ви поздравя за далновидното отношение към страните от нашата част на Европа и Балканите. Десетилетия наред Балканският полуостров е бил средище на напрежение и войни и в голямата си част е много по-изостанал от другите страни в Европа. Фактът, че едните са членове на ЕС, а другите не са, че едните са членове на НАТО, а другите не са, на практика допринася за по-голямото разделение. С формата 16+1 и с Вашето лично отношение могат да се регулират някои от неравенствата, да се изравнят възможностите", отбеляза по време на срещата премиерът Борисов.

Той акцентира също така върху стратегическо партньорство ЕС-Китай. Министър-председателят приветства решението на Китай да стане първата държава извън ЕС с принос към Инвестиционния план за Европа (планът Юнкер) и изрази желание да се обсъдят възможни съвместни проекти по тази линия.

Премиерът Борисов изрази подкрепа за лансираната от президента Си Дзинпин инициатива за изграждане на нов път на коприната "Един пояс, един път". Според него е добре да се търси синергията между тази инициатива, "16+1" и новата платформа за свързаност ЕС-Китай.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза и интереса на България от задълбочаване на двустранното сътрудничеството в културата, образованието, науката и технологиите. Министър-председателят посочи, че предвид предстоящото председателство на България на ЕС през 2018 г. подготвяме много сериозно присъствие с културни прояви в страните от ЕС и в някои световни столици, между които задължително ще е и Пекин.

В края на разговора министър-председателят Борисов подчерта значението на диалога между лидерите, които задават посоката на развитие на двустранните отношения. Премиерът благодари за поканата да посети Китай и покани своя колега Ли Къцян да посети страната ни в удобно за него време. 

(БТА)


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко да не забравиш да посетиш Манастира Шау лин да покажеш нещо на монасите там да те попреметат малко
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години Бойко каза че Китай е комунистическа държава сега какво прави там бе сигурно ще си връща червения билет
13
1
 
3
 
! Отговори
Бойко джихадиста преди 3 години
Цял свят слухти около Турско руския инцидент ,а Борисов си играе на Марко Поло ......
12
0
 
1
 
! Отговори
как кой преди 3 години
Гроздан Караджов го измами.
11
0
 
2
 
! Отговори
Пътя на отровите преди 3 години
Китай е една отровена държава,тровеща и останалия свят.Бойко се изживява на някакъв Никсън и прави глупости.Интересно ли кой десебар маоист го измами да ходи да подписва глупости в Китай?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Луд умора няма
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До наблюдател

Кой го е еня ти какъв си? Пиши му писмо колко е велик и не ни занимавай с отношенията ви!!!
8
2
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
въпреки че съм един отнаи яростните критици на боико борисов съм длъжен да подчертая че тои направи това което непосмя да направи жан виденов преди години
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да е лошо Китай да замести огромния пазар който загубихме навремето-Русия.А китайците пред1-2год.здравата се опъваха на гмо-то.Сега как е не знам.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали Рапонът знае какво е синергия?
5
0
 
5
 
! Отговори
kon преди 3 години
Mili hora, ne si li spomnyate 4e Boko beshe predi 2 -3 godini v Azarbeidjan I ni dokara gas , ama tolkova gaz 4e Rusnazite ni spryaha ujen potok da ne se zadushim ot gas..
Evala na azurite spasiha ni.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маи имаше филм васко да гама от село банкя - опознай света на гърба на данакоплатците
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе, Бойко там, в Китай ! Ама оная свинкя Лиляна какво прави там ??? Винетки ли им продава ????
2
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 3 години
Браво!
Наистина добър пример можем да земем от Китай и не само, ами и да се развием.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.Айде, наште политици почват да медитират.....