Къде го има? С "Порше" на протест за 8 лв. по-скъпа винетка!

Борисов: Такава социална държава като България няма друга!
30 ное 2015 15:44,
519
Къде го има? С "Порше" на протест за 8 лв. по-скъпа винетка!
Снимка: БТА

Такава социална държава като България няма друга – навсякъде всичко се плаща и дотира от държавата. Този извод направи премиерът Бойко Борисов по време на конференция за предизвикателствата пред местната власт по време на новия програмен период. Министър-председателят се възмути, че у нас се правят протести за 8 лв. увеличение на винетките.

Борисов даде пример с Китай, където да се движиш по магистрала 100 км струвало около 10 лева в български пари.

"Това е все едно за 80 лева да отидеш до Бургас и да се върнеш, а тук за осем лева увеличение на винетка се правят протести", каза той, цитиран от БТА и допълни: "С "Порше"-та на протест, само да запали "Поршето" е изхарчил 12 лева, а за осем лева протестират".

Още по темата

Според премиера само в България има неплатени магистрали. "И те ще са безплатни, но поне да си платят и винетка за тази нова услуга", настоява той и допълва, че, когато създаваш удобство, то се плаща.

Пред кметовете премиерът обясни, че държавата продължава да държи скъпи градове – с ниска безработица и огромни дотации от централния бюджет - "за да става все по-луксозно и да привличаме от по-малките населени места в големите центрове". Борисов попита къде в Европа има такава ситуация - като искаш да живееш във Виена, там таксите са едни, като искаш да живееш на село - други.

"Когато искаш да си на жълтите павета, не може таксата да ти е същата като в някое село", каза още премиерът и допълни: "Не е популярно, но другото е още по-абсурдно - да дотираме метрото всяка година с 20 милиона, за да се возят хората евтино".

Бойко Борисов припомни предложението на управляващите общините да вдигнат с 2% местните данаци, но всички и най-вече РБ се възпротивили.

"Имате дългове, но не искате вие да си ги съберете в населените места, а искате като дойдете при мен, да ви ги извадя", каза той. Борисов каза още на кметовете: "Не искате да си съберете парите от таксите, защото искате да сте готини, добри, но и ние искаме да изглеждаме така". Борисов призова кметовете да престанат с популизма.

Той обясни и че държавата има огромни задължения да плаща за новите предизвикателства - "и отбраната, и службите за сигурност, самолети нови трябва да купуваме, да ремонтираме стари", каза Борисов.

Той предупреди кметовете и че ЕС ще реже лоши проекти, за да осигури пари за сигурността. Затова премиерът призова новоизбраните кметове да бъдат много внимателни при изпълнението и проследяването на проектите, финансирани с европейски средства.

"Пари на Европа й трябват, а няма от къде да се взимат. Затова ще се режат лоши проекти. Всеки отговаря пред всички. Всеки ден си следете проектите. Една-две общини да направят беля, тя ще се отрази на всички", предупреди още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
0
 
0
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 8 години
От утре всички с Ферарита на протести.Кви са тия Поршета ?
297
0
 
0
 
! Отговори
Лукойл преди 8 години
1.238 милиарда лева за приходите от акциз за произведеното гориво в България, докато 380 милиона лева е платеният акциз за внесеното. Проста сметка показва, че при данъците съотношението не е като при пазара 60 на 40, казва Златев.
296
0
 
0
 
! Отговори
промяна продължение преди 8 години
До тук добре който кара по нашите пътища и зарежда от нашите бензиностанции ще плаща този данък. Но големия въпрос е как Б.Б ще бръкне в джоба на В. Златев и другите мошенници за да си вземе процента за данъка от продадения бензин. Е НЕМА КАК ДА СТАНЕ . За това е по добре да дере хорицата, че е по лесно и щото ги е страх да не ги глобят и за глобата ще трябва да си продадат колата. Магистрала Хемус от 15 г. е винаги в ремонт или има табели с ограничение по-малко от 90км/ч. на някои места.
295
1
 
0
 
! Отговори
промяна преди 8 години
Нямам физическото време да прочета всички коментари, но ме извинете ако се повторя с някой които е писал подобно нещо.Имам предложение към примиера за вмъкването на данък пътища като процент в цената на горивата примерно 1 до 2 % за литър това е спрямо сегашната цена на горивата около 3 до 5 стоинки на литър уеличение. Аз лично ще го приживея. Но така колкото повече караш , толова повече си съпричастен с амортизирането на пътната настилка .
294
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tolkova tap i Beden narod kato Nas nama Po Zelia svat a zAzarov i boiko Barabar s Zezo milizionero da vidat ot kade sa parite sa porscheto Bentli i dr podobno milionerskite koli na krazi Mutri s imoti tn boiko da naredi proverki na novobogataschite s kufarzeta ot lukanov kostov Bsp gerb dps tn kak sabogataha
293
0
 
4
 
! Отговори
Порше фен преди 8 години
Не че нещо г-н премиер, ама е унизително да работиш в България, да имаш бизнес, да си купиш Порше и да го блъскаш по дупките. За това е Поршето на протеста. Не защото човека няма пари да си купи винетка, а защото е унизително за марката да се кара по такива калдъръмени пътища като нашите. Моля Ви, за справка отидете от Бяла до Попово с подобен клас кола и ще видите за 50 км колко ще ви е сметката в Порше България. От векове там не е пипан пътя а изисква винетка...
292
0
 
4
 
! Отговори
идея преди 8 години
Винетката да стане 200 лева, но да отпаднат малките междуградски и междуселски пътища от обхвата на винетката...Пример: софиянец си кара само из столицата цяла година и не си купува винеткаа човека от село какво прави ? само из село ли да караами като ходи до близкия град?винетка ли?това е дискриминация за хората от малките населени меставинетката да се вдигне но да важи само за основните пътни артерии магистрали и други по големи пътища
291
1
 
2
 
! Отговори
а преди 8 години
сигурно ще ме оплюят всички но на фона на всички останали държавници в България избирам да гласувам за негоединствено много ме възмущава външната ни политика относно Русия.можем много да спечелим ако не сме на контра с руснаците и то само за да се харесаме на някой който нищо не ни дава освен развалената си култура
290
2
 
0
 
! Отговори
Ufh преди 8 години
За София си заслужава 100лв винетка, там се правят пътища и магистрали, провинцията сме само донори.
289
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалки опити за отклоняване на темата.Не става въпрос за 8лв/месечно, а за 50% увеличение!!!!!!!Значи когато великодушно увеличават заплатите, громко се говори се за 5, за 10% увеличение.А като е за вдигане на такси, с некакви си 8лв/месец.Ми то това са 30ст/ден....какво му мислите?!!!?А за поршето-що да не протестира човека. За него ремонтите по колата в следствие на хубавите ни дупки, по-евтини ли са? Или щото имал пари да си купи джибка, втора употреба, можем да го крадем и рекетираме???
288
0
 
10
 
! Отговори
Уили преди 8 години
97лв-67лв=8лв!? Как може толкова *** милиционер да е министър?
287
0
 
20
 
! Отговори
Рв преди 8 години
Питате защо гласувахме за него ли? Ами ще ви кажа- не гласувахме за него, фалшифицираха изборите. И да гласуваме и да не гласуваме- все едно! Мафия! Крадци и Българоубийци! И дори някой от тях да иска да промени нещата, клоаката го смазва моментално. Преврат е начина,но и това контролират. Най ги е страх някой нов и неопетнен да поведе народа че тогава ще им се стъжни.
286
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Европа и требвали пари, стегайте колана щот европееца не иска да си разваля рахатлъка.
285
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние НЯМАМЕ магистралиИмаме пърнокласни шосетаМагистралата има аварийни ленти и др.подобни екстри
284
1
 
14
 
! Отговори
PPP преди 8 години
Ама цялата работа била заради Европроектите, какво общо имат местните данъците с ремонта на самолетите. И да попитам в България кое е магистрала, тръгнеш на някъде и висиш по 4 часа в задъстване
283
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека данъка е само за тези които имат поршета. АЗ имам ЛАДА,и не виждам защо трябва да плащам още 90 лева отгоре
282
1
 
19
 
! Отговори
zoro преди 8 години
Да са ни честити новите данъци акцизи винетки....като си траем така ще е
281
2
 
14
 
! Отговори
продължение преди 8 години
да те питам убоснико това ли им обеща в така наречената европа ,че ще вземеш жилищата на българите така както им ограбихте труда с приватизацията,не искам да съм лош пророк,но май след това ти управление няма да ходиш спокойно по улиците,както ваньо костов и всички ***,не можа ли баща ти на една шумка да те изпикае ,а да не се ражда такова чудовище като теб,само да ти кажа-срещнах болестта рак в моето дете ,но ти си по-страшен,рака идва от преизподнята,а ти си самия луцифер с човешки образ
280
2
 
19
 
! Отговори
такаааааааааааа преди 8 години
преди да прочета написаното от другите ,да ви попитам "скъпи българи" гласували за неграмотника как сте,аааааа вас не ви интересува народа важно е кралят -слънце всеки ден да говори нелепости и вие с лиги на уста да го слушате,до неграмотника-слушай знам ,че четеш и всичко ти донасят,но да знаеш още в първи семестър на първи курс икономика се казва,че навсякъде по света транспорта е социален,в цял свят е на дотации и не само той,следващия път попитай защо сме още живи след твоето управление защо
279
3
 
19
 
! Отговори
жалко преди 8 години
Вече е не само противен, но и гнусен!