Българският глас е важен за Великобритания в ЕС?

Лондон може да помогне за укрепване на границите ни
4 дек 2015 14:07, Анисия Иванова
29
Българският глас е важен за Великобритания в ЕС?
Снимка: БТА

За първи път Великобритания иска нещо от България като член на ЕС - да бъде подкрепенa за едно по-особено членство в ЕС. Това обясни бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите му британците винаги са се чувствали като особен член в ЕС и заради това искат промяна в Съюза, която не е задължително нещо лошо.

"Отношенията между България и Великобритания винаги са били сложни, предвид двете Световни войни по време, на които са били на две различни страни. Това е второто посещение на британски премиер у нас - преди 16 години Тони Блеър е направил подобно посещение. Това е първото посещение на британски премиер след влизането на България в ЕС. Това според мен е основната причина Дейвид Камерън да е у нас. Интересно е, че Великобритания за първи път иска нещо от България като член на ЕС", поясни Керемедчиев.

Още по темата

Британците не искат да бъдат в еврозоната, но искат британският паунд да бъде равна валута на еврото, обясни  експертът. По думите му те искат по-особени правила да действат за Великобритания в ЕС.

"Преговорите ще бъдат трудни. За да дойде Камерън в България, той вижда и поставя цели къде би имал по-трудни преговори. Затова лично идва да ги води. България за първи път като член на ЕС и на НАТО може да бъде изслушана какво й е мнението от Великобритания. Българският глас е важен за Великобритания", прогнозира Керемедчиев.

Британският премиер е притеснен от референдума за ЕС през 2017 г., смята бившият зам.-министър.

"Референдумът може да се окаже и капан за политиците, които го предлагат. Камерън е притеснен и предприема тези совалки, защото ако не успее да договори промени в правилата на ЕС и по този начин да успокои британците, че и "британското ще остане британско, а европейското ще остане отново британско", той ще изгуби гласове и през 2017 г. Великобритания може да излезе от ЕС", уточни Керемедчиев.

Не е ясно какво ще изгуби България, ако Великобритания излезе от ЕС, посочи експертът. Той обаче прогнозира, че ще има икономически щети и в двете посоки, но добави, че "нито Британия е един от най-големите инвеститори в България, нито един от най-големите търговски партньори."

Великобритания е откъсната от реалността какво се случва на българо-турската граница, заяви Керемедчиев. Но страната ни може да привлече внимание и ЕС може да ни помогне чрез Великобритания в укрепване на границите ни, смята експертът.

"Финансовата подкрепа би дошла от европейски фондове. При посещението си на граничните пунктове Камерън може сам да изяви желание да изпрати британски експерти по сигурността и гранични служители, които да подпомогнат нашите. Тук е моментът, в който България може да постави искания, които Великобритания да пренесе на ниво ЕС", анализира още Керемедчиев.

Няма пълен консенсус за споразумението ЕС-Турция. Не е ясно и как ще дойде обещаната помощ за Турция - тези 3 млрд. евро, добави Керемедчиев.

"В момента Турция, след свалянето на руския бомбардировач и след обтегнатите взаимоотношения с Русия, започна панически да търси все по-близки и топли контакти с ЕС и с НАТО. Турция държи козовете, за да спре, ограничи, пренасочи бежанската вълна. Диалогът на ЕС с Турция е свързан със стъпки за ограничаване на бежанския поток и България ще бъде една от първите държави, които ще усетят това облекчение", смята Керемедчиев.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Камерън си гони интереса, да го подкрепим 2017г., а нашия интерес не ми е ясен, но Борисов ако го знае, правилно би било да го изтъргуваме. Добре би било да вземем пари за границата. И други важни неща каза Керемедчиев. За Турция - че изнудва ЕС за бежанците, тя има тези козове, затова и минава номера.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Сидни Ав$тралияСидни, да ти казвам ли че ти от село можеш да избягаш но селянията в теб остава до края на живота ти, или си го знаеш ??? Защото уж си избягал от село , а очите ти все на село ???? На ония край на света отиде, но НЕ !!! Село та село !!!???
17
1
 
2
 
! Отговори
готино е преди 8 години
Готино е на Албионо ***,лаптоп и кола си купих за коледа. А вие?
16
5
 
3
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
До ЗападноевропеецЗащото аз живея в австралия бе ***. А ти си у гeтото и си се писал западноевропеец. Аз съм по голям западноевропеец защото поне съм живял в западна европа.Сега ясно ли ти е.А тоя камерън да доиде тук в австралия дабму.кажем колко е особен точно
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Британеца е дошъл да види става ли нашата тиква за фенер по Хелоуин ???
14
0
 
9
 
! Отговори
мечти на Б.Б. преди 8 години
"Българският глас е важен за Великобритания"ХАХАХАХАХАХАХАХАААААААААА.............
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 11той украински неонацист
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой може ли да ми преведе това - "британското ще остане британско, а европейското ще остане отново британско"
11
8
 
2
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До 15Както вече ти казх, това е НИК и мога да пиша каквото си искам. То тука има един, който се е кръстил СидниАв$$$тралия, но на него не му правите забележка! Просто сте се заяли с мен!!!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до Западноевропеецти си украински неонацист ами *** там,защо живееш в България от някой крие?
9
0
 
13
 
! Отговори
Ю Гей преди 8 години
Помните ли когато Ю Кей плашеха с прилива от румънци и българи за нова година и накрая кацна един самолет с няколко човека?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до СидниНие не сме дупка в кавала !!! Ние сме мястото от което излизат плюнките, което пък от своя страна си е съвсем друго място ! Защото през дупките излизат звуци, получава се мелодия, хармония от тонове, а през нас - плюнки !!!
7
15
 
1
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До 11Защото това е НИК и мога ако искам и "Марсианец" да се пиша! Това е свободата на словото, а не като във фашистка Русия!!!
6
1
 
17
 
! Отговори
B преди 8 години
Май никой не мел историята. Британците винаги са били против нас, обещавали са земи откъснати от България, но до там- само са ни разигравали за да прокараъ сибствените си интереси. Заслужават само едно единствено *** off bastards!!!!
5
20
 
5
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Абе русофили!!! Кажете ми защо усърдно плюете по Запада и САЩ, защо плюете по демокрацията, доброто и свободата на словото? Защо плюете по Бойко и Герб, които от всичките ни мафиотски партии са единствените, които мислят за народа си и подобряват живота на българите? Защо плюете по българския президент, който се стреми към доброто и мира? А защо издигате в култ перхидролното, фашистко джудже и партиите българоубийци-БСП и Батака? Защо лижете *** на Болен? Нямате отговор, нали???
4
2
 
4
 
! Отговори
Mate преди 8 години
{Paund = Euro = BGN} > usa dolarPossible.Kolko bg granichari ste otivat na ostrova da mu pasiat granicite?!:-)
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"По думите му британците винаги са се чувствали като особен член в ЕС ...По-важно е да знаем как е почувствал британския член Борисов там на границата ??? Държал ли се е за мрежата ? Издържала ли го е ??? Повдигал ли я е ??? Това е важно за нас, а не другото !
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък защо си мисля, че е дошъл заради ТТИП? Така де, тук идват само когато трябва да получат нещо важно за тях и кофти за нас....
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като се оригна гръмогласно, Борисов каза - Българският глас е важен за Великобритания в ЕС?