Топлофикация товари! Дълг от 9 лв. набъбна на 1000

Монополистът води дела с абсурдно високи хонорари за юристи
7 дек 2015 08:52,
88
Топлофикация товари! Дълг от 9 лв. набъбна на 1000
Снимка: архив, Булфото

Хиляди длъжници на "Топлофикация" затъват все повече, тъй като дълговете им скачат драстично заради такси и възнаграждения за адвокати.

Стига се до абсурдни ситуации - миниатюрен дълг да се увеличи в пъти заради хитра система на монополистите да товарят задлъжнелите пред съда.

По тази схема абонат на "Топлофикация", неплатил 8,70 лв., се оказал длъжник на 1000,70 лв. и е очевидно, че законът не забранява това.

Дори и онези, които се издължават в доброволния срок, също ще бъдат ощетени - съдът отмени тарифа, която им опрощаваше таксата към съдебния изпълнител. Почти невъзможно ще стане и изпълнението срещу застраховател от негов клиент с промените в Кодекса за застраховането, които са на финалната права в парламента, алармира "Сега".

Националният омбудсман Мая Манолова обяви, че е залята от жалби срещу топлофикациите в страната. Още преди началото на отоплителния сезон те били над 300 и се очаква да се увеличат.

Много често, без да уведомят абонатите си какво дължат, топлофикациите пристъпват към принудително изпълнение, при което начисляват всевъзможни такси - адвокатски хонорари, възнаграждения за юрисконсулти и лихви, които в пъти увеличават задължението.

"Редно е да информират клиента, че ще му заведат съдебно дело, ако не плати, и да го информират какво дължи. Но те не го правят. Пристъпват, защото е по-лесно, направо към съдебна процедура по бързия ред", разказа Манолова. Така на абонат с дълг от 8,70 лв. са начислили: 300 лв. възнаграждение за юрисконсулт, 25 лв. съдебна такса, 60 ст. лихва, още 300 лв. хонорар за друг юрисконсулт - за това, че се е обърнал към съдебен изпълнител, и 100 лв. такса на изпълнителя. Манолова не уточни за какво е начислен остатъкът до 1000,70 лв.

"Топлофикация" има собствени юристи, но наема външни, на които плаща хонорари. Това е хитър начин да събират допълнително средно по 700 лв. отгоре от абонатите, описа схемата Манолова.

Тя се натъкнала на случай, при който "Топлофикация" внесла искова молба срещу длъжник за 2 стотинки, които с хонорарите и таксите го натоварили с над 600 лв.

Според нея спешно трябва да се гласуват поправки в принудителното изпълнение, които да парират злоупотребите на монополистите. Тя смята, че е необходимо да се гарантира призоваването по изпълнителни дела и хората да знаят, че срещу тях има съдебни действия.

Освен това трябвало да има закон за личния фалит, както и изменения в публичната продан на имоти, така че банките да не могат да търсят дължимо извън това, което получат при продажбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Който не иска парно си продава жилището и отива в жилище без парно. Много е просто.
49
2
 
9
 
! Отговори
До 72 преди 8 години
Няма кой да спре тоя рекет,защото няма държава.Топлофикация е държавна,значи рекета е държавен.Сами трябва да ги спрем,но трябва да се организираме.Иначе ни очаква още по-голям рекет.Те само ни пробват колко можем да издържим.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да излезем на протест срещу алчните чиновници,които дори събират пари за помещения,в които няма парно.Нека да заведем и колективен иск срещу своеволията на монополистите.Не може да плащаш за услуга,която не ползваш.Ако нашият съд не ни обърне внимание,има Стразбург.
47
2
 
9
 
! Отговори
Joco преди 8 години
Няма ли кой да спре този рекет ! Защо държавата допуска такава гавра !!!!
46
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
Топлофикация е най-евтиният начин за отопление. Проблемите идват от кражбите на съседите, ако преустроят сградите, и вкарат тръбите в стълбищата, заедно с измервателните уреди, и предоставят избор на хората, да изберат на какво да се отопляват, без тия безумия... повечето хора ще си останат на парно... Много по скъпо е да се отопляваш на дърва, или ток
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще станат още по-зли и крайни.Та нали изгубиха безумно много пари в КТБ
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах сутринта предаването с нашия артист и перипетиите му с топлофикация.Аз ги имам вече 3 години,плащам безумни пари и ни осъдиха без да ни предупредят.Но нямаме никакъв шанс да ни чуят и за това се зарадвах че сутринта един от нас успя да се възпротиви!Дерзай приятелю,макар че с тази акула "Топлофикация" управия няма!Те извиват на хората ръцете и с тях никой не може да се справи.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мен една друга мисъл ме терзае.Банките не играят ли със съдебните изпълнители.Как така запорират сметки преди да уведомят своите клиенти.Нещата са доста гнили и долнопробни.Отделно ,че ни мамят в сметките,а да не говорим за почти студените радиатори.
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
54, много е важно да се запомни, че това на радиатора вкъщи НЕ Е ТОПЛОМЕР, а уред за дялово разпределение, а този уред за дялово разпределение мери СРЕДНИ СТОЙНОСТИ, а не точни такива. Съгласно Закона за счетоводството във фактурите трябва ЯСНО и ТОЧНО да е определено какво се фактурира, а не средни стойности - това прави ВСЯКА фактура на Топлофикация невярна и съответно незаконна. Само че именно съдът не се съобразява с това. Колкото до делата, Манолова правилно го казва - имат си юристи, ама..
41
1
 
7
 
! Отговори
РЕанонимен преди 8 години
До Анонимен А бе ***, ако не знам дали дължа някакви суми, примерно при наследяване на имот с топлофикация, защо съм длъжен да плащам хонорари на лапачите?
40
1
 
13
 
! Отговори
... преди 8 години
Тези по-зле и от лихварите. Да вземеш хилядарка с 30% лихва и си знаеш. При тези дължиш 9 лева, а връщаш 1009. Даже ме е страх да видя колко процента са това.
39
3
 
6
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Бойкористан .........това е само началото !
38
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vladyПълни глупости. България е по-зле Сенегал, Бурина Фасо и Чад. България е страна от третия свят без индустрия - депо за евтина работна ръка и износител на работнички за публичните домове на Европа.
37
2
 
11
 
! Отговори
vlady преди 8 години
До АнонименБългария има еквивалент покупателна способност на човек около 9 пъти по-висок от Сенегал, около 6 пъти от Чад и над 10 пъти от Буркина Фасо. Изобщо не може да се сравнява с африканските държави. България никога не е била средно развита, винаги е била на дъното
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвсем очевидно е, че проблемът е в законите написани или променени от депутатите в последните 26 години.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бил съм без работа и няколко месеца не си плащах парното за което получих писпо с което ме уведомяваха ,че ще бъда даден на съдия изпълнител за 160 лв. неплатени ходих да ги питам и ми казаха ако искат може и за 1 ст. така ,че внимаваите да не останете работа защото ще ви нападнат веднага хиените.
34
3
 
27
 
! Отговори
абсурдистан преди 8 години
Най-страшното е ,че в БГ осъждат Тайно хората и им взимат пари, дължи -не дължи човек трябва да знае ,че го съдят - това и третия свят го няма
33
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
номерца от селски вечеринки правим а ? Сигурен съм че много лесно може да се разбере кой прави тия шашмички в топлофикация и съвсем случайно ще се окаже някой номенклатурчик на процент... Докато не увиснат всички такива по дърветата няма да се оправим никога
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Комунизма е в главите на тези които плюят, защото не искат да плащат, а в капитализма се плаща."Щом за капиталистите тая гавра - да дължиш 9лв и да те накарат да платиш 1000лв - е нормална, да вземем да избесим капиталистите.
31
3
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Комуняците наблъскаха хората в панелки, дето не се знае "кой пие, кой плаща" и се превърна в рай за "селските тарикати" дето ако могат да ***&ат други тарикати със сметките!