ДПС зове за ликвидиране на Великото народно събрание

Местан отсече: Да се освободим от оковите на ВНС
40
ДПС зове за ликвидиране на Великото народно събрание
Снимка: архив Bulphoto

Лидерът на ДПС Лютви Местан се обяви за свикването на Велико народно събрание, което да заседава кратко и да реши само един въпрос - отмяната на института на Великото народно събрание.

Той призова президента Росен Плевнелиев веднага да започне консултации за свикване на ВНС. Това стана по време на окончателното приемане на поправките в Конституцията.

"Ако искаме да правим по-дълбоки реформи в съдебната система рано или късно трябва да узреем за необходимостта от свикване на ВНС, което да заседава кратко и да приеме един единствен акт – този на собствената си ликвидация и да прехвърли всичките си правомощия на обикновено Народно събрание. Българският законодател трябва да се освободи от оковите на ВНС“, отсече Местан.

Той добави, че за ДПС критерият кой е за истински и дълбоки реформи в правосъдната система е отношението на политиците към идеята за свикване на ВНС.

Въпреки призивите на Местан и критиките на БСП беше прието предложението на Реформаторския блок главният прокурор да бъде изслушван и да представя доклади пред парламента за резултатите от противодействието на престъпността и осъществяването на наказателната политика.

За текста обаче гласуваха 160 народни представители, което означава, че поправките в Конституцията тръгват по бавната писта, тъй като според процедурните правила текст, който не е подкрепен от 180 депутати, но за него са гласували повече от две трети от народните представители, може да се обсъжда отново не по-рано от два и не по-късно от 3 месеца, напомни председателят на парламента Цецка Цачева.

От БСП категорично се обявиха против поправката. Според социалиста Филип Попов това би нарушило независимостта на властите.

Реформаторите обаче са категорични, че по този начин се засилват механизмите за контрол върху съдебната власт.

Местан остро се противопостави на това твърдение на реформаторите, тъй като независимостта на магистратите, независимо дали са съдии или прокурори, е равнопоставена според българската конституция, създадена от 7 ВНС.

Лидерът на БСП Михаил Миков предупреди, че по този начин се създава политически контрол над независимата съдебна власт в частта прокуратура.
 
"Това е недемократично, неразбираемо и е свързано с някакво желание на управляващото мнозинство да контролират независимата прокуратура“, обвини той.

Според съпредседателя на РБ Радан Кънев обаче с този текст се запълва ваккума в контрола над обвинението. Той смята, че е много грешно е да се приравняват магистратите от прокуратурата и тези от съда.

"Съдът не може да следва политики, а прокуратурата може и трябва да следва политики, което означава, че прокуратурата като елемент от съдебната власт подлежи на по - сериозен контрол и на насочване от органите на законодателната и на изпълнителната власт по отношение на държавни политики“, настоя реформаторът.

Според него става въпрос за проста корекция в Конституцията, заради която не се налага свикване на ВНС.

Лидерът на "Атака“ Волен Сидеров подкрепи реформаторите.

"Когато станете депутати, вие вече представлявате целия народ, така че това не е политически контрол, а народен контрол“, мотивира се националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Gazov ventil преди 8 години
Kak da stane - s izgariane li?Kato izgoreli koshari, kato izgorela cherkva, kato izgorel chiflik, kato izgorel monastir, kato izgorel Partien dom, kato izgorela karutsa...?!
30
0
 
1
 
! Отговори
до: 28 преди 8 години
След като си против ДПС аз пък съм против Дасикане Рома-българизирани роми християни , от къде са дошли по Българските земи и кога са станали християни , ето това е интересна тема за дискусия
29
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Така е във БНС. може да влязат и умни хора, не само платени клиентелисти! Местан Мазния се опитва да подведе обществото!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
znaete li, ot kakvo se strahuvat nashte parlamentaristi....Велико народно събрание !!! zatova iskat i da go likvidirat
27
0
 
10
 
! Отговори
Georgieva преди 8 години
Аз пък искам парламента да се освободи от оковите на алчните ДПС ДЕПУТАТИ -членове на НЕЗАКОННАТА СПОРЕД БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ПАРТИЯ на ДПС,чиято основна идея е да работят СРЕЩУ ПОДОБРЯВАНЕ НА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ на БЪЛГАРИТЕ и приемането на закони, коитода ги ЗАЩИТАВАТ!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Историята ни е доста изкривена но едно е факт достоини българи няма
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер!
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие реформи не можете да направите, това вече е ясно.Можете да правите или лобистки закони, или популистки такива, който не се контролират и не се спазват, служат единствено за новини по платените ви медии.Отивайте си преди да е станало късно мазни гадове
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зидаров, нагъл и безскрупулен си! Гадюхоооооо
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тез от ДПС са кандидати за ИД най-накрая Путин да ги закове и да ги постави най-отпред на отряда интернационалисти-депут-ати
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знам на къде бие, но няма да стане неговата работа.
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа пък иска всички тези изедници да изчезнат от НС и на тяхно място да застанат достойни българи.
19
0
 
14
 
! Отговори
удивен преди 8 години
Местан е едно древно , свято и славно българско име ..тея всичките за за претопяване ...
18
1
 
36
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
А България зове за забрана на етническата партия ДПС и затвор за лидерите и
17
0
 
27
 
! Отговори
SS преди 8 години
ИСКАТ ДА МАХНАТ ВНС ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ ПРОКАРАТ ПОСЛЕ ЗАКОНИТЕ И ДА ОТКЪСНАТ ПАРЧЕТА ОТ БЪЛГАРИЯ.................
16
0
 
24
 
! Отговори
akud преди 8 години
ако премахнем великото НАРОДНО събрание ще остане само шериата. референдума на трифонов май исплаши дпс
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето от какво ги е страх партиите - наличието на върховен орган. Искат над тях да няма никой който да може да им "държи сметка" по един или друг начин!!!!Против отпадането на ВНС!!!!!!
14
0
 
15
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 8 години
Ловеца иска да остреля и ВНС. Що така бе ефенди .
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗНАЕМ НИЕ ЗА КАКВО ЗОВЕ! ТЕ ИСКАТ ЮГОИЗТОМНА БЪЛГАРИЯ! ОБЕЩАНА ИМ Е!РЕВОЛЮЦИЯ ТРЯБВА ВЕЧЕ СПЕШНО Е!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gl Prok. ZAzarov dy si hodi govorete samnava no gerb mu e sad garba kskto i va4varova Kolko Gage stanaha i sedat Tova ne e eu v eu sled Gaf ministri Prok. I tn si tragvat. Sami a v bG sedat nahslni i Lapat tlasti saplati komandirovki 4ijbina