"Радикално добро": Задължителен вот за 7-8 г.!

Според Георги Близнашки интелигентните хора не гласуват
Обновена: 11 дек 2015 09:54 | 10 дек 2015 20:04,
31
"Радикално добро": Задължителен вот за 7-8 г.!
Снимка: Булфото

Задължително гласуване за период от 7-8 години, предложи бившият премиер Георги Близнашки на IV-тата Национална конференция по изборни системи днес.

"Активната и интелигентна част от населението не гласува, тя е отвратена от нашите политически нрави. Задължителното гласуване е извънредна мярка. Това не е решение в дългосрочен план, но смятам, че за ситуация като нашата трябва да минем през един период на задължително гласуване", обясни Близнашки.

Той обоснова предложението си с това, че в политическия живот навлизат нови поколения, които нямат навици за участие в изборите.

"Нещата у нас отидоха много далеч. Общественият морал се срина. За мнозина да гласуваш е загубено време. Това е радикална мярка, но ще свърши добра работа", смята бившият служебен премиер.

Относно рокадите в парламента и нажежената обстановка след оставката на министър Христо Иванов, Близнашки коментира, че сме изправени пред правителствена криза.

"Въпросът за съдебната реформа, колкото и да е важен, далеч не е по-важен от това, което се случва в енергетиката примерно. И в други сфери. Проблемите се отлагат до безкрай. По стечение на обстотелствата имаме политически елит, който е под всякаква критика", обясни Георги Близнашки.

"Аз се изправих срещу предлаганата съдебна реформа още след пресконференцията от 16 април. Опитвах се да им помагам, позволих си даже да изложа своите виждания. Радан Кънев реши, че се подмазвам. Излезна да говори глупости по телевизията. Исках да помогна, но след тази пресконференция, когато чух какво се говори, исках да кажа: "Достатъчно!”. Да се спрат тези налудничави идеи. Това са неприемливи неща", допълни още Близнашки.

"Това, което наблюдаваме в момента е една абсурдна ситуация, силно фрагментаризиран парламент, 8 политически партии, като 4 от тях бяха принудени по силата на обстоятелстват да се коалират, за да може страната да излезе от тежката криза. Това е една принудена коалиция. Това не е коалиция на хора със сходни убеждения, а точно обратното. Колиция от типа "орел, рак и щука", каза още бившият премиер.

По думите му е било и груба политическа грешка да се обединят местните избори с националния референдум.

"Президентът лично пое инициативата и произнесе една реч, която не беше особено убедителна, но не можеш да помогнеш, когато не искат да те чуят", допълни още Георги Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласувал съм на абсолютни всички избори с иключение на първия тур за президентските 2001. Даже съм гласувал на два реферндума и на вътрешен референдума на СДС и ДСБ.
22
0
 
4
 
! Отговори
Готово! преди 8 години
Само ако всяка партия или "независим" навлек, неминал бариерата от 4 %, за два избора напред е аут от избори. Задължително, и не само за 7-8 години, а за постоянно - всеки изкарал два мандата, повече да не се появява за същата позиция! Като иска да е полезен, да се кандидатира за президент,папа, марсианец ...
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласувах на първите демократични избори за ДПС, от тогава до сега не съм гласувал просто няма за кого . Различни са само когато са извън парламента или във опозиция .
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интелигентните хора не гласуват, защото няма за кого да гласуват - интелигентни политици няма. А пък безплатните кебапчета не ги вълнуват :)
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интелигентните хора няма да гласуват дори и да ги задължите! Защо " богоизбраните " нямат и не чувстват никакви задължения към обществото? Защо? На тях са им нужни повече гласове само за една представителна легитимност за умопомрачителните беззакония които вършат!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Край 11Така нареченият политически елит е такъв какъвто си и ти.некачествен мат'риал.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо не гласуват "интелигентните"?А дали са изобщо интелигентни??И какъв е смисъла интелигентните доколкото има такива да гласуват след като са мега-малцинство?Аз като говорех на всички мои познати през 2009 че Тиквата ще разсипе всичко някой да ме разбра?НЕ,НЕ и НЕ.*** си пуснаха бюлетинката и тва е.После като започна да им се скапва бизнеса след 2-3 годи ни се сетиха ама къснооо.Та ................. КАКЪВ Е СМИСЪЛА, питам, да гласуват умните след като са един вагон в цялата дър
16
0
 
16
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Когато партиите намалят субсидиите си до нива съобразени със стандарта на живот на обикновенните хора тогава могат да претендират за задължително гласуване!
15
7
 
16
 
! Отговори
Фак Ю преди 8 години
Интелигентните хора не гласуват, защото не видат интелигентни хора, ЗА КОИТО да гласуват.Ако ме накарат насила да гласувам, ще гласувам за ДПС.
14
11
 
15
 
! Отговори
лол преди 8 години
Аз ще гласувам за Атака! До сега гласувах за СДС, после ГЕРБ и нищо. Трябва радикална промяна. Всички се изредиха в това управление, само Атака не сме ги видели. Декларират неща, които всички вие тук сте желаели, но няма кой да приложи - Американски тецове аут, Аец белене, Южен поток, Ерпта одържавяване, одържавяване и на стратегически сектори - злато добив и други. Ако се провалят ще знаем, че сме пробвали.
13
0
 
22
 
! Отговори
негласуващ преди 8 години
Радикално добро е да вземем тоягите и да ви изгоним не само от политиката но и от държавата!!!!
12
2
 
21
 
! Отговори
процедурно питане преди 8 години
А за коя партия трябва да гласуваме задължително?
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BLIZNASHKI EDIN NEKADARNIK I NISHTO POVECE--KOMUNISTICESKI VAZPITANIK I AGENT-DONOSNIK.
10
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 8 години
Сега на избори се гласува НО не се избира. И за това порлитически "елит" става Лъчо Мозъка и стотици като него. Ако при мажоритарен избор народа вкара подобни елити в парламента - виновен ще си е самия народ.
9
0
 
13
 
! Отговори
селянина преди 8 години
Според Георги Близнашки интелигентните хора не гласуват---Така е, вярно е!
8
2
 
7
 
! Отговори
Край преди 8 години
"По стечение на обстотелствата имаме политически елит, който е под всякаква критика" а така всички сме съгласни с това И как се формира политическия елит - с избори. При такива избори - такъв "елит" - Лъчо Мозъка, Баракова, Кузов /сега не е депутат *** беше/ и пр. Това се променя със смяна на избирателната система МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура и след 4-8 г. България ще бъде коренно различна. Те обаче са забранени - народа или го разбира и си го отвооюва или "преход" без Край.
7
2
 
2
 
! Отговори
хи-хи преди 8 години
А защо не за 2,5-3 г.
6
0
 
12
 
! Отговори
негласуващ преди 8 години
много ясно, че интелигентните хора не гласуват, защото им е ясно, че са едни и същи *** всички пустиняци в Парламента. А задължителното гласувне е пълна пародия, голяма работа, че ще трябва да се разходя до урната за да пусна невалидна бюлетина!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези селски Врачешки комунистически жълти зъбки, когато станаха фактор, първото нещо което направиха е да си асфалтират улицата на село.
4
1
 
13
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
"Задължително гласуване"!?!? Как ще Ни накарате да глсуваме за стария бардак?? С глоба?Крайно време е за нови партии (без стари муцуни и зависимости вътре), евентуално някой ще гласува извън корпоративния вот и купеният вот и принудителният вот."Доверие" не е само думичка и трябва да се заслужи. Как? еми с принуда нема да стане.