Окончателно: "Гражданска отговорност" и онлайн

Прекратяват служебно регистрацията на коли без застраховката
Обновена: 15 дек 2015 20:12 | 15 дек 2015 20:11, Камелия Цветанова
35
Окончателно: "Гражданска отговорност" и онлайн
Снимка: Булфото, архив

От 1 януари застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се сключва по интернет без електронен подпис. Това решиха депутатите с окончателно приемане на новия Кодекс за застраховането.

Плащането на "Гражданска отговорност" ще става  чрез дебитна или кредитна карта, а застрахователят ще има задължение до три дни да ни изпрати по куриер хартиения вариант на застраховката с неговия подпис и стикера, който да залепим на предното стъкло на автомобила си.

По време на обсъжданията стана ясно, че използването на куриерските услуги може да ни оскъпи гражданската, ако я плащаме на вноски.

Народните представители приеха предложението на МВР, когато потребителят е уведомен и му е даден срок да заплати застраховката си "Гражданска отговорност, но той не изпълни задължението си навреме, регистрацията на превозното средство да се прекратява служебно.

Възстановяването на регистрацията ще може да става автоматично. Хипотезите са две - при представени данни за сключена застраховка от гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност".

С приети на второ четене текстове депутатите намалиха глобите за несключена застраховка "Гражданска отговорност". На собственик на превозно средство, който не е сключил задължителната застраховка "Гражданска отговорност", ще се налага глоба 250 лева.

Първоначалният текст предвиждаше глобата да бъде 400 лв., но с приемане на предложение на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт глобата беше намалена. В сега действащите разпоредби глобата е от 400 до 600 лева.

Глобата за юридическо лице или едноличен търговец при несключена застраховка ще бъде имуществена санкция в размер на 2000 лева. В сега действащия кодекс глобата е имуществена санкция от 2000 до 5000 лева.

При повторно нарушение глобата за физическо лице ще е 800 лв., а за юридическо лице или едноличен търговец - 4000 лева. Досега глобата при повторно нарушение беше - 2000 лв. за физическо лице и 10 000 лв. за юридическо лице.

На застраховател, който извършва задължително застраховане на територията на страната, откаже сключване на договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" ще бъде налагана имуществена санкция от 5000 до 20 000 лв., а при повторно нарушение - от 10 000 до 40 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дам,пропусна да кажеш,че скед като ти снемат регистрацията автоматично върви и моментално глобата от 250лв.Именно глобата е смисълът на цялата далавера.
32
1
 
3
 
! Отговори
предложение преди 8 години
Щом се разрешава на КАТ автоматично да отписва и вписва, за да има справедливост, трябва да се осигури online отписване и вписване по желание на собственика на автомобила. Когато автомобила ми е паркиран в гаражна клетка и ползвам градския транспорт, не желая да плащам нито на застраховател, нито на община, тъй като возилото не се движи по пътната мрежа.
31
0
 
11
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Голяма глупост с това прекратяване на регистрацията. Ами ако колата ми седи и не я карам, нормално е да не й плащам застраховка. За какво да плащам след като не карам колата. Един ден като реша да я ползвам, плащам си застраховка, лепя си стикера и си карам. Голяма глупост е това с прекратяване на регистрацията.... Особено пък и ако колата не е на мое име.... тогав акво прайм? Остава си без регистрация завинаги ли? Кой ги измисля тези работи бе да му го налузя у гърлото????
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 321какъв чиновник какви 5 лева .Отиваш и си правиш застраховка не при чиновник или онлайн или при застрахователен брокер .Попълвате данните и документите , след което ги изпраща номера на автомобила и номера на полицата в базата данни , че този автомобил има валидна застраховка.Толкова ли е трудно да схванеш .По твоята логика , няма и да ти отпишат колата ако нямаш застраховка , защото никой няма да му се занимава с твоята кола , пък и намалиха глобите от 400 на 250 лева , няма смисъл
29
0
 
9
 
! Отговори
321 преди 8 години
До АнонименВ България кога чиновник е вършил работата на гражданин?
28
0
 
3
 
! Отговори
321 преди 8 години
До дамПа не сте разбрали, не те а ти като преставиш! Полицата!
27
0
 
3
 
! Отговори
дам преди 8 години
Дам, гледах новините и там даваха изказване на Мартин Димитров, който каза че е получил много запитвания от хора живеещи в чужбина но имащи и в България кола и каза , че точно заради това между първо и второ четене са се разбрали , че освен автоматично да те отписват ако нямаш ГО и автоматично ще ти връщат регистрацията , като задължат застрахователя да подаде информация до КАТ веднага след като имаш валидна ГО
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 321Ти май не четеш , както автоматично постъпва в Кат инфо и те дерегистрират , така като си направиш нова инфото отива в кат и ти връщат регистрацитята.Няма да ходиш в кат нито ще си сваляш номерата , но не трябва колата да ти стои пред блока , а да е или в гараж или в двор.
25
0
 
3
 
! Отговори
321 преди 8 години
До СуперКога за последно си ходил в кат?Май миналата ера!
24
0
 
3
 
! Отговори
321 преди 8 години
До СуперДа след тичане по мъките около месец!
23
0
 
7
 
! Отговори
321 преди 8 години
За IT специалистите и админите.Има един речник, който е озаглавен: "Български тълковен речник", та там отваряш и четеш какво означава сарказъм!
22
3
 
2
 
! Отговори
Супер преди 8 години
Обясниха го , че тази промяна ще засегне хилядите румънци и македонци и гърци , които шофират с бг номера , но не плащат гражданска отговорност.Ако не карате колата си и е в гараж е по добре даже да ви е отрегистрират автоматично ,защото така няма да ви тече и данък.Ако решите след една година пак да е карате , плащате гражданска и ви възстановяват регистрацията в КАТ
21
0
 
4
 
! Отговори
321 преди 8 години
За най големите ***!ТОВА МОЕТО НЕ Е СПАМ, А САРКАЗЪМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20
2
 
6
 
! Отговори
321 преди 8 години
Гласувайте за ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не вземете да анулирате Нотариалните Актове на собствениците на имоти, дето не са си платили застраховка-Природно бедствие....!?Вие сте мародери, но сте попаднали на много *** и страхлив народ, та за това си правите своеволия...
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3.8милиона коли в България,за всяка по 10 лева се отдела при нова ГОт.е. гаранциония фонд събира поне 30 милиона,а разходите му по изплащане на щети били 20 милиона,аз питам де отива разликата и сега след като няма да изплащат щети по вина на водачи без ГО за какво ще се събират пари изобщо?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма да се сваля регистрацията автоматично!ще се спира от движение автоматично и автоматично ще се пуска
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Джедай Мастърцелта е гаранциония фонд да не изплаща щети причинени от водачи без ГООБАЧЕ тогава за какво ще се събират пари за гаранциония фонд?каква ще е неговата дейност и какво ще гарантира?
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 14 - бих се включил в подобен иск
14
0
 
11
 
! Отговори
ogog преди 8 години
E..ти случката лобистична. Не знам какво да кажа. Нямам думи.