По Коледа: ДПС на митинг vs. Възродителния процес

Проявите ще са в Кърджалийско, чакат и Местан
22 дек 2015 11:14,
139
По Коледа: ДПС на митинг vs. Възродителния процес
Снимка: архив Булфото

ДПС ще почете жертвите на Възродителния процес с възпоменателни митинги навръх Коледа.

Организатори са областният и общинските съвети на движението в Кърджалийско. Поканени за участие са лидерът на партията Лютви Местан, депутати, кметове и партийци.

Още по темата
Първият митинг-мевлид ще бъде на 25 декември в адринското село Млечино.

На 26 декември възпоменателен митинг ще има пред паметника-чешма на трагично загиналата 18-месечна Тюркян в Могиляне, съобщи БТА.

Възпоменателни прояви ще има и в други населени места в област Кърджали.

По време на Възродителния процес насилствено са сменени имената на 850 000 мюсюлмани. Това предизвиква съпротива сред българските турци, които излизат на бунтове, първият от които е на 24 декември 1984 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 11 януари 2012 година Народното събрание приема декларация, внесена от Синята коалиция, с която се осъжда опитът за насилствена асимилация на българските мюсюлмани.В нея се казва: Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим''
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1991 г. заради Възродителния процес са повдигнати обвинения срещу тогавашни държавни ръководители и членове на Политбюро на ЦК на БКП: Тодор Живков - председател на Държавния съвет и генерален секретар на БКП, ген. Димитър Стоянов - министър на вътрешните работи, Петър Младенов - министър на външните работи, Георги Атанасов - министър-председател, и Пенчо Кубадински. Първоначалният състав на обвинението е чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс и се отнася до проповядване и подбуждане на расова и религиозна вражда
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на Възродителния процес насилствено са сменени имената на 850 000 мюсюлмани. По време на съпротивата на протести излизат общо около 40 000 души (13-15 000 в 24 декември 1984 г. -19 януари 1985 г. и 25-30 000 в периода 19-27 май 1989 г.), има бити, интернирани, над 1000 са хвърлени в затвори и в концентрационния лагер Белене.
93
2
 
3
 
! Отговори
до: 117 преди 8 години
Това е наименованието, с което е известен в обществото процесът на системни репресии срещу тези социални групи и етноси. Възродителният процес започва в началото на 1970-те и продължава до края на 1980-те години на 20 век. Мерките за осъществяване на тази политика се състоят в принудителна смяна на арабско-турските имена с български, ограничения в използването на родния език от представителите на тези групи, насилствено ограничаване на техните традиционни обичаи и ритуали, и изповядването на тяхната религия
92
1
 
2
 
! Отговори
////////////////// преди 8 години
Византия християнизирала всички насила по тези Земи , така че всеки знае каккъв е по нацианалност и религия
91
3
 
2
 
! Отговори
CIA преди 8 години
България и Екс-Комунистите на съд в Хага заради Проект Възродителен Процес , само съда в Хага може да каже Истината , всички мишки и селяни тука могат само да бръщолеват глупости на таркалета
90
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Били им сменили имената- голямо страдание и трагедия. А когато са клали дедите ни и са ги карали насила да си сменят вярата е било само османско "присъствие". На който не му понася да се изнася. Ходете си в Турция!
89
3
 
1
 
! Отговори
БГ преди 8 години
В НАШИЯ ОКРЪГ СМЯНАТА ИЛИ ИЗБОРА НА ИМЕНА СТАНАЗА 8 ЧАСА, ВМОЙТО СЕЛО САМО ЗА ЕДИН ЧАС.ИСКАТ ДА НИ ВМЕНЯТ ВИНА,ДА ИЗКАРАТ ЧЕ СМЕ ПО ВИНОВНИ ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО,НО ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА СИ ЖИВЕЯТ ЗАДРУЖНО,ПРОСТО НЯМАТ РАБОТА,И СА АРГАТИ НА НОВОБОГАТАШИТЕ.С ТОЗИ ПРОЦЕС ГИ ДРАЗНЯТ САМО ПОЛИТИЦИТЕ И ДЪРПАТ КОНЦИТЕ.СЪГЛАСЕН СЪМ С 113.
88
2
 
2
 
! Отговори
113 преди 8 години
лъжа било. ами ние сме живи свидетели как беше!!1
87
3
 
2
 
! Отговори
майорски преди 8 години
и колко са тия жертви !5..10 ..от ПТП по пътя към Турция ...ай стига бре .....от младите никой не знае за какво става на въпрос ...само се манипулира мнението на хора дето не са живели по онпва време
86
2
 
4
 
! Отговори
БГ преди 8 години
АЗ ЖИВЕЯ В СМЕСЕНО СЕЛО И НЕ ВИЖДАМ НИКАКВА РАЗЛИКА,ХОРАТА ЗАДРУЖНИ И ТРУДОЛЮБИВИ,ПОЛИТИЦИТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО ДРАЗНЯТ.НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ТЕ ЩЕ ИЗКАРАТ СМЯНАТА НА ИМЕНАТА ПО СТРАШНО ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО.АЗ НЕ ОБВИНЯВАМ НИКОГО И КОМШИИТЕ,ТОВА ГО ПРАВЯТ САМО ПОЛИТИЦИТЕ.ОСТАВЕТЕ НИ ДА ЖИВИЕМ ПО ВЗАИМНО УВАЖЕНИЕ,СТИГА СТЕ НИ НАСТРОЙВАЛИ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ.НЕ СИ ГЛЕДАТЕ ДЪРЖАВНИТЕ ВЪПРОСИ,ИКОНОМИКА ПРОГРЕС,А САМО ЕДНО И СЪЩО 26 ГОДИНИ,,ТЪПОУМНИЦИ.
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво ще кажат наглите турци за хилядите избити български деца по време на 500 годишното османско присъствие в България?
84
3
 
3
 
! Отговори
Данчо Ментата преди 8 години
Данчо Ментата щял да носи плакат с надпис БАТЕ БОЙКО Е ВЕЛИК ГЕРОЙ, ИМЕНАТА ВЪРНА ТОЙ!
83
1
 
1
 
! Отговори
шушумиг преди 8 години
Абе,я си яжте пържолките и си пийте винцето ,па тия нека си митингуват!
82
8
 
3
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Този акт ,,възродителен процес" е идиотщина. Ако някой още не се извинил и одобрява този акт значи са ***.
81
4
 
19
 
! Отговори
... преди 8 години
вади картечницата и ги зачешете тия магарета до един. ние така ли правим да байряма им да протестираме. да се махат от страната ни писна ми от гадните им мутри
80
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Анонимен-98,защо тогава на тази дата започнахте възродителния процес,или си мислехте,че на този свят ден за християнството,тези хора по безболезно ще приемат ,тези измислени имена.
79
18
 
4
 
! Отговори
Емин Сюнет преди 8 години
Аз приех Исляма-там е истината.Като видях светия синод и 11 мъченици агенти на ДС , и баба Гуси и мръсотиите по манастирите, дранкулките и скъпите коли и се отвратих от християнството и стана мюсюлманин.
78
2
 
34
 
! Отговори
Ашкоолсун! преди 8 години
А специални гости ще бъдат Доган и Местан, доказаните агенти на Държавна сигурност!А точно ДС беше идеолога на "възродителния процес"!На това му се вика наглост!
77
3
 
8
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До Двоен стандартРазбери, дпс, атака са създадени от комунистическата ченгеджийска власт с цел да отклоняват България от икономическо развитие, а когато хората живеят спокойно и достойно, те се манипулират по-трудно !!!Стандартът ни е един , приятелю, само желаещите власт са безскрупулни в по-голямата си част !!!