Парадокс: НАТО може да воюва с нас, но не да ни охранява

Джамбазки предлага: Част от парите за армията – от партийните бюджети
Обновена: 29 дек 2015 14:34 | 29 дек 2015 14:22, Анисия Иванова
72
Парадокс: НАТО може да воюва с нас, но не да ни охранява
Архив: Булфото

НАТО не може да охранява българското въздушно пространство самосиндикално, а само при съвместни действия с България, обясни пред Bulgaria ON AIR бившият представител на страната ни в НАТО ген.-лейтенант Атанас Запрянов.

"Въздушният суверенитет на държавите по международните споразумения е под юрисдикцията на националното ръководство. Това, което предстои да направи нашето правителство, е да промени чл. 130 от Закона за отбраната и въоръжените сили, който да позволи съвместно управление на въздушната охрана на България", коментира Запрянов.

Още по темата

Той уточни, че България единствена от държавите, членуващи в организацията за военно сътрудничество, охранява въздушното си пространство сама. За Запрянов бил парадоксален фактът, че "ние разрешаваме НАТО да воюват заедно с нас, а не позволяваме да ни охраняват".

Според него държавният бюджет не е достатъчен за сочения за фаворит сред предлаганите на страната ни бойни самолети - Gripen.

По думите на евродепутата Ангел Джамбазки за 20 години политическата ни класа докара авиацията ни дотам, че в новина да се превърне доставката на два двигателя за МИГ.

Според него стратегията на управляващите да отлагат модернизацията на нашите ВВС ще доведе до по-големи разходи впоследствие.

Бюджетът на армията в последните години е стигал само за заплатите - никакви вложения, никакво развитие, никакви иновации. "Половината министерство се занимаваше с продажба на терени с отпаднала необходимост. А ние се намираме в регион, който гори от три страни и това са конфликти, които няма да спрат скоро", припомни Джамбазки.

На въпрос какви са алтернативите за финансиране на военните проекти, депутатът отговори, че "част от парите могат да дойдат веднага от бюджета на политическите партии".

"Не трябва да гледаме на НАТО като на някой, който ще свърши нашата работа. Задачата по структурирането на въоръжените сили са задача на българската държава и българския бюджет", допълни той.

Относно реформата в отбраната Запрянов обясни, че в армията тя вече се е случила, за разлика от МВР, където дори чистачките имали статут на полицаи. В армията това отдавна е променено - държавните служители нямат статут на военнослужещи, обясни той. Въпреки това МО има воля да прегледа отново структурите си и да намали административния персонал и дублиращите функции. Целта е парите да отидат за ремонт и поддръжка на техниката и съоръженията.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ПИЩОВИ !Ето това се разбира от прочетеното /макар че всички го знаем/ ! Хем сме голи, хем сме боси, ама сме ербап ???
43
0
 
7
 
! Отговори
що така бе преди 8 години
КО СТАна бе шорковци...нали НАТО ни беше гаранция за сигурността бе....аййййй какви наивници сте......
42
2
 
16
 
! Отговори
ЯСНО преди 8 години
НАТО ЩЕ ВОЮВА С НАС...ГЛЕИ ТИ САМО ДОКАТО НИ НАБУТА В КАПАНА..ЩОТ НАС КАТО НИ ПОГАЛЯТ ПО КРАТУНИТЕ И НИ ПОХВАЛЯТ ПОДМОКРЯМЕ КЪЛКИТЕ И БИЕМ ТЪПАНА..
41
0
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 8 години
...palni neshtastnici...taka da se kaje po NATO-vski...arma=0..darjava=0....sega " gospoda evro atlanticheski..ederungeli...vidiahte li dokade ia dikarahme...sega sme samo bezzashtitna teritoria...v koiato ima vse oshte tuk tame balgari i postaveni na vlast bezrodnici i umopobarkani "politici" obslujvashti chujdi interesi i gledashti lichna izgoda..naistina jalko e..a imahme darjava,armia,granici,zakoni,obrazovanie,medicinsko obslujvane...vsichko i horata jiveeha choveshki..
40
0
 
8
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
К'во *** Осукваш!?!? НапраО си кАжи - колко ти е комисионната.Безсмислено много думи, за да "натресеш" още заеми. Само дето "данъкоплатците" намаляват.И ще продължат да намаляват благодарение на такива патриоти, работещи на полза роду.
39
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва да ги приемат в закона тия промени,но от Кремъл не дават.Ако излезем от НАТО и ЕС путин веднага ще прати опълченци на черно море.В парламента защитават руския бизнес.80% от бизнеса в БГ е с руско участие.крият данъци,хвърлят ни трохи и с парата са купили медии да заблуждават,че ЕС ни е виновен.долу ***
38
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ли руски *** ще ми казват какво да правя?!?!?!?Марш в сибир *** недни!
37
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ами аз не искам някой като НАТО да ни пази въздушното пространство. Това ще даде зелена светлина за Турция да разположи войски у нас."България няма вечни приятели, има само вечни интереси. През Първата световна война, когято руски войски нахлуват на българска територия, именно Турция ни помага да ги изгоним. Тогава генерал Колев верицата разкатава на казаците. Просто историята трябва да се знае.
36
21
 
5
 
! Отговори
rstoykov преди 8 години
Провокации на Руското разузнаване в България? Вече сме светнати, другари и другарки?
35
1
 
4
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Ami predstavete si,ako ne e taka,shte se stovaryat li turski voiski na nasha teritoriya da ni ohranyavat kato chlenki na Nato,purvi Mestan shte gi pusne,a posle kakvo pak Batak???Zatova nashite voenni si znayat rabotata.
34
34
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"От Русия сме видяли много повече добро..."От Русия видяхме 45 години комунистическа диктатура, изтребление на българския интелектуален елит, три фалита на държавата и рухнала икономика, доразграбена след 1990 година от Лукановци, Огнян Дойновци и останалите съветски изчадия.
33
7
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Вън от НАТО. От Русия сме видяли много повече добро, от колкото ЕС. Утре като нищо могат да ни отрежат Родопите и да ги подарят на Турция, както стана в Сърбия с Косово.
32
26
 
3
 
! Отговори
кипърец преди 8 години
Айде пак Кипър, та Кипър! Само да напомня, през 1974 година, когато Турция окупира 40 процента от острова, първом имаше опит за военен преврат - онези, по-тъмните полковници (и ваши тогава първи приятели) се опитаха да анексират острова - към Гърция, демек и чунким-санким, да го добавят. Ама англичаните им биха дузпата, не се хванаха на въдицата и работата се отече. От което турците спечелиха. Ама той, гъркът, все от ума си тегли, щото се пише хитър, пък не е.
31
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се съгласим НАТО да ни охранява небето, това означава край на българските ВВС. Не смейте да посягате на авиацията ни, изр.оди мръсни!Нещо си те объркал, та затова изпадаш в истерия. НАТО може да охранява въздушното ни пространство, само ако имаме собствена боеспособна авиация. Откога ни натискат да си стегнем армията.
30
31
 
8
 
! Отговори
tomov преди 8 години
45 КАКВАИ КОНОМИКА ИМАХМЕ ПРЕДИ 10.10.1989???? всичко което произвеждахме изнасяхме за СССР и соц лагера.какво можехме да изнесем на запад????
29
1
 
23
 
! Отговори
ясно преди 8 години
Експерти и политици 30 години плямпат глупости на кило, крадат и грабят като за последно! Раята бавно слуша и погива! Дкарахме я до тук и ще носим фесове то е ясно!
28
2
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 8 години
А колко турци живеят в и около Канада?!
27
3
 
18
 
! Отговори
истински експерт преди 8 години
Армията или въоражените сили на една страна са функция от икономитата на дадената страна! При силна икономика има и силна армия! При ликвидирана икономика има това което е в България! Едно е да искаш да има самолети, танкове и подводници. Съвсем друго е да има кой да плати за това.С толкова гурбедчии, безработни, етнос и пенсии няма как да стане!2/3 от населението ни работи за чужди икономики и обурудва(храни) други армии и военни по света!
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 г крадохте и ядохте пари за армията не останаха кво шъ прайм сега.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе САЩ да не са луди и въобще как си представяш това НАТО ще воюва над главите ни я глей във Либия, Ирак и Сирия как опазиха демократичните правителства. И с тия 2 двигателя какво пари на вятъра 2 самолета ще ни опазят.