2015-a – намерихме ли път за "бягство" от руския газ?

България положи сериозни усилия, за да намали зависимостта си
Обновена: 31 дек 2015 17:21 | 31 дек 2015 17:12,
134
2015-a – намерихме ли път за "бягство" от руския газ?
Снимка: архив, Reuters

2015 година се оказа поредната, в която България положи сериозни усилия да намали зависимостта си от руския природен газ. В търсенето на алтернативи ключова роля играят газовите връзки със съседните държави.

От кризата в отношенията между Русия и Украйна през 2009 година, оставила без газ региона, страната ни изготви планове да свърже мрежата с газопреносните системи на съседните държави. За поредна година обаче усилията са без значителен успех.

Вече повече от две години не може да бъде въведена в експлоатация връзката с Румъния. Причината е скъсаната тръба по дъното на р. Дунав, а уверенията са, че съоръжението най-накрая ще бъде завършено до средата на 2016 година.

След месеци забавяне беше подписано и окончателното инвестиционно решение за втория интерконектор с Гърция (IGB), който да свърже системите между точките Комотини и Стара Загора. Това е обнадеждаваща крачка, но по проекта предстои още много работа, като най-важната от тях е намирането на финансиране.

По останалите проекти - за свързване със системите на Сърбия и Турция, обаче работата все още е на фаза "добра идея".

Връзката "Димитровград - Ниш" ще осигури достъпа на България до газовите системи на Централна Европа, но предвиденият капацитет в първите години е в ущърб на България. Според плановете до 2018 година по тръбите ще може да бъдат пренесени до 1,8 млрд. куб. метра куб. метра газ годишно от България към Европа и до 0,5 млрд. куб. метра газ годишно в посока към България.

Или това означава, че страната ни ще може да използва съоръжението само в случай на кризисна ситуация. До 2024 година преноса се увеличава - до 3,2 млрд. куб. метра годишно към Сърбия и до 2,5 млрд. куб. метра годишно (малко под годишното ни потребление в момента) в посока към България.

И така, на този етап плановете за изграждането на газов хъб "Балкан" на територията на България все още изглеждат нереализируеми. Шансове ни за реализацията на този проект обаче никак не са за пренебрегване.

Със спирането на "Турски поток" все по-явно се коментира възможността Русия отново да се върне към "Южен поток", но вече до българската граница и разпределението на газовите потоци към Европа да става от газовия хъб "Балкан".

Допълнително страната ни може да разпределя газ от Каспийския регион (чрез IGB), а също и на втечнен газ от терминал, който трябва да бъде изграден край Александруполис.

Новият газов триъгълник в Средиземно море

Но в намеренията си да стане енергиен фактор за региона, а и дори за Европа, България съвсем не е сама и може да срещне изненадващата конкуренция на Гърция.

На пръв поглед южната ни съседка се свързва с преговори с кредитори, дългове и тежки реформи. Правителството на Сириза обаче води активна политика в областта на енергетиката. Още при едно от първите си посещения в качеството си отново на министър - председател Алексис Ципрас призова инвеститорите отново да открият Гърция и нейния енергиен сектор.

По време на посещението си в Ню Йорк той посочи, че през страната му ще минават бъдещите енергийни пътища на Европа.

И перспективите наистина са са много добри. На първо време през страната ще премине Южния газов коридор, който ще пренася азерски газ от Каспийския регион до Европа. Плановете са по него да преминават към 16 млрд. куб. метра природен газ на година. 6 млрд. куб. метра обаче ще бъдат предназначени за Турция.

Строителството на съоръжението вече започна и очакванията са да бъде въведено в експлоатация през 2020 година. Първите количества газ от Каспийско море ще стигнат до Турция през 2018 година.

Другата много перспективна алтернатива за Гърция са находищата в Средиземно море край бреговете на Египет, Кипър и Израел. За намеренията на Атина показателно говори провелата се в края на годината тристранна среща между лидерите на Египет, Гърция и Кипър.

Продължение на темата четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
2
 
! Отговори
ПуткоМаФани преди 8 години
По-добре руснаците да ти спрат газта,отколкото немците да ти я пуснат.ЧНГ,българи-юнаци!
62
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Управниците особенно пък топ управника ББ много говорят но малко правят по този "?". Изглежда разчитат многото думи да се материализират.Обърнете внимание прибалтииските страни как без много приказки си решиха проблема!
61
4
 
2
 
! Отговори
До 112 ЧНГ :-) преди 8 години
До Анонимен112 на колко ракии си ? Краварника си е добре, даже никога не е бил по добре, свинарницата ко4ината русия е на път да фалира точно като на се се се ре то ссср, има си показатели, курса на долара, курса на златото, курса на петрола, курса на Dow Jones...всички те сочат към нов фалит като на ссср, а и не е петро долар а е петро рубла защото рублата е вързана с петрола ясно?
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен105 ......Комуниста от Банкя.............Партиината от Плевен.....Шесте апартамента ,БКП + ДС......
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основният проблем за управляващите ни след 1989г престъпници,терористи и *** не е руския газ,а "движението" на принудената да "броди из Европа" руска мечка...Предстои да видим каква ще е съдбата им,след като Горбачов и Рейгън са решили Европа по дължина да е от Лисабон до Владивосток ,а от известно време Обама и Путин "уточняват" и "широчината" й...
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кончитите много са се активизирали. Харесва ли ви да продавате душите си за петродолари? Оперирани сте от емоционалност и чувство за справедливост. Дано краварникът фалира тази година и да си спрат субсидиите, та да осъзнаете, че основният враг на човечеството е ционизма.
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DOKATO ,,PREDSTAVITEL"NA GERB NE VZEME DA PRODAVA GAZA SHTE IMAME PROBLEMI.
56
1
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Vii namerete put za bqgstvo kato ni go nahendrqt edin debel v guzovete Rusnacite zashtoto Putin nadali oshte dulgo shte turpi Tikvata I shaikata palqci v parlamenta.. To simpatii kam Balgaria, bratski nacii ama nakraq te sa poturpevshi.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой от четиримата Василеви дали си направи труда да прочете статията?
54
6
 
4
 
! Отговори
До 103 преди 8 години
Абе Василев ти вярно си умствено изостанал. Какви пазари са ни взели немците? Пазарите на български автомобили в Русия ли? Или пък пазарите на плодове, каквито при тях не виреят? Голяма напаст сте това комунистите еййй...
53
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо комунистите нямат мозък? Който за абсолютно нищо не става-става болшевик русофил. Що за лумпeно племе е това? Явно е някаква болест.
52
5
 
5
 
! Отговори
Василев преди 8 години
СеляниРуснаците продават газ на Германия с над 20 % по-евтино отколкото на "братушките" българи. Не искате ли вашите сметки за парно да паднат с 20 %!!! Ако има втори доставчик на каква цена ще ни предлагат газа руснаците. Следите ли ми мисълта селяни?!!!Агент Фостър Грант!ЦРУ!!!
51
3
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
В БЪЛГАРИЯ ---ВСИЧКИ КОМУНИСТИ И ЛЕВИЧАРИ ---УМИРАТ ОТ ЖАЛБИ ПО.... "РУСКОТО КОМУНИСТИЧЕСКО ФЕОДАЛНО ОБЩЕСТВО".....построено ОТ Т.ЖИВКОВ И У НАС!"КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ФЕОДАЛИЗЪМ"---БЕШЕ РАЙ ЗА БЪЛГАРСКАТА ЧЕРВЕНА МАФИЯ!"СОЦ--***"-----е последния стадий на.... "РАЗВИТИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФЕОДАЛИЗЪМ"!
50
0
 
2
 
! Отговори
Boy преди 8 години
Trea da iame ot 10 mesta vnos a i sobstven dobiv...i 15 mesta za iznos...:-)
49
10
 
4
 
! Отговори
таня преди 8 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ ЩЕ СПЕЧЕЛИ УБЕДИТЕЛНО ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА !! ЗАЩОТО НЕ *** И РУСКО *** И ПРЕДАТЕЛ , А БЪЛГАРИН !!!!!!! ВИНАГИ Е КАЗВАЛ САМО ИСТИНАТА !!!
48
1
 
0
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Василев до самозванеца ВасилевИзлагаш се!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бигой тутуран!
46
8
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
РУСИЯ ФАЛИРА БАВНО, НО СИГУРНО И ХАПЯТ И МЪРСУВАТ ЗА ПОСЛЕДНО !!!!!!!!??!! НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПАСИ ОТ БЕЗУМНАТА ПОЛИТИКА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 2 ГОДИНИ ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И УСПЕХ ВЪВ ФЕОДАЛНИЯ СТРОЙ !!!!!!!
45
2
 
2
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: Номер 63 (Василев)Да, има развити държави които нямат атомни електроцентрали. Такава например е Люксембург. Люксембург разработва планове за атомна централа, обаче се отказва поради масови протести на населението и еколози.Но разбира се много развити държави имат атомни централи.Почти няма обаче развита държава в която като в България да стават редовно аварии.Дааа, уважаеми, по времето на Румен Овчаров е имало сериозен инцидент с изтичане на радиация. Обаче го обявяват след два месеца.
44
1
 
4
 
! Отговори
Роската Плювналиев преди 8 години
Да ви е честита новата две хиляди и 30 година.....опа...извинете....ама нали Бойко ми каза ,че и тогава ще съм Президент затова се обърках.....да ви е честитаааа....