Ако ГЕРБ не беше паднала от власт, "Южен поток" щеше да се строи

Борисов обаче готов да го смени с газовия разпределител "Балкан"
Обновена: 2 яну 2016 07:31 | 2 яну 2016 07:30, Камелия Цветанова
392
Ако ГЕРБ не беше паднала от власт, "Южен поток" щеше да се строи
Снимка: Булфото, архив

"Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян "Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България“, казва премиерът Бойко Борисов пред в. "Труд“.

Още по темата

"Истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора“, казва още премиерът.

Борисов признава, че е доволен от факта, че президентът на Русия Владимир Путин пусна календар, на който е и кучето, което той му подари.

"Хубаво. Там нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара или в интервюта на руския президент и външния министър Лавров, това е един вид поведение. Но има и случаи, в които разбират, че имат партньори от другата страна, които могат да казват и да, и не, когато не е в техен интерес. Които не се влияят от конюнктурата, а си спазват традиционните политики. Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни... В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти. Но се надявам, че с това, което стана със сваления руски самолет от Турция, показахме, че ние само гледаме българския си национален интерес и сме лоялни членове на ЕС и НАТО. И няма нищо лично оттук-нататък. Така че истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия", коментира той.

За проекта "Южен поток“ Борисов твърди, че ако ГЕРБ не беше паднал от власт, петролопроводът щеше вече да се строи.

"Той беше изгоден за България, тогава я нямаше кризата в Украйна и няма да се приеме, че е за нейна сметка. С президента Путин се бяхме разбрали и за цени, и начина, по който ще се строи, с конкурси, по европейски правила. Даже си спомням, че ми каза в моя кабинет: Така трябва да го строим, че да е еталон за ЕС. Хубаво, ама тогава ни спретнаха пуча, паднахме от власт и изведнъж на много хора им се видя огромна възможност да вземат големи пари и проектът от милиард стана на три, преведоха се едни аванси. Знайни и незнайни фирми тръгнаха да правят консорциуми да строят. Разбира се, това не може да остане скрито от ЕК, веднага инфриджмънт процедура, и убиха проекта. Президентът Путин прекрасно знае и съм сигурен, че съжалява. С други думи да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Какво лошо да минава газ и да вземаш транзитните такси? Нямаше причина да го спрем. Затова и тръбите са във Варна и Бургас. За една година изкарахме екологичната оценка. Поредното нещо, което провалиха след падането ни от власт, беше „Южен поток“, казва още той.

Според него този проект може да се замени с газовия разпределител „Балкан“.

"И аз виждам големи шансове. Европейската комисия добре знае за него. Нещо повече, сега сме обърнали схемата на действие: ЕК води преговорите заедно с нас, разбира се, с руската страна за евентуално докарване на руски газ до газовия разпределител „Балкан“, започнахме строежа на интерконектора с Гърция, където също до 10 млрд. куб. м газ може да идват, започнахме интерконектора ни с Турция, където ако един ден азерски или туркменски газ по южния коридор дойдат. Разбира се, преди това трябва да се решат проблемите на Нагорни Карабах. На първо място в този газоразпределител е газта, която ще дойде от "Хан Аспарух", "Силистар" и "Терес". Вие знаете, че 10% от газта, която изразходваме, пък е от Галата. Така че от 4-5 източника може да си съберем в този газов разпределител газ и да го транспортираме за Европа. Ако, дай Боже, от Гърция се докара компресиран или втечнен газ, евтин дали от Египет, дали Израел, дали Съединените щати, да видим цената, ние трябва да имаме готовност както с другите магистрали – ако искаш да вкарваш трафик и да вземеш транзитни такси, първо трябва да направиш пътищата", твърди Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
64
 
! Отговори
нЕма такова животно преди 8 години
Егати лицемера чудя се от про$тотията ли му е или му идва от вътре!?!?!?
2
0
 
68
 
! Отговори
българина преди 8 години
Този е тоталеен лъжец! Само преди 2 седмици каза че той е спрял Южен поток а в замяна не сме получили нищо каза го на българоамериканския бизнес форум. А сега той щял да го построи??? Тотален изваратеняк лицемер и лъжец. Бог ни го е пратил да ни унищожи ако ние не направим това преди него!
1
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя нещастливец съвсем изкукурига,до вчера беше против южен поток,плюваше по Орешарски за потока,сега аман,щах да го построя,да започне да си взема лекарствата и повече да не ни досажда