Здравни пакети, лекарствени отстъпки, болнични лимити...

Реформа на две скорости или реформа "Москов" наопаки
Обновена: 2 яну 2016 11:01 | 2 яну 2016 10:55,
46
Здравни пакети, лекарствени отстъпки, болнични лимити...
Снимка: Булфото, архив

Здравни пакети, лекарствени отстъпки, болнични лимити – това бяха ключовите думи, които характеризираха започналата през 2015 година здравна реформа "Москов”.

Заболяванията, платени от Националната здрвноосигурителна каса (НЗОК), вече са групирани в два здравни пакета, има лимит на дейностите, извършвани от болниците, фиксирани бюджети, както и нов начин за финансиране на лечебните заведения. Ще има и нова Национална здравна карта, както и отстъпки за лекарствата, дадени от фармацевтичните компании на НЗОК.

Всички тези промени бяха прокарани чрез два ключови здравни закона – Закон за здравното осигуряване и Закон за лечебните заведения. Те бяха съпроводени с големи очаквания и с много съмнения – не само от пациентите, но и от лекарите, от експерти, от изпълнителите на медицинска помощ, от самите народни представители дори.

През изминалата година реформата "Москов” получи разнородни определения – "реформа на две скорости”, "реформа наопаки”, "подновена илюзия за реформа”. Повечето специалисти от съсловието обаче са на мнение, че това не е сериозна, цялостна и смислена реформа за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, така че системата да предлага по-добра здравна услуга на здравноосигурените граждани. Повечето предложения на министъра реформатор срещаха сериозна съпротива отвсякъде и трудно се промъкнаха през парламента с подкрепата на премиера.

С изключително спорен ефект са не само двата здравни пакета – основен и допълнителен, но и въвеждането на лимити за болниците, новия начин за финансирането им, промените в лекарствената политика, здравната карта и на практика почти всичко предложено от министъра на здравеопазването.

Здравна реформа с отложен старт

Въпреки убеждението на министъра, че реформата ще бъде задвижена от началото на 2016 г., времето не беше достатъчно за приемането на всички нормативни актове, така че истинското начало на промените се отложи за 1 април 2016 година, когато трябва да бъде подписан и Националният рамков договор. През първите три месеца на новата година системата ще работи по старите правила.

Очаква се от началото на април да влязат в действие двата пакета здравна помощ, Националната здравна карта, която определя броя на болниците и кои от тях ще работят с НЗОК. Очаква се в сила да влязат и най-новите промени в лекарствената политика, системата с пръстовия идентификатор, който ще служи за прием в болница и за купуване на лекарства, реимбурсирани от НЗОК, в аптеките.

Пакетите "Москов"

Двата здравни пакета, платени от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), бяха одобрени през лятото, но окончателният вариант на наредбата беше оповестен едва в края на годината. Дългоочакваният документ от близо 400 страници показва, че дейностите от основния пакет ще се изпълняват без отлагане във времето. А тези от допълнителния - по медицинска преценка могат да бъдат планирани за изпълнение за след два месеца.

Според окончателния вариант на наредбата 198 са клиничните пътеки в основния пакет -  диагнози от кардиологията, онкологията, детското и майчиното здравеопазване, инфекциозните болести, неврология, неврохирургията. Пациенти с тези диагнози ще бъдат приемани незабавно в болница. 60 пътеки попадат и в основния, и в допълнителния пакет, като според тежестта на заболяването ще се преценява дали пациентът трябва незабавно да бъде приет за лечение или то може да бъде отложено. Тук попадат диагнози от гинекология, УНГ, гастроентерология, очни болести и др. Само три пътеки, свързани с козметични интервенции като отстраняване на белези и кожни дефекти, попадат изцяло в допълнителния пакет.

Постижение за лекарския съюз беше, че за лечението на заболяванията от основния пакет няма да бъдат налагани финансови лимити на болниците. Но все пак за пътеките и състоянията в допълнителния пакет ще има финансови ограничения.

Още при дискутирането на пакетите идеята бе обвита в съмнения. Разделянето на досега съществуващия здравен пакет на две е хубава идея, но ако предварително е налице демонополизация на НЗОК, защото сега няма пазар на здравни услуги и е налице елемент на субективизъм, атакуваха експерти.

Пакетите са с изключително спорен ефект и няма да спестят средства на Касата, нито ще направят достъпа до медицинска грижа по-лесен и по-качествен, казаха други. Пакетите залагат отлагането на вземането на направления, което слага край на свободния достъп. Наред с това пациентите по така предлагания модел ще бъдат дискриминирани по диагноза. А в крайна сметка едва няколко пътеки и процедури са в допълнителния пакет, което обезсмисля разделянето.

Съдържанието на двата здравни пакета, както са регламентирани, няма да доведе до сериозни реформи, смята и Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента. При така разписаните пакети няма да се случи очакването за допълнителен източник на финансиране на системата. Причината е, че доброволните здравноосигурителни дружества не са включени с надграждащо финансиране върху това, което осигурява Здравната каса. Наред с това се натоварват лекари и болници с решението кое лечение може да бъде отложено във времето и кое не.

На практика за пациента остава неясно ще чака ли за лечението си или ще го получи веднага. Излиза обаче и друг въпрос - дали болницата, в която досега се е лекувал, ще продължи да има договор с Касата или пациентът ще трябва да търси друга клиника, за да се лекува безплатно.

Още по темата четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
пак те преди 8 години
а как е в правителствена болница, вси1ки други са отвратителни, само комунистите са добре пак и то с нашите пари
25
1
 
13
 
! Отговори
Тоя па! преди 8 години
Една жена беше за малко в. Пирогов. Загониха я привечер, а тя беше от провинцията. Помоли се та едва я оставиха до сутринта. Документите й останаха , ще я водят на легло още 8 дни и тогава да ходи да си ги вземе. Как се казва на това нещо?
24
1
 
11
 
! Отговори
НИЕ преди 8 години
Досега ЕГН-то не са ми го искали само ,когато си купих чорапи!Се га същото и с пръстовите -цялата нация под наблюдение като престъпник!
23
1
 
19
 
! Отговори
Гола вода си преди 8 години
ПЕТ ПАРИ НЕ СТРУВАШ ДРУГАРЮ МОСКОВ.НАГЪВАШ КЕБАПЧЕТА И КЮФТЕТА,ПИЕШ РАКИЯ И КОЛА,ЯДЕШ СЛАДКО И СОЛЕНОНАКРАЯ ТРЪГНАЛ ДА ГОВОРИ ЗА ВРЕДНИ ХРАНИ.
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-важните реформи на Москов досега са : Изхарчени 24 милиона за четци на лични карти в болниците и очаквано изхарчване на още някой и друг милион за скенери за пръстови отпечатъци и софтуер.Внос на ваксини от Турция които уж нямаше да се правят на децата.Да ама не както казваше един.В края на годината на всички общо практикуващи лекари им бяха разпратени от тези ваксини с указание да се имунизират децата. А между другото няма ваксина за "манту"-проба за туберкулоза защото е изнесена в Турция
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А паричните потоци се изливат към офшорките......
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тотално порочна и паразитна система. Защо да не си събирам сам средства и да ги използвам ако ми се наложи? Ами ще ни "осигуряват". Пълна измама и грабеж. Ако не си съгласен с този терор те заплашват с глоби. Пръстови отпечатъци щели да взимат. Ние всички престъпници ли сме бе?
19
1
 
10
 
! Отговори
ан преди 8 години
до 25ще видиш браво москов,след2м като въведе новите правила и се разбере от нас ,че ще можем по здр каса да си купуваме само най евтините генерицисега ни заблуждават,че видите ли ако доктора ти изпише по скъпо и ще доплащаш само само 50 процента от най евтиния генерикче кой ще доплаща другата частне е аптеката ,защото е търговски обекта койпросто ще ти изписват само евтини генериции ако ти помогнат добре ,ако не пак добре ще се отърват от теб
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На току що Завърналите или на тия който смятат да се Завръщат от Чужбина вече да им напомним че трябва да си платят осигуровките от 2016 не от Три Години НАЗАД а от ПЕТ ако искат да се лекуват безплатно като това безплатно го слагам в кавичкиВнимавайте при Започване на работа с Трудовите Злополуки ЗДРАВНА КАСА НЯМА ДА ПОКРИЕ ЛЕЧЕНИЕТО ВИ ДОРИ И ДА СЕ ОСИГУРЯВАТЕ РЕФОРМАТА Е ПЪЛНА ПАРОДИЯ ЗДРАВЕТО ВИ Е БИЗНЕС ЗА ТОЯ РЕФОРМАТОР
17
0
 
32
 
! Отговори
кико преди 8 години
Тоя комплексар и позьор с вечното шалче / израз на психичен проблем / случайно попадна на този пост и ще нанесе страшни беди в системата. Всяка секунда на този пост ни прави все по-болни. Ако не го отсвирят след месец два ще сме на неговото дереже.
16
0
 
22
 
! Отговори
ясно преди 8 години
От всичко до тук разбрах главното-всички на солидарен принцип внасят здравни осигуровки ,но само някои по-заслужили ще се лекуват качествено,за останалите ще важи правилото-отбиване на номера.То не, че и досега не е било така ,но този модел взема все по-отвратителни характеристики...Едно просто нещо трябва да се направи- индивидуални здравни партиди и ясни ценоразписи на медицинските дейности и лекарства, да се въведе критерий за излекувани пациенти...
15
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Москов, щом фармацефтичната мафия си плаща за такива материали в днес бг значи вървим по правилния път. Стискам ти палци.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Заболяванията, платени от Националната здрвноосигурителна каса (НЗОК), вече са групирани в два здравни пакета" НИЕ ПЛАЩАМЕ И ЗА 2-ТАПАКЕТА,НО ПОЛУЧАВАМЕ УСЛУГИ ДАЖЕ И ОТ СЕГАШНИТЕЗДРАВНАТА "РЕФОРМА" НА МОСКОВ=ГЕНОЦИД
13
0
 
28
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 8 години
Лобист на погребалните агенции.Задмина и патрона си!
12
2
 
35
 
! Отговори
Pablo Escobar преди 8 години
Абе много странен поглед има тоя Москов. Да не е на бяло????? Редовно ли си взема дозата тоя ***?#Оставка на цялото гърбаво правителство! Убийци!!!!!
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Около нашия пръв любимец само корумпирани и некадърни! Що така????
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
страхотна новина
9
0
 
27
 
! Отговори
afera преди 8 години
СКАНДАЛ! ЛЪСНАХА ДАЛАВЕРИ НА МИНИСТЪР МОСКОВ ЗА МИЛИОНИ ЛЕВА. ВЪТРЕ И БРАТЪТ НА КРАСИМИР ИВАНОВ /ВАРНЕНСКАТА ТЕРАПИЯ/ ЯНКО ИВАНОВ /КТБ/! ГРАНДИОЗНА АФЕРА НА МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ! ЩЕ ОПРАСКА ЛИ ПРОКУРАТУРАТА ЛЮБИМИЯ НА БОЙКО БОРИСОВ. БОМБА! АДВОКАТЪТ НА ДЯВОЛА ИЛИ КОЙ КОЙ Е В ИГРАТА С ЪРНСТ ЕНД ЯНГ НА МИНИСТЪР МОСКОВ.ТУРСКИТЕ ЗАИГРАВКИ НА МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ С ВАКСИНИТЕ НА ТРИ ПОКОЛЕНИЯ ДЕЦА
8
0
 
30
 
! Отговори
папеса веса преди 8 години
Тези явно се избират по това, кой е по-гнусен! Наркоманът здравата се конкурира с останалата герберастка гмеж. А отгоре им се любува изветрялата тиква и ги гали по главиците, сякаш и тя е папа!
7
0
 
34
 
! Отговори
пепи лудото преди 8 години
ПЕПИ ЛУДОТО