Камерън показвал клипчета в Брюксел от визитата у нас

Борисов: С Меркел се разбираме, защото сме дисциплинирани и стабилни
Обновена: 3 яну 2016 12:17 | 3 яну 2016 09:53, Веселина Йорданова
251
Камерън показвал клипчета в Брюксел от визитата у нас
Снимка: Facebook

Посещението на Дейвид Камерън у нас е голяма реклама за свършеното в България, казва премиерът Бойко Борисов в интервюто за "Труд", в което коментира и отношенията си с големите европейски лидери.

Още по темата
По думите му Великобритания не се е славила с топли чувства към България и затова някак си британските премиери са ни заобикаляли.

"С Дейвид толкова години работим в Брюксел и сме си говорили много пъти за нашия регион, за Изтока, за бившите социалистически държави, и винаги сме стигали до извода, че те не ни познават добре", допълва премиерът.

По думите на Борисов с идването си у нас британският премиер е имал възможност да види не само нашите традиции и нестинарите, на които много се радвал.

"Видя при какви трудни условия и в пек, и в зима, българските граничари, полицаи, жандармеристи изпълняват тази си функция да пазят шенгенската граница. Видя колко средства държавата е вложила за това. Аз разбира се благодарих в Брюксел пред колегите – той разказа на всички, беше си направил и клипчета в телефона си от посещението, от това, което вижда, и беше действително една голяма реклама за свършеното от България“, коментира министър-председателят.

Борисов карал джипката, а Камерън бил на предната седалка до него. "И тогава британските служби се отказаха да се занимават с нашата сигурност“, разясни още той.

Борисов благодарил на Камерън, че се съгласил да станат в 4 часа през нощта, за да отидат до Бургас и Елхово.

"Българинът казва: ръка да пипне, око да види. Ами след като видя и усети колко е трудно това, разказа в Брюксел на колегите, че се справяме прекрасно, нямаше иначе да може да го произнесе на глас. Винаги имат резерви към Изтока, към бившия соцлагер. Но мисля, че с подобни визити на място те се убеждават в това, че се справяме добре“, смята премиерът.

Борисов казва още, че има пълно съдействие от ЕК за газовия хъб "Балкан“. В самолета той показал скиците и чертежите на британския си колега.

"На следващия ден той направи връзка с неговия газов специалист на Томислав Дончев, за да огледа всеки детайл. Говорили сме го това и с Франсоа Оланд – имам пълната му подкрепа. С канцлера Меркел – тя и декларира на Европейския съвет, че подкрепя България. Ние не сме като Орешарски – подпише договор с Южен поток и да отиде в Брюксел да каже: Не съм подписвал“, допълва Борисов.

Според премиера чудесните му отношения с германския канцлер Ангела Меркел се дължат на това, че сме дисциплинарана държава, прогнозируема, стабилна.

"Експертите ни работят добре в много сфери. Аз от нейно име не мога да давам оценка, но фактът, че беше в България и винаги правим срещи на четири очи преди или след Съвет, което е 30 минути, все едно си на държавно посещение. Последният път бяхме в библиотеката в Брюксел. Имаш възможност да те изслушат по всички теми, които те интересуват. Това не се прави за всеки", разясни Борисов.

Затова сме на второ място по усвояемост на еврофондовете, затова успяхме да намалим реално безработицата, да се увеличат спестяванията, а и потреблението се вдигна доста в последните дни и месеци. 3% ръст на икономиката. 2,854 млрд. лв. сме събрали повече от 2014 г.“, казва още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хард клипчета ли?!Тройка? Вълнуващо кат размножителни сезон на мираките слонове! :):)Ха ха!
6
3
 
31
 
! Отговори
щастлив пудел преди 8 години
Винету върти опашка при всяко потупване по рамото няма значение , че ние ставаме все "по- добре".
5
18
 
5
 
! Отговори
До коментаристите преди 8 години
Скимтете, пceтa, скимтете!
4
2
 
56
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ако зависеше от Великобритяния, България още щеше да си е под турско робство.
3
3
 
46
 
! Отговори
Гордост българска преди 8 години
Българите кучета ги яли.Важно е някой да погали или потупа по главата милия ни Боко.
2
5
 
59
 
! Отговори
saki преди 8 години
Премиерите на големите европейски държави му обръщат внимание на тоя клоун, защото като му кажат : Ей калпак ще вземеш 15 млд. кредити от нашите банки и той взима . Просто го използват ,така както големите фалирали фирми с огромни задължения се прехвърлят на някой необразован ром.
1
2
 
58
 
! Отговори
яоо преди 8 години
Като кученце на каишка си Боко ,та как няма да слушкаш иначе няма кокалче..