Борисов с амбиция да станем транзитна държава за газ

Залага най-вече на газохранилището "Балкан", което ще е близо до Варна
Обновена: 5 яну 2016 10:22 | 5 яну 2016 08:00, Камелия Цветанова
101
Борисов с амбиция да станем транзитна държава за газ
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви по време на интервю пред Deutsche Welle, че България иска да стане основна транзитна държава за природен газ за Югоизточна и Централна Европа благодарение на проекта за газохранилището "Балкан“, което се планира за бъде построено недалеч от град Варна, предаде "Фокус".

Още по темата

Според проекта газът трябва да постъпва в хранилището от Русия, Азербайджан и Туркменистан, а също така и от румънски и български залежи.

Според Бойко Борисов проектът и неговото финансиране се разработват от правителството на България съвместно с Европейската комисия.

Според българските власти строителството на газовия хъб, ще способства за частичната диверсификация на доставките на газ в страните от ЕС.

От газохранилището, което ще бъде построено в близост до Варна, "синьото гориво“ ще отива в България, Румъния и Сърбия, а още около 43 милиарда кубометра се планира да достигат до Централна Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В кухата кратуна всичко е транзитно-няма къде да се спре!Така става,след като обявяваш приоритет на "европейските ценности"!През гугъла: О моральном превосходстве Запада и его кривой роже
71
1
 
6
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦА преди 8 години
ПАК ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ НА ЕДРО,ЗАБРАВИ КАКВО Е КАЗАЛ МИНАЛАТА ГОДИНА,ПРИ ТАЗИ СЪВРЕМЕННА ТЕХНИКА ДА НЕ ТЕ ЗАПИСВАТ И НЕ ТИ КАЗВАТ КАКВО СИ КАЗАЛ,Е МАЛКО СМЕШНО.НЕДЕЙЙ ПРИКАЗВА САМО,АМИ ОТИДИ В МОСКВА ДА СИ ВИДИШ КУЧЕТО И АКО ТИ СТИСКА ОГОВОРИ ЦЕНИ,КОЛИЧЕСТВА,КАКВО ПЛЕЩИШ ОТ ТУКА,НЯМА ДА ТИ ИДВАТ НА КРАКА Я.КАТО ЩЕ СТАВАШ СОБСТВЕНИК НА ХРАНИЛИЩЕ,ПОНЕ ОТИДИ И СИ ДОГОВОРИ СТОКАТА,ТАКА ПРАВЯТ ВСИЧКИ.
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хранилище за вълци гербалаци !
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов: Няма "южен", няма "турски", а ще има "Балкаски поток"....защото "Путин ни обича" !
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо да вземе разрешение от Обама .
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да се направи газов хъб трябва да има точка от територията на България в която да се пресичат поне 3-4 газопровода от различни източници, като месторождение и маршрути. България освен руски газ който руснаците могат да го спират и пускат според настроението си не може да предложи нищо друго. Следователно тук никога няма да има газов хъб. Единствено в Турция може да се направи хъб, където се пресичат газовите потоци от Близкия изток, Азербайджан, Казахстан, Иран и Русия.
66
1
 
2
 
! Отговори
pulsator преди 8 години
Е, ние вече сме станали транзитна държава. За толкова години вече какви ли не значими за нацията проекти ни "транзитнаха"!!! Какви ли не потоци и какво ли още не....
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво щял да прави Борисов ? Хранилище ли ??? Е тоя не се ли наяде, та хранилище ще прави ?Еййй не наситен беее !
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може , но в сънищата ти Батко Бойко
63
0
 
1
 
! Отговори
а преди 8 години
то е много хубаво да разпределяме,но има и една малка подробност,че трябва да има и какво да разпределяме ,иначе са празни приказки,ще дойде но не се знае кога и откъде
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украйна беше транзитна държава за газа, но и се случи неприятна случка и загуби много повече отколкото е спечелила от транзита на газ.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хора подпишете се за референдума
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ АКО ЩАТИТЕ НЕ МУ РАЗРЕШАТ??? ХАХАХАХА
59
0
 
8
 
! Отговори
ааффеерраа преди 8 години
Главата на един от двата български мафиотски картела Бойко Борисов е министър председател. Въпреки факта, че неговата страна се явява член на НАТО и ЕС, той доставя наркотици и оръжие в Ливан и Сирия за Ал Кайда и ИДИЛ.Статията на фернският разследващ журналист Тиери Мейсън, voltairenet.org През 2014 година ЦРУ прави пореден ход.Този път става дума за забрана за България да издава разрешение за Южен поток, с помощта на който може да се обезпечи газо-снабдяването на Европа
58
0
 
0
 
! Отговори
Еш преди 8 години
Еш?
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мутра беше и си остава такава,
56
0
 
3
 
! Отговори
Васо преди 8 години
"Според проекта газът трябва да постъпва в хранилището от Русия, Азербайджан и Туркменистан, а също така и от румънски и български залежи". Как ще постъпва или ще пристъпва. Като шопска ръченица, пазарджишка копаница или странджански бесове. А може би ще долита с дирижабли. Така ще я продаваме на конкурентна цена. "Трябва да постъпва" звучи като директива. Коя ли поредна за газа.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе този наш премиер да не е слънчасал от визитата си в Катар преди време, та постоянно ръси простотии. Да говори за руска газ при положение , че Путин и Медведев го направиха пред света на *** е малоумие. Като се надупихме на САЩ и отказахме Южен поток тая газ да не би руснаците да ни я пращат по Спиди или по пощенски гълъби в колет? Абе господа гербаджии на този ли духовен водач се кланяте , та той освен за телешки пържолки и сланинка за друго не мисли.Е добре бе помислил и за Мишо Бирата
54
0
 
7
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ТОВА ХРАНИЛИЩЕ ЩЕ БЪДЕ СОБСТВЕНОСТ НА НЯКОЙ МОНОПОЛ,ИЛИ НОВОБОГАТАШ,ПАРИТЕ ОТ РУСКИЯ ИЛИ ДРУГ ГАЗ ЩЕ ОТИВАТ В ТЕХНИТЕ ДЖОБОВЕ,А НА НАС ТРОФИТЕ,И ЩЕ НИ ГО ПРОДАВАТ ПО ЦЕНИ КАКВИТО СА ПАЗАРНИТЕ Т.С.ВСЕ ЕДНО ГАЗТА Е ТЯХНА.ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА,ЩЕ НИ ИЗПОЛЗУВАТ СТРАТЕГИЧЕСКОТО МЕСТО ДА СИ ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ,ПАК С РУСКА ГАЗ,НО ПО ЦЕНИ КАКВИТО КАЖАТ ТЕ МОНОПОЛИТЕ, СОБСТВЕНОСТ НА ЕС,САЩ,ТОВА Е.ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА НАШАТА ДЪРЖАВА ЗА ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ.
53
0
 
2
 
! Отговори
mdaa преди 8 години
Боко,За сега сме само тразитна държава за бежанци. Естествено, ако катаджията не вдигне, бед да иска палка на някой тир и ... до тук с транзита бежанците остават за постоянно.