Борисов с амбиция да станем транзитна държава за газ

Залага най-вече на газохранилището "Балкан", което ще е близо до Варна
Обновена: 5 яну 2016 10:22 | 5 яну 2016 08:00, Камелия Цветанова
101
Борисов с амбиция да станем транзитна държава за газ
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви по време на интервю пред Deutsche Welle, че България иска да стане основна транзитна държава за природен газ за Югоизточна и Централна Европа благодарение на проекта за газохранилището "Балкан“, което се планира за бъде построено недалеч от град Варна, предаде "Фокус".

Още по темата

Според проекта газът трябва да постъпва в хранилището от Русия, Азербайджан и Туркменистан, а също така и от румънски и български залежи.

Според Бойко Борисов проектът и неговото финансиране се разработват от правителството на България съвместно с Европейската комисия.

Според българските власти строителството на газовия хъб, ще способства за частичната диверсификация на доставките на газ в страните от ЕС.

От газохранилището, което ще бъде построено в близост до Варна, "синьото гориво“ ще отива в България, Румъния и Сърбия, а още около 43 милиарда кубометра се планира да достигат до Централна Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горивата нямат бъдеще, то е в електричеството.До 15 години всички тръбопроводи ще станат тотално безполезни.Боко вместо да се чуди как да се хареса на рашистите да вземе да помисли как да докара високотехнологично производство тук, което да плаща добре и да задържи и без друго малкото останали свестни на тази територия б-я.
51
1
 
5
 
! Отговори
опетков преди 8 години
Някой замисля ли се изобщо каква глупост е идеята за газов хъб у нас? Разликата между хъб и транзит е тая че при хъба плащаш газа и после го продаваш на който иска, а при транзита само прибираш транзитни такси. Управлението на хъба изисква наличието на огромно количество свободни пари, които както надушвам ще ги даде държавата, т.е. ние. Трчбва да има и кадърни търговци, познаващи детайлно конюнктурата на пазара на газ и т.н. все неща които ни липсват. Трябва да имаш хранилище за газ.
50
0
 
9
 
! Отговори
БГ-то отдавна е.. преди 8 години
.. транзитна държава за българите!
49
3
 
3
 
! Отговори
ти ми обясни преди 8 години
До Анонимен58според тебе каква друга газ може да се доставя по северен 2 освен руска ? за това и северен 2 го разрешиха защото географски няма друг доставчик ! за южен може да се посне газ от каспийският район или руска , а дори и втечнена от танкери , чрез връзки с турция и гърция . тоест на иг има и други доствчици НО руснаците искаха само те да доставят(въпреки , че 50% от тръбата е наша) а монопола е кофти за нас и за европа.
48
1
 
1
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Още му държи влага на българина и българския бизнес газовата прелюдия с Топенерджи,Овъргаз и секретните газови договори!Агент Бен Уйлшър!ЦРУ!!!
47
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Той Борисов както е тръгнал ще амбицира някои баби да се омъжим за дядовци, но чужденци и да си гледаме рахатлъка в друга държава.
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аксиома :Няма проект с Русия който да е изгоден !
45
7
 
1
 
! Отговори
не е възможно преди 8 години
До Ешерихияа е така. не ме интересува кой е продал българските интереси подписвайки при тези условия за ЮП.важното е , че някои хора реват , че е бил изгоден а това не е така ! например в австрия има един оператор който е построил и поддържа газопреносната мрежа и взима малка такса но има 5-6 фирми доставчици които той по закон допуска да доставят газ и цените им са различни и постоянно са в конкуренция . това не искаше русия с ЮП и за това го спряха
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземете назаем от Газпром и им построете Южният Паток че хората гладни и по-гладни стават. Газ трябва да се продава ей!
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
южен поток се провали защото сенатор макейн го спря.Реални договори не бяха подписани.Свери си часовника.
42
14
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ЕшерихияПодобно на Украйна ли, дето е гранд терминал за Централна Европа, ама това не попречи на съветите да запалят война там, нали? Аз лично не искам тука да се разпореждат разни зельоние люди, дето да пазят "тяхната си" тръба и в един момент да налазят с отпускарите, за да освобождават нещо от някого си. Не стига, че и в момента от Черноморец на север е пълно с руснаци, които само чакат "некой" да ги "спаси" в един определен момент.
41
2
 
15
 
! Отговори
Ешерихия преди 8 години
Напълно възможно е както казвате ако тиквеника на снимката е подписвал договора да липсват и най важните му елементи защитаващи националният ни инттерес. Вижте го само как говори като наакан.Мъж.На 50г. Вмето да тропне и да каже грижа ме е за хората и икономиката на НАЙ БЕДНАТА В ЕС ДЪРЖАВА той се крие като мишка даже кога Турция ни вербова депутатите
40
6
 
3
 
! Отговори
ти си малоумник преди 8 години
До Ешерихиянали при ЮП трябваше ние да финансираме с наши пари 50% от тръбата НО руснаците не искаха да ни позволят в 50 % от обема ние да пускаме каквато газ искаме (въпреки , че ние сме я финансирали). нали за това ЮП се провали защото ни извиваха ръцета
39
4
 
10
 
! Отговори
Ешерихия преди 8 години
Южен поток щеше да ви направи Grand Central Terminal за Руски Газ на Балканите .Вие сте жалки и смешни с коментарите си и толкова неуместни.Продаждници,които не разбират живота и това ,което им се случва.Има обективни причини Европа да не иска България да и разпределят газта и.
38
10
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Ешерихия,добре, защо си говорите е така през куп за грош? Две на ръка - оповестеният договор не предвиждаше транзитни такси за България в следващите 20-25 години, а второто е, че др. Др. Стойнев пращаше до Газпром проектозакона за одобрение и поправки. Плямпа се за зависимости - каква по-голяма зависимост от това разни олигарси да ти пишат законите, за да заобиколиш общите правила? Смениха статута на морските ни територии, така че да са извън ЕС, та да поставят нещата пред свършен факт
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Амбиция !!! Желание !!! Страст !!! Ентусиазъм !!! На практика ??? Реално ???
36
4
 
2
 
! Отговори
Ешерихия преди 8 години
До питащия Защото тръбата минава в двора МИ мало- умнико!!!
35
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 8 години
Този отзад с тъмните очила ми прилича на санитар, който го чака да свърши и да му надене ризката с дългите ръкави.
34
3
 
7
 
! Отговори
Ешерихия преди 8 години
България 'малка'страна с повече територия от Белгия Холандия Люксембург и Швеция взети заедно .Колко газ трябва само за вътрешния пазар и домакинствата,Знаете ли колко плащам в Ню Йорк газ на PSEG -25$ на месец,Плюйте Руския газ и да sa ви хак сметкиот по 1000 лв за парно на мазут и ток в джоба на чешки мениджъри взимащи по 50000 евро на седмица заради тиквеници като на снимката.Продажниците никога не гледат интереса на народа си те им е платено да съсипват.Южен поток е без алтернатива
33
9
 
1
 
! Отговори
да питам преди 8 години
До Ешерихиязащо смяташ , че руснаците биха ни пуснали евтина газ ? само защото бихме направили ЮП ? значи сега плащаме една от най-скъпата газ но ако имаше ЮП руснака би загърбил интересите си и би ни я пуснал на половин цена ??