Битка за боклука: До 1000 лева глоба за клошар

Минималната санкция за ровене в контейнерите е 300 лева
106
Битка за боклука: До 1000 лева глоба за клошар
Снимка: Dnes.bg

Глоби между 300 и 1000 лева за всеки, който се рови в контейнерите за боклука, взима си каквото му трябва от кофите, обръща ги и "нарушава целостта и естетическия им вид".

Това предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците, пуснат за обществено обсъждане от екоминистреството.

Същата санкция заплашва и всеки, който запали съде за събиране на отпадъци, съобщиха от МОСВ.
 
Целта на предлаганата санкция е да спре изсипването и кражбите на отпадъци от кофите за събиране. В последно време стана практика и контейнерите тип  "иглу" да се унищожават като се изпразват от долната страна. Досега същият размер глоби се налагаха само за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, припомнят от министреството.
 
Иначе основните промени в закона целят ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини.

Поправките предвиждат въвеждането на банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване.

Мярката цели ограничаване на нелоялната конкуренция в този бранш. При предварително третиране на автомобили и електроуреди се добива голямо количество отпадъци от черни и цветни метали, а лица без разрешение за дейност със скрап нелегално приемат металите, избягвайки изискването за банкова гаранция, мотивират се от МОСВ.

Въвеждат се и по-строги изисквания за регистрация на лицата, извършващи дейности като търговец или брокер на отпадъци. Целта е да се избегнат злоупотреби и да се даде възможност на компетентните органи да упражняват по-ефективен контрол върху този вид дейност.

Предвиждат се и изисквания за местоположението на т.нар. пунктове за вторични суровини. В момента многобройните площадки за събиране и съхранение на отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и отпадъци от опаковки най-често са разположени в междублокови пространства, в трафопостове и други градски части.

Министерството предвижда нови разпоредби в Закона за управление на отпадъците, с които пунктовете за вторични суровини ще трябва да бъдат преместени само в промишлени или складови зони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
той ако има 1000лв дали ще бърка в ***
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 89Като мислиш, че нещо ненужно за теб може да е потребно на друг , можеш просто да го дадеш.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪЛНА ГЛУПОСТ СА НОВИТЕ ПОПРАВКИ!!!!!!ми аз ще изхвърля до кофите нещо полезно което ми пречи и никой не можел да го вземе :DЕЙ ТАКА СТАВА КАТО НАСЕЛЕНИЕТО ИЗБЕРЕ ПРОСТА МУТРА ДА Е НАЧЕЛО ДА ГО КРАДЕ И ЛЪЖЕ НЕПРЕКЪСНАТО!!!!!!
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mай наистина е имало термоядрен взрив , но не в КНДР, а в главите на т.нар. "демо-хомо-елит" в РБ.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали гледах как глобяват каруцар от КАТ по телевизията ! Няма какво да му вземат не му пука
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мислех ,че това са изпаднали хора стигнали дъното на обществото в което живеем ,но явно съм грешал щом имат пари а ровят в кофите!
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откъде се пръкнаха тия умни глави !?Като им наложат глоба и не я платят ще ги дадът на ЧСИ и той ще им запорира сметките или пенсията за да я събере глобата.
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оффф .... Кой ся беше тоя психично болен дет го измъдри туй ? Хахави хора
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ние билетче в градския не си дупчим, защото нямаме пари, и глобата е 20 лв., а тия от клошар щели да звемат 1 000 лв. ???
63
0
 
10
 
! Отговори
На Наглеците преди 8 години
ДОСЕГА изхвъргах РАЗДЕЛНО. Но тези НАГЛЕЦИ /които печелят и от НАШИТЕ *** /, НИЩО НЕ ДАВАТ ЗА ХОРАТА. ПСЕВДО ГРИЖА ЗА ПРИРОДАТА а в същност -ТРУПАНЕ НА ПЕЧАЛБИ ОТ БЛИЗКИ ДО ВЛАСТА ФИРМИ.ДОКАТО НЕ ПОЧНАТ ДА СИ ПЛАЩАТ / ФИРМИТЕ ПЕЧЕЛЕЩИ ОТ ХОРАТА/ , както беше при "ЛОШИЯ КОМУНИЗЪМ" - тогава се плащаше за всеки предаден килограм - хартия ,стъкло.....АЗ НЯМА ДА ИМ ПЪЛНА ГУШИТЕ НА ТЕЗИ НАГЛИ ШМЕКЕРИ.
62
1
 
6
 
! Отговори
Ноа преди 8 години
Според мен мярката е насочена към организираната работа на всички групи хора които печелят от ровенето в кофите. А там пари се изкарват, има райони, има конфликти... то си е бизнес за някой хора. Не говорим за къшея хляб на бездомните, той е грижа на държавата и не мисля , че *** на едни трябва да е храна на други. Факт е, ама и никой не се опитва да го промени.
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търговците на цветни метали и мат милиони загуби от клошарите.
60
2
 
17
 
! Отговори
ъъъъ преди 8 години
От къде клошар ще извади 1000 лева?!?!?
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бая ви ГуляКво се оплакваш е йордек време беше правят квото си искат мизерия на всякъде където да се обърнеш запалена кофа айде да ги видим сега и това ако им отнемат кво ще правят сега .Кабели за кражба няма всичко е под земята и сега и това ако им отнемят бизнеса им затъва
58
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е Господ,Къде е Бог??????Как може такава безгранична идиощина да сътворят хубавите ни умни политици.Такава наглост,че да стигнеш да посегнеш и на малкия къшей на бездония човек.Чета коментари и пак се окорвам чии мислене има.Никой не застрахован дали след време няма да стане такъв,но пожелавам на всеки политик всяка хапка от техния хляб да им присяда.
57
1
 
35
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Безумен закон. Нека оставят дейците на Евророма и Съюз на Клошарите да работят по оползотворяването на отпадъците вместо измислени фирми да забогатяват без да вършат нищо.
56
1
 
9
 
! Отговори
Евто преди 8 години
scrap-bg/1552/ хората забравят кой е собственика на най - големите фирми за вторични
55
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е къде да идат този гора?Тогава да разположат край кофите с снайперист и да ги отстрелват
54
2
 
24
 
! Отговори
Жуж преди 8 години
И в САЩ и в Япония и в редица европейски държави и най- вероятно и в доста страни от други континенти НЯМА контейнери размятани по улиците, които данъкоплатците да плащат. Има определени дни за определен ***, който се мята на тротоара в чували от всяко едно домакинство. Служителите минават с камионите, товарят, почистват дори с препарат и заминават. Докога ще плащаме за контейнери а не за услуга питам?
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да не платят глоба та, но ще ги гонят от кофите