Бъчварова разреши даренията в МВР

Те бяха забранени от кабинета "Орешарски"
6 яну 2016 07:57,
63
Бъчварова разреши даренията в МВР
Снимка: Булфото

Вътрешното министерство официално може да получава дарения от общини и фирми, които са 100 процента на държавата. Това става ясно от заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която е качена на интернет страницата на ведомството.

Документът е с дата 12.08.2015 г., пише "Труд".

В него се казва, че се утвърждават правила и се "отменя заповед за забрана за сключване на договори в МВР от 04.07.2013 г. С нея вътрешният министър Цветлин Йовчев от кабинета "Орешарски" забрани изцяло даренията.

Не става ясно на каква основа и с какви правила МВР е вземало дарения близо шест месеца през 2015 г. От края на февруари до края на септември 2015 г. МВР е получило горива, техника и други консумативи на стойност 2 583 708 лева. Тези данни са публикувани и на страницата на ведомството.

От пресцентъра на вътрешното ведомство обясниха, че според чл. 249 от Закона за МВР имат право на дарения от общини, държавни фирми и от международни организации. Известна практика за заобикаляне на закона обаче е частници да даряват пари, имоти и горива на общините, а те - на полицията, за да пази реда.

От отчета се вижда, че най-много се дават горива и пари за купуване на резервни части за колите, както и друг вид техника. Държавните "Мини Марица-изток" ЕАД и ТЕЦ "Марица-изток 2" са дали на МВР - Стара Загора пари два пъти - 12 000 лв. и 32 000 лв.

Спонсори на полицията са и много малки общини, които няма как да получават големи приходи в хазната си от данъци и такси.

Бюджетът на вътрешното ведомство всяка година се актуализира няколко пъти. В края на миналата година бяха дадени допълнително 180 млн. лв., за да бъдат изплатени обезщетенията на пенсионираните полицаи, които вземат до 20 заплати при напускане. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
5
 
! Отговори
()____() преди 8 години
опаааа- легализираха корупцията под предлог дарение хаххаха ! Егати правителството п.п. -Борисовото правителство е второто унищожително за България и народ след Ив.Костовото
56
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
едно порочно и неправилно решение на лицето което представлява МВР,което противоречи на КОНСТИТУЦИЯТА НА Р.БЪЛГАРИЯ,а именно,че всички граждани са равни пред ЗАКОНА,не може да се създават привилегии на държавните фирми,и от къде ще наберат сумите да правят ДАРЕНИЯ,след като на МВР,е СЛУЖЕБНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ,ДА ОПАЗВАТ СОБСТВЕНОСТТА НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ И ФИРМИ.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уж всички сме равни ама не някои са по равни и по социално осигорени !
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИВИДИМО ДОВОЛИП О Л И Ц А Й
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
180 млн. лв., за да бъдат изплатени обезщетенията на пенсионираните полицаи, които вземат до 20 заплати при напускане.Без КОМЕНТАР
52
0
 
9
 
! Отговори
ЦЕЦО преди 8 години
До Анонимен: КРАДЛИВИТЕ И АЛЧНИ ДЪРЖАВНИЦИ КРЕПЯТ ВЛАСТТА СИ С КРАДЕНИТЕ ОТ НАРОДА ПАРИ ! ТАКА ЧЕ ,ВИЖДАМЕ ЯВНО КОЙ КРАДЕ ,ЛЪЖЕ И ПОДМЕНЯ РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗБОРИ.МАЙ НЕ Е БСП !ТА , ТЕЗИ КРАДЛЬОВЦИ НЕ ОСТАВИХА БСП ДА СИ ИЗКАРАТ ЕДИН МАНДАТ ,ЧЕ БЕЛКИМ И ТЕ ЗАБОГАТЕЯТ-ГРАБВАТ ГИ ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН ПРЕДИ ОЩЕ ДА СА СЪСТАВИЛИ ПРАВИТЕЛСТВО !А ,БЕЗХАБЕРНИКА РЕВЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ,ЧЕ МУ БИЛ ИЗВЪРШЕН ПУЧ - ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ И ДЕМАГОГ,ТОВА НАРОДА МУ ГО ПРИЗНАВА !
51
1
 
2
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Ако някой някъде предава своето отечество и слава, ако клетвата за дълг прегази - моята полиция ни пази. Ако някое продажно братство граби от народното богатство, истината днес е само тази - родната полиция ни пази.Дарете някои лев за родната ...
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъчварова, Цаца, сега тези крадците от Люлин ако ги хванете и кажат че те не са обрали банката за себе си а са искали с тях да направят дарение на МВР, какво правим ???
49
1
 
3
 
! Отговори
РОСЕН преди 8 години
До НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ: И НА МЕНЕ МИ ОЛЕКНА -ЧУДЕХ СЕ КАК ДА ПОДАРЯ ЕДНО БМВ НА НАЧАЛНИКА НА НАШЕТО РАЙОННО , ДА СИ ГО ПОЛЗВА ЧОВЕКА !ХЕМ ТОЙ ДОБРЕ , ХЕМ АЗ СПОКОЕН,ЧЕ НЯМА ДА МЕ ПИТАТ ОТКЪДЕ Е КОЛАТА И С КАКВИ ПАРИ СЪМ Я ЗАКУПИЛ .
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забравихте ли ,че пациенти на болници даряваха пари на болницата иначе не ги лекуват!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде сега ми обяснете защо като тече кампанията с телефона за събиране на дарения никои не се обажда събират се дребни суми а явните дарители даряват повече пари отколкото събират от кампанията Българската коледа за децата !
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека бе вие па сега завиждате на ората получават дарения,привилегии при пенсиониране нека живеят защо е тая злоба какво са виновни ,че вие се съгласявате да работите за 500 лв . не протестирате както правят в Румъния.Никои няма да ви даде ако не си поискате а вие не знаете как да си искате ето полицайте протестираха и на другия ден им се реши въпроса.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борят се с престъпноста ! затова малкото народ по селата е пропищял от кражби
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че те "даренията" не са спирали бе, братче, к'ва новина, к'ви пет лева?
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народе ????
42
0
 
9
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 8 години
Олекна ми, доста време се чудех как да извъртя една баница и да я занеса на момчетата в районното
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама то преяждането води до болести а болестите до смърт така ,че нека плюскат да умрат по скоро много ще се радвам .
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето как се изкоренява корупцията ! Даваш дарение и вече няма корупция !
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой каза ,че 8 лв. увеличение на ВИНЕТПКИТЕ Е МАЛКО !?Ще видите вие като вдигнат и ТОКА кон боб яде ли !Енергиино бедните пак ще ползват а вие ще плащате двойно.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е мотивацията да дават дарение на МВР а не за боли деца !