Дончев: Растеж над 4% е висока, но постижима цел!

Благоприятни фактори са евтиният петрол и ниската стойност на еврото
6 яну 2016 13:52,
32
Дончев: Растеж над 4% е висока, но постижима цел!
Снимка: ГЕРБ

Българската икономика има потенциал да се развива по-бързо от прогнозираното, каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНТ. Доказателство за това е близо три пъти по-големият ръст, който отчитаме през 2015 година спрямо прогнозите от края на 2014 година.

Вицепремиерът припомни, че очакванията бяха за икономически ръст на България в рамките на 0,6% - 0,8%, а в края на годината се очаква той да бъде поне 3 на сто. От тази гледна точка и пожеланието на премиера Бойко Борисов за ръст на икономиката на страната от 4,5% през 2016 година не е непостижимо.

"Растеж над 4% е висока цел. Всичко, което зависи от държавата, ще бъде направено", гарантира още Дончев и допълни, че стремежът е да се гарантира по-добра бизнес среда и да се инжектират достатъчно пари на пазара.

Благоприятни фактори за икономически растеж са ниската цена на петрола и слабото евро, което помага на износа, отчете Дончев. "Това, което трябва да се събуди, е вътрешното потребление", допълни още той.

Пред националната телевизия Дончев направи и коментар относно ползите, които страната ни може да извлече от конфликта между Русия и Турция. Според него нито една криза, която в близост до границата на страната, няма как да донесе полза, макар и в някои от секторите на икономиката да се появят такива. Такъв сектор например е туризмът, допълни вицепремиерът.

По отношение на енергетиката обаче той е категоричен, че устойчив енергиен проект не може да бъде реализиран на базата на криза между две държави.

Дончев посочи още, че трудно може да се прогнозира каква ще бъде цената на горивата на българския пазар през 2016 година. Фактор, който влияе, е цената на петрола, а тя зависи не само от икономическите, а и от политическите процеси в Близкия изток. Фактор, който би държал цената на петрола ниска, е и излизането на Иран на петролните пазари, което се очаква да стане през тази пролет.

Вицепремиерът очаква в близките месеци и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе доколко конкурентен е пазарът на горива у нас.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Томислав Дончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
17
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Ей,плужак,като е най-ниска цената на петрола ,защо в България цените на горивата са най-високи.Най безсрамния лъжец в правителството.Бездарна личност.Нагла и неграмотна
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На бати ви Бою ще му порасне кеша "ананас" кахърите!Дончев а ти си попаднал на неправилното място в неправилното време. С колеги като Бою;Цвико;Лила.... много срам ще береш!
1
0
 
15
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Не е трудно и 10 процента да го изкарате, въпросът ми е като има растеж скачат ли заплати, пенсии и т.н?