Дончев: Растеж над 4% е висока, но постижима цел!

Благоприятни фактори са евтиният петрол и ниската стойност на еврото
6 яну 2016 13:52,
32
Дончев: Растеж над 4% е висока, но постижима цел!
Снимка: ГЕРБ

Българската икономика има потенциал да се развива по-бързо от прогнозираното, каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНТ. Доказателство за това е близо три пъти по-големият ръст, който отчитаме през 2015 година спрямо прогнозите от края на 2014 година.

Вицепремиерът припомни, че очакванията бяха за икономически ръст на България в рамките на 0,6% - 0,8%, а в края на годината се очаква той да бъде поне 3 на сто. От тази гледна точка и пожеланието на премиера Бойко Борисов за ръст на икономиката на страната от 4,5% през 2016 година не е непостижимо.

"Растеж над 4% е висока цел. Всичко, което зависи от държавата, ще бъде направено", гарантира още Дончев и допълни, че стремежът е да се гарантира по-добра бизнес среда и да се инжектират достатъчно пари на пазара.

Благоприятни фактори за икономически растеж са ниската цена на петрола и слабото евро, което помага на износа, отчете Дончев. "Това, което трябва да се събуди, е вътрешното потребление", допълни още той.

Пред националната телевизия Дончев направи и коментар относно ползите, които страната ни може да извлече от конфликта между Русия и Турция. Според него нито една криза, която в близост до границата на страната, няма как да донесе полза, макар и в някои от секторите на икономиката да се появят такива. Такъв сектор например е туризмът, допълни вицепремиерът.

По отношение на енергетиката обаче той е категоричен, че устойчив енергиен проект не може да бъде реализиран на базата на криза между две държави.

Дончев посочи още, че трудно може да се прогнозира каква ще бъде цената на горивата на българския пазар през 2016 година. Фактор, който влияе, е цената на петрола, а тя зависи не само от икономическите, а и от политическите процеси в Близкия изток. Фактор, който би държал цената на петрола ниска, е и излизането на Иран на петролните пазари, което се очаква да стане през тази пролет.

Вицепремиерът очаква в близките месеци и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе доколко конкурентен е пазарът на горива у нас.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Томислав Дончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
pravilno Don4ev,po dokymenti e realno postijimokakto vsi4ko ostanali stakmistiki v BG
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Постижима ама в сънищата ти.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Edna goliama LAJA.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да ви пораснат рога и копита
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да ви пораснат рога и копита
18
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
А вчера на връх Бузлуджа кацнаха извънземни,и започнаха да ремонтират паметника.
17
1
 
4
 
! Отговори
Растеж преди 8 години
За да настигнем поне Централна Европа ни е необходим растеж от поне 10% за поне 10 г.Не е невъзможно. Но и не става от само себе си. Дотогава ще си кретаме на опашката.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тапир и крадец !
15
1
 
3
 
! Отговори
... преди 8 години
вземи се избръсни, че представяш България а не частна фирма.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Икономиката ни "расте" чрез вътрешното потребление. То пък нараства от: парите на емигрантите; парите на европейските данъкоплатци; взетите кредити; ниската покупателна стойност на заплати и пенсии; трансграничната корупция. Сериозни приходи създава и картела заформен между държавата и производителите и търговците на горива който не допуска понижаване на цените. Това са част от причините да наблюдаваме толкова години едно и също- икономиката расте, жизнения стандарт- не.
13
1
 
5
 
! Отговори
Баба Гицка преди 8 години
Дончев пак си обели колената.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какъв растеж и цъфтеж говори този клакьор и натегач.Такива като него и около ББ сигурно са и вързали,но нека попитат как го чувстват хората този растеж в бита и ежедневието си.Аман от тази прословута стабилност на ниво мизерия и безпътица,за която ни облъчват.Че то при Живков имаше по-голяма стабилност и нямаше мизерия и бедност,купонът беше всеки ден,и спокойствие за утрешния.Супер успехи на Борисов а нищетата е масова.Светлина в тунела за мнозинството се не види.Има някаква на терминал 2.
11
6
 
3
 
! Отговори
BG преди 8 години
до по доло...Последните 3 години заплатата ми е скочила с около 40% като тази година включиха и бонуси
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия са комунисти бе! Тия искат да попречат на Баце да усвоява еврофондове и да ни строи магистрали.И да пълни бездънния банкянски джоб и търбух. Станал е 160 кила тоя свинюр.
9
0
 
6
 
! Отговори
naleg преди 8 години
Кога един философ започна да разбира от икономика?
8
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 8 години
"Трябва да се събуди вътрешното потребление"!!! Не съм икономист (той също не е), но си мисля, че за да има вътрешно потребление на народа му трябва по-висока покупателна способност.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вероятно има и друга България ,за която аз не знам !!!?!Защото ,тази ,която аз знам "живее"само от кредити ,"помощи "от Европа и парите ,които пращат емигрантите ,за да издържат останалите !!
6
0
 
4
 
! Отговори
gost преди 8 години
Интересно ми е сивата икономика щяла да спре спряла друг път едни двама доскоро ми реваха нямам пари днеска единия в един малък град с такъв жип говидях та сигорно е от нямане и музиката щото някои за40 години блъскаме за една кола атия нямали дано се затикнат с нямането
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им порастне с 4 % ? НЕВЪЗМОЖНО !!! Та те са импотентни до един !? Виж за задните части на Павлова .... вярвам ! Даже с 30 % !!!
4
1
 
5
 
! Отговори
бд преди 8 години
Яко разминаване между прогнози и очаквания.Дяволска работа ,нека ръсят отците.Явно къде е незнанието и злото.