Местан обяви: Няма да съм уплашен, оставам в политиката!

Сваленият лидер се борел ДПС да не е етнокорпоративна партия
Обновена: 7 яну 2016 14:04 | 7 яну 2016 13:47, Камелия Цветанова
171
Местан обяви: Няма да съм уплашен, оставам в политиката!
Снимка: архив БТА

Бившият лидер на ДПС Местан обяви, че остава в политиката. Причината е, че България има нужда от либерално десен проект и всеки, който иска такъв, ще има привърженик в негово лице.

Хората, които са били на митинг зад него пък му давали убеденост да остане в политиката и да се бори за идеите си.

Още по темата

Доскорошният председател на ДПС, който загуби дори и мястото на редови член в движението, отсече, че винаги е водил политика, която да спаси ДПС от обвиненията, че е проруска партия и да я разположи в полето на евроатлантизма.

“Някои определят тази политика като грехове, надявам се да не са смъртни“, обяви Местан и посочи като първи грях прекратяването на мандата на кабинета на “Орешарски“, като втори - позицията по „Южен поток“, защото е бил първият представител на тогавашното управляващо мнозинство, който заяви категорично, че проектът е възможен само със съгласието на евроатлантическите партньори.

"Друг грях – систематичният опит за диалог в дясното, започнал с емблематичното кафе с Бойко Борисов в Кърджали, следващ - възстановяването на диалога с Анкара, но смятам това за един от най-знаковите пробиви на ДПС, защото България трябва да има диалог с Турция, защото има разделени семейства оттатък живеят майка, баща, братовчед", каза още той.

По думите му той се е борил да сложи край на твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси.

Местан добави, че е положил огромно усилие да разминира това поле, да обори митовете с една политика на последователен и ярък евроатлантизъм.

"Съзнавам, че без да съм наивник съм играл ролята на наивен, романтичен сапьор, който се стремеше да разминира опасните мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и знаете какво е случи, една безпрецедентна епитетна война, едно охулване, което е много интересно, анализирано с езика на научния инструментариум в книгата на Цветан Тодоров, който описва тоталитарната система на мислене, при което светът се дели на наш и на техен, на наш и на враговете и краят на конфликта настъпва не с отстраняването на врага, а с ликвидирането на врага, на първо място противникът се дехоманизира, той става гад, влечуго, чакал и така елиминирането му става приемливо за всички. Уникално точно описание на онова, което наблюдавам за себе си през последните месеци", заяви Местан.

В същото време той се зарече, че няма да бъде уплашен и ще продължава със своята политика, защото смята, че България има нужда от категорично ясно либералдемократично направление, което да осигури евроанталническто развитие на страната и всеки който търси място в това направление ще вижда в негово лице партньор. Така той подаде ръка и към десните.

След като вече не е част от ДПС, Лютви Местан изрече гласно онова, което всички знаят негласно – решенията в движението се вземат еднолично от почетния председател и основател на партията Ахмед Доган.

"Това е проблем за тази партия, исках да я демократизираме, да предложа идеята за истинско състезание за избор на лидер. Аз бях посочен за лидер и нямам самочувствието, че съм избран за лидер и почетният председател реши, че тази пионка е дотук и бях отстранен", призна той.

Според него явно, въпреки че 19 години е политик, не е бил изцяло част от системата.

Местан направи още едно признание - той и бившият лидер на БСП Сергей Станишев са сложили подписите си под предложението депутатът от ДПС Делян Пеевски да оглави ДАНС, което стана и причина да падне правителството на Пламен Орешарски.

Според него влиянието на Пеевски в ДПС е значително и това го знаят всички. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: ДПСпартияместанТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
9
 
! Отговори
75 преди 8 години
Брат ,аз съм ходил в Турция сигур повече от тебе,познавам и Кюрди,знам какво е там и как се отнасят,знам как и на повечето тук не им се ходи там защото там им ограничават ЧОВЕШКИТЕ права и работят като роби.Турция ти ограничава правата а не България а и имаш право на избор ,*** там,там са мюсюлмани,юз съм християнин и не бих живял мюсюлманска страна,кво стоите тука и ревете
60
2
 
3
 
! Отговори
Слави Т. преди 8 години
Ку-ку:) *** политиците, хората ги търсят да ги пребият с камъни- Те си мислят че ги обичат. Някъде се къса връзката.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде поне а Ивановден да не ни занимавате с този
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо Мюсюлманите са ревнали за равноправие по чуждите държави предимно християнски,а във техните държави мълчат ?
57
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен69Ami ako ti stiska goni ni,a tova che v Tucia ni vikali balgari tova go obqsnqvay na ovcete deto ti vqrvat,nashite izselnici tam veche sa navsqkade po obshtestveni ucherjdeniya,ima voenni,voenni letci,policiata,lekari uchiteli,deputati daje ministri potomci na izselnici
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турския слуга Местан, галеникът на Ердоган, протежето на Давутоглу, който се меси във вътрешната политика на България и настоява премиера да защитава Местан, редовно нарушаващия българските закони с агитациите си на турски, същият който настояваше за "майчин" език в училищата, същият който живее в турското посолство няма място в българската политика. Да си обира крушите и да си ходи в Турция.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ли би се случило например на немски депутат, който преспи в руското или китайското посолство?
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен не ми харесва заплащането в България и не съм ревнал ,взех си дървите и дим да *** няма в Ирландия,та на който не му харесва да напусне в посока която иска,Иран ,Ирак там има права и ислям ,отидете там ,бъдете щстливи
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тук турчеещите се във Турция им викат Българи,хахаха,за кви права ревете бе ? На който не му харесва ту да бяга в Турция ,Иран ,Ирак,Сирия,Ливан,ОАЕ,Кувейт,там има права,има килимчета,има ислям на корем
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 58Koy e napravil piar akciata,znachi ti me globqvash zadeto govorq ezika si i znaesh che zatova si bil globqvan po vremeto na taka narecheniya vazroditelen procces i mi e bolnoto mqsto no narochno za da me boli me globqvash ,i posle pak MESTAN e vinoven,ami vasha rabota kakto iskate taka pravete no posle nedeyte reva
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжно, много тъжно е, хем да си наакан, хем да си аслан. Г-н Местан, вие и вашият вожд Доган по-добре да запазите мълчание. Да не би ваша милост да направи конкурс за знаещи и можещи? Ами напротив. Уволнихте сума ти народ, защото не лягаха на килима.
50
2
 
3
 
! Отговори
58 преди 8 години
Това беше пиар акция на ДПС за изборите,ако ти се хващаш за подобни глупости значи ще те използват за стръв скоро време,те ще правят милиони а ти ще бягаш като *** с автомат в ръка,заблуден и служещ на болните им фантазии
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжно, много тъжно е, хем да си наакан, хем да си аслан. Г-н Местан, вие и вашият вожд Доган по-добре да запазите мълчание. Да не би ваша милост да направи конкурс за знаещи и можещи? Ами напротив. Уволнихте сума ти народ, защото не лягаха на килима.
48
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
ДПС с Местан -ТУРСКА партия.ДПС с Доган -РУСКА партия.Това е проклятието на България, че ДПС с Местан или Доган НЕ И БЪЛГАРСКА партия.
47
1
 
4
 
! Отговори
Става преди 8 години
Абе, къде отиде заплахата с трепане, май я изтриха, щото звучеше доста сериозна - от някво сдружение или нещо!
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василев ,ти си луд
45
2
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Горкият Местан,не е лесно изведнъж,без...предизвестие да го свалят от...кон на магаре.Беше си...повервал завалията,че с тази евроатлантическа логорея щеше да се...пенсионира,ама не, завидяха на рахатлъка му.Сега трябва сам да се бори и на ново да...обещава на електората светло бъдеще,ама дали останаха...будали,които да вярват на евро...лакардиите.
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 47May zabravi che imenno Mestan e globen ot nqkolko oblastni ksenofobi kmetove koito go globiha che e izrekul nqkolko izrecheniya na maychiniya si ezik ,tova li e govoreneto na obshtestveni mesta,a che ni gonish v Turcia nie sme v zemite na dedite si i stiya prikazki i zakani den sled den turcite gi pravite islqmisti budete sigurni,prosto vie ne ste gotovi da spazvate elementarni choveshki prava koito po zakon se polagat na drugite
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименХа, некво сдружение го заплаши с килърство преди 5 мин., но го изтриха.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** плюе по Русия,сетете се какво ще му се случи на този ПРЕДАТЕЛ