Местан обяви: Няма да съм уплашен, оставам в политиката!

Сваленият лидер се борел ДПС да не е етнокорпоративна партия
Обновена: 7 яну 2016 14:04 | 7 яну 2016 13:47, Камелия Цветанова
171
Местан обяви: Няма да съм уплашен, оставам в политиката!
Снимка: архив БТА

Бившият лидер на ДПС Местан обяви, че остава в политиката. Причината е, че България има нужда от либерално десен проект и всеки, който иска такъв, ще има привърженик в негово лице.

Хората, които са били на митинг зад него пък му давали убеденост да остане в политиката и да се бори за идеите си.

Още по темата

Доскорошният председател на ДПС, който загуби дори и мястото на редови член в движението, отсече, че винаги е водил политика, която да спаси ДПС от обвиненията, че е проруска партия и да я разположи в полето на евроатлантизма.

“Някои определят тази политика като грехове, надявам се да не са смъртни“, обяви Местан и посочи като първи грях прекратяването на мандата на кабинета на “Орешарски“, като втори - позицията по „Южен поток“, защото е бил първият представител на тогавашното управляващо мнозинство, който заяви категорично, че проектът е възможен само със съгласието на евроатлантическите партньори.

"Друг грях – систематичният опит за диалог в дясното, започнал с емблематичното кафе с Бойко Борисов в Кърджали, следващ - възстановяването на диалога с Анкара, но смятам това за един от най-знаковите пробиви на ДПС, защото България трябва да има диалог с Турция, защото има разделени семейства оттатък живеят майка, баща, братовчед", каза още той.

По думите му той се е борил да сложи край на твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси.

Местан добави, че е положил огромно усилие да разминира това поле, да обори митовете с една политика на последователен и ярък евроатлантизъм.

"Съзнавам, че без да съм наивник съм играл ролята на наивен, романтичен сапьор, който се стремеше да разминира опасните мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и знаете какво е случи, една безпрецедентна епитетна война, едно охулване, което е много интересно, анализирано с езика на научния инструментариум в книгата на Цветан Тодоров, който описва тоталитарната система на мислене, при което светът се дели на наш и на техен, на наш и на враговете и краят на конфликта настъпва не с отстраняването на врага, а с ликвидирането на врага, на първо място противникът се дехоманизира, той става гад, влечуго, чакал и така елиминирането му става приемливо за всички. Уникално точно описание на онова, което наблюдавам за себе си през последните месеци", заяви Местан.

В същото време той се зарече, че няма да бъде уплашен и ще продължава със своята политика, защото смята, че България има нужда от категорично ясно либералдемократично направление, което да осигури евроанталническто развитие на страната и всеки който търси място в това направление ще вижда в негово лице партньор. Така той подаде ръка и към десните.

След като вече не е част от ДПС, Лютви Местан изрече гласно онова, което всички знаят негласно – решенията в движението се вземат еднолично от почетния председател и основател на партията Ахмед Доган.

"Това е проблем за тази партия, исках да я демократизираме, да предложа идеята за истинско състезание за избор на лидер. Аз бях посочен за лидер и нямам самочувствието, че съм избран за лидер и почетният председател реши, че тази пионка е дотук и бях отстранен", призна той.

Според него явно, въпреки че 19 години е политик, не е бил изцяло част от системата.

Местан направи още едно признание - той и бившият лидер на БСП Сергей Станишев са сложили подписите си под предложението депутатът от ДПС Делян Пеевски да оглави ДАНС, което стана и причина да падне правителството на Пламен Орешарски.

Според него влиянието на Пеевски в ДПС е значително и това го знаят всички. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: ДПСпартияместанТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
2
 
! Отговори
nesstasna bg преди 8 години
Ako ne ste razbrali za sava govorim.
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САШ СА СИ НАУМИЛИ ДА СРИНАТ СССР, И НЕ МИ СЕ ВЯРВА , ЧЕ НЯКОЙ Е СПОСОБЕН ДА ГИ СПРЕ ?????
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У РОСОФИИЛИТЕ СТРАХ ЛИ СЕ УСЕЩА ???????ИНТЕРЕСНО РУСОФИЛА, БОЛЕН СИДЕРАГА, ЗАЩО ГО ВЛАЧАТ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ????????
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека направи и той партия ... няма лошо.Наличието или не на една партия е в зависимост от народа, а не на кабинетни срещи.Нека се има предвид, че генезиса на ДПС беше опорочен ... ДПС беше и до голяма степен все още е етническа партия основана на страх и корпоративен интерес.Ако Местан може да предложи АЛТЕРНАТИВА на това - да заповяда.Не мисля че ще заиграва с Турция, защото знае, че никой няма да му позволи това.
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дело Възродителен Процес не е мръднал 25 години , местото му е в Европейския Съд а ДПС нищо не прави по въпроса , Смяната на Имената да не би да беше Първомайска Манифестация бе некадърници в ДПС
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дреме му на някого къде ще си
95
5
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
Помня преди години когато Костов обяви че ДПС е проклятието на България някой мастити ДОНОСНИЦИ И ЕДНА МАДАМ го плюеха от сутрин до вечер, сега им лъсна *** и ДАНО и най заблудените видят НАЙ ПОСЛЕ че ДПС е партия на Москва, такава е и Атака, а този м и за момчилградски екзактен даскал е в услуга на Анкара, да не говорим и за това как на една ЕТНИЧЕСКА партия се дава власт и пари, влияние в съда и прокуратурата и то от българи, време е да прогледне тази страна.
94
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безочлив човек. Той сам ще се унищожи.
93
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КГБ ще те очисти като куче.
92
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хе, свалили му охраната и нямал с какво да се пребере...!!!така се оплака сиромаха, е що не си хана такси бре крадлив тарикат,мисля че цялото ръководство на дпс е за затвора,26г като тоя крадоха държавата
91
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Владо, машала Зидаров, никакъв страх и аз те подкрепям. Какво оня си седи в сараите и пие уиски, а избирателите му пият спирт. Въжетата не се справиха с ДПС, ако ББ е пич трябва да предизвика нови избори.
90
6
 
15
 
! Отговори
дааа преди 8 години
ГОДИНА И ПОЛОВИНА БОКО И МЕСТАН УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО ,ЗАЕДНО ФАЛИРАХА КТБ ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА,ЗАЕДНО СИ ТЕГЛИХА 16 МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ,ЗАЕДНО СПРЯХА ЮЖЕН ПОТОК,ЗАЕДНО ОБИРАТ БЪЛГАРИЯ И НАРОДА.СЕГА ЗАЕДНО В ЗАТВОРА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО
89
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИТО ДОГАН ,НИТО МЕСТАН СА БЕЛИТЕ ЛЯСТОВИЦИ НА ПОЛИТИКАТА НИ. И ДВАМАТА СА ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ПОЛИТИЧМЕСКАТА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ. НЕ ИЗПИТВАМ СИМПАТИЯ ИЗОБЩО КЪМ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ,КОИТО 25 Г. СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ГРАБЯТ НАРОДА ,НАТИКАХА НИ В МИША ДУПКА ,БЕЗЧИНСТВАТ ,КРАДАТ И ЗА ТЯХ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА МИЛОСТ !
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как няма да останеш кокала от свинската пържола не се пуска
87
1
 
8
 
! Отговори
Без агенти в политик преди 8 години
Дали ще е мистично-циничен бизнесмафиот от типа на агент Сава или ще е проТюрко-НАТОвски витиевато-словесен лицемер от типа на агент Павел или ще е рубладжийски тройношлемски лицемер от типа на агент Гоце или пък ще е разгорещен националпопулист от типа на агенти Иван, Тервел и т.н., агентът си е агент. Веднъж продадеш ли си душата, връщане назад няма !
86
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пеевски и Доган са верни на Путин. Местан му изневери. За това ще бъде наказан ......
85
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не просто беше създадена ДПС от кремъл ,тя се управлява и сега от там . Както междувпрочем и почти всичко посредство ДПС в страната ни
84
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дпс беше създадено от руските служби изцяло с агенти на комунистическата дс
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разлика между съветския предател другаря доган и турския предател другаря местан няма . Предателя си е предател ,и въобще няма никакво значение на кого служителиш щом не е на и за БЪЛГАРИЯ . Но това другарите не могат а и не желаят да го разберат ,те са родени ПРЕДАТЕЛИ
82
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не руска мина а със скъсан турски парашут се пусна