Всеки трети европеец не ще в ЕС: Да напуснем!

Българите сред най-големите проевропейци, но си искат лева
7 яну 2016 17:52,
192
Всеки трети европеец не ще в ЕС: Да напуснем!
Снимка: Reuters

Ако в ЕС се проведе референдум, всеки трети европеец би гласувал неговата държава да напусне съюза. Това сочат данни от проучване на Галъп интернешънъл в 14 членки на ЕС.

Сред тях са гражданите както на страни-основателки като Франция, Германия и Холандия, така и новоприети страни като България и Румъния.

Още по темата

Данните от проучването показват, че общо 32% от европейците са за напускане на Евросъюза, а 68% - за оставане в него. Единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, е Великобритания. Там 54 на сто от хората искат страната им да излезе от ЕС.

Висок е процентът на желаещите да напуснат ЕС в Италия — 42%, Холандия — 41%, Швеция — 40% и Дания — 39%. В Германия и Франция обаче отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС – съответно 72% и 65%.

Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82% в подкрепа на членството.

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия, става ясно от анализа на цифрите. Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания, Румъния и Германия.

Проучването на Галъп тества и отношението на европейците към еврото. Данните показват, че доверието и в него е сериозно разклатено – повечето от европейците се обявяват против него – 47%. 41% са за запазването му, а 12 на сто нямат предпочитания.

Все пак в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания повечето граждани се обявяват в защита на еврото като обща валута. Сред страните-членки на еврозоната италианците и гърците се очертават като противници на еврото.

Извън еврозоната най-негативни нагласи към евентуалното му въвеждане има във Великобритания — 83%, Швеция - 80% и Дания -76%. В България едва 7 на сто искат въвеждане на еврото, а 76% са против. 17% нямат предпочитания.

България е сред най-проевропейските страни заедно с Румъния и Ирландия. Но и у нас се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от Евросъюза, сочи анализът.

4Изправени сме пред решаваща година за бъдещето на най-добрия проект в историята на човечеството. Продължаване на политиката в Брюксел по старому може да взриви ЕС, коментира вицепрезидентът на "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев. Той е категоричен, че има дефицит на лидерство, което да поведе съюза към обновление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква ви е ползата от ЕС станахте ли по - богати ако ви харесва България да е последна дупка на кавала да храните богатите държави за сметка на вашата мизерия....да стоите без препитание или работа и вместо да ви дадат възможности ви обещават европейски ценности....Никога не сме били толкова зле ни по време на СССР ни по време на Хитлер
77
4
 
22
 
! Отговори
Референдум преди 8 години
Референдум за:-незабавното напускане на терористичната организация НАТО-асоциирано участие в ЕС-сключване на военен договор с Русия и разполагане на ядрени ракети на Българиякато гарант за охладняване страстите на изперкалия султан
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как разбрахте ,че всички българи са големи проевропейци ? Когато всички станем пробългари ,а не проруснаци, проамериканци, проевропейци и т.н - само тогава може да има някаква надежда за България !
75
3
 
9
 
! Отговори
чичо преди 8 години
Българина не е способен сам да си кове съдбата, все гледа да е в някой съюз за да му казват какво да прави.От както влезнахме в ЕС развитието на България спря.В този му вид на ЕС България винаги ще е деветата дупка на кавала. Винаги ще сме най послушните най изпълнителните но и най бедните.За какво беше този 10 ноември 1989 след като се върнахме 40 години на зад от онова което бяхме. Оня ден четох че децата от 16 села за да отидат и се върнат от училище минават 140 км. От 9 милиона останахме 6.5
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още преди 2 години нюланд ви го каза.Фък де еу.
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОЕВРОПЕЕЦ Е ВОЖДА И КЛИКАТА МУ ЗАРАДИ УСВОЯВАНЕТО НА МИЛИАРДИТЕ И ПОГАЛВАНЕТО ПО ***.
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Козяшките слуги с най-голямо удоволствие плюят по Русия, само и само да се харесат на господарите си.
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ако Русия не беше анексирала Крим нямаше да има санкции."Тоя изби рибата! Бедна България ще налага санкции зареди Крим. Българина ще отделя от залъка си, ще стяга колани, ще се спират проекти и газопроводи със милиарди загуби за България, ще понасят ответните санкции за Русия, защото за Крим е жизененоважен за всеки българин.
70
2
 
12
 
! Отговори
надай те се преди 8 години
Ха-ха поредната опашата лъжа на драскачите ,че българите били едва ли не сред най-големите проевропейци много е просто един референдум и нещата ще си дойдат на място .Брюкселските лентяи и прислугата им ще останат "очаровани" от резултатите и ще е по-добре да се гръмнат.
69
1
 
0
 
! Отговори
Ваше благородие преди 8 години
Още когато непрегърнаха есперантото,си заявиха нагласите принцовете и принцесите. Плондири от класа са,ама няма как иначе...
68
10
 
1
 
! Отговори
УКРОП преди 8 години
Почти половината жителей оккупированного Крыма встретили Рождество год без света )))) даааа окупатор светло и топло не дава
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В евроатлантическа България, член на ЕС всеки ден бива изнасилвано по едно дете!
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 109В Москва е към 100. А ако си по-квалифициран може да намериш и за 150 хил.
65
12
 
2
 
! Отговори
УКРОП преди 8 години
Напускайте ЕС българи, 50 милионна Украйна с радост ще влезе на ваше място, а вие при простата мамаша раша и пуклохуйло хехехехехе Удивителни 'СМИ" има в губерния бг
64
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПри Тошо цървула всички така мизерстваха, че за всеки имаше гарантирана работа според образовениети му с която без проблем си осигуряваше жилище, кола, почивка на море и плащане на всички сметки за семейството си. Никой не можеше да си предсави, че може да е без работа и банката да го изхвърли на улицата. Имаше безплатно образование и здравеопазване не световно ниво. Имаше сигурност и децата играеха лятото до среднощ по улиците и родителите не знаеха и не се грижеха къде са.
63
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората просто искат да живеят в държавите в които цари ред и законност спрямо местното законодателство а не да живеят спрямо самоубийствените неадекватни команди от брюкселските ***.
62
5
 
3
 
! Отговори
УКРОП преди 8 години
В оккупированном Крыму в часы пик продолжаются веерные отключения...дискотека ru.......
61
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 107Дори в Москва средната заплата е под 50 хил. рубли да не говорим за провинцията. Престанете да разпространявате долнопробни русофилски лъжи.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 104Средната заплата в Русия е 50 хил рубли.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не вярвам на тези нагласени проучвания.Това е демокрацията че всеки може да си говори ипише глупости.стига хората да повярват