Всеки трети европеец не ще в ЕС: Да напуснем!

Българите сред най-големите проевропейци, но си искат лева
7 яну 2016 17:52,
192
Всеки трети европеец не ще в ЕС: Да напуснем!
Снимка: Reuters

Ако в ЕС се проведе референдум, всеки трети европеец би гласувал неговата държава да напусне съюза. Това сочат данни от проучване на Галъп интернешънъл в 14 членки на ЕС.

Сред тях са гражданите както на страни-основателки като Франция, Германия и Холандия, така и новоприети страни като България и Румъния.

Още по темата

Данните от проучването показват, че общо 32% от европейците са за напускане на Евросъюза, а 68% - за оставане в него. Единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, е Великобритания. Там 54 на сто от хората искат страната им да излезе от ЕС.

Висок е процентът на желаещите да напуснат ЕС в Италия — 42%, Холандия — 41%, Швеция — 40% и Дания — 39%. В Германия и Франция обаче отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС – съответно 72% и 65%.

Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82% в подкрепа на членството.

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия, става ясно от анализа на цифрите. Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания, Румъния и Германия.

Проучването на Галъп тества и отношението на европейците към еврото. Данните показват, че доверието и в него е сериозно разклатено – повечето от европейците се обявяват против него – 47%. 41% са за запазването му, а 12 на сто нямат предпочитания.

Все пак в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания повечето граждани се обявяват в защита на еврото като обща валута. Сред страните-членки на еврозоната италианците и гърците се очертават като противници на еврото.

Извън еврозоната най-негативни нагласи към евентуалното му въвеждане има във Великобритания — 83%, Швеция - 80% и Дания -76%. В България едва 7 на сто искат въвеждане на еврото, а 76% са против. 17% нямат предпочитания.

България е сред най-проевропейските страни заедно с Румъния и Ирландия. Но и у нас се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от Евросъюза, сочи анализът.

4Изправени сме пред решаваща година за бъдещето на най-добрия проект в историята на човечеството. Продължаване на политиката в Брюксел по старому може да взриви ЕС, коментира вицепрезидентът на "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев. Той е категоричен, че има дефицит на лидерство, което да поведе съюза към обновление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 99Според теб излиза, че по-достойно за българина е да остане в България и да продължава да строи комунизЪма, да се държи за скъсания шинел на Русия и да мизерства както при другаря Тодор Живков. Ако си по-малък от 45 години просто не ми опонирай че при бай Тошо цървула никой не е мизерствал. Истината е че не мизерстваха 5% от партийните гаулайтери, всички други мизерстваха много повече от сега и нямаха право дори да се оплакват, а още по-малко да протестират.
57
1
 
2
 
! Отговори
аум преди 8 години
И къде ви искате да си отивате европееци? Дали искате да живеете в Африка?
56
1
 
3
 
! Отговори
да те питам преди 8 години
До Анонименкак се отрази влизането ни в ес на твоята заплата и тази на близките ти ? по твоята логика преди влизането ни си получавал поне двойно но после шефа ти е резнал заплатата !! а хората на запад не са само чистачи и миячи но с твоят умствен багаж явно само това си представяш , че ти би могъл да работиш в ес
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНа минималната заплата в Русия работят само 3-4%. Средната заплата е над 50 хил рубли и постоянно расте защото там няма безработица. Един литър бензин в Русия струва 36 рубли. Докато 86% от българите е евроатлантическа България работят за 200 евро заплата, и един литър бензин е 1 евро. Безработицата в някои райони на България е над 60%.
54
0
 
3
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Ала-бала-портокала.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Марианке, в голяма грешка си. 40% от българите работят в ЕС и още 40% от българите живеят благодарение на парите които им изпращат техните роднини"Еми до там го докарахме с това ЕС, съсипана икономика, няма работа в България и бългатите работят чистачи и миячи на богатите от западна Европа. То така си беше и планирано още в началото и така ще си остане, от 2005 година подписахме договора за присъединяване, вече повече от десетилетие сме членове на ЕС и само мизерия.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 93По голям възход от това на Русия, здраве му кажи. Минимална заплата 100 долара, средна заплата 300 долара, цени 180% на нашите.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 93Голям възход за рашките, само че към пъклото.
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС е супер идея, но я отровиха с грозна номенклатура, комисари тип СССР, целувки и само поздравления, напълно неадекватна юридическа рамка и диктатурно управление на американски васали тип Меркел. Демократура с една дума.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МариянаМарианке, в голяма грешка си. 40% от българите работят в ЕС и още 40% от българите живеят благодарение на парите които им изпращат техните роднини от ЕС, така че тези 85% са си напълно реални.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми като гледат каква из'мет им докарват от на майка си гз, и с права, и си длъжен да им търпиш издевателствата, защото си цивилизован. Алчността на шепа хора, за да има повече бройка, която да работи по-евтино от нормалните стандарти на живот. Да не говорим, пък тези които идват, какъв бизнес правят по между си, като са нелегални и с фалшиви документи за самоличност.
47
5
 
3
 
! Отговори
и смяташ преди 8 години
До чукчаче това което си написал бихме го постигнали ако сме извън ес ? и кой би инвестирал когато трябва да плаща износни мита и да се разправя по границите? за това е добре да сме част от един 500 млн пазар . просто не знаем как да си изиграем картите правилно .
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ясно че ще сме про европейци. Защото 3 милиона си грабнаха чукалата както колегата "обикновен гражданин" се чуди дали да не направи и поне в обединена европа може да се пътува, работи и учи на равни нога. Я да сложат пак границите и ограниченията, и с българския паспорт да се наложи да хващаш пътя обрано - това ще е садизъм....
45
5
 
4
 
! Отговори
Божил преди 8 години
Където е минал съветски ботуш трева не расте и никакъв народ освен ромейски не се ражда...
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Василев, Заради тебе спрях да посещавам този сайт, просто няма смисъл! Как се разговаря с платени провукатории! Няма как денонощно да си в сайта, ако не си от екипа! аре чао
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес изгърмя и китайския балон. Китайските борси затвориха на втория час след рекорден спад от 7%, но това не намира никакво отражение в нашата прокомунистическа преса. Ако това се беше случило в Европа или в САЩ щяха да ни проглушат ушите проруските глашатаи, че това е краят на ЕС и САЩ, но сега мълчат като е.ани риби.
42
1
 
1
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Като имаш предвид,че руснаците са 1/3 от европейците- и ето ти я едната трета.
41
2
 
2
 
! Отговори
ами не преди 8 години
До Анонимен 63не сме конкурентни и с македонските фермери без тях да ги субсидират. за аец-блоковете бяха стари а дори и да работеха тока щеше да се изнася от наши хора и пак нищо нямаше да печели държавата. за загубата на източните пазари-ами ние пак изнасяме за русия (нали се включихме в санкциите) така , че не ес е там проблема а просто няма ТКЗС-та .за ЮП ако руснака не се съобрази с 3-ят енерг. пакт ,нямаше да има поток през ес дори и ние да имахне наше трасе
40
2
 
10
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
Все по сериозно обмислям да продам каквото имам и да си изнеса семейството в някоя държава, където религията и етноса не е тема на разговор номер 1. И цялата любов към България да я пратя на (сещаме се къде) с цел по-низши нужди като спокойствие и бъдеще за децата ми. И по дяволите пак ще бачкам като вол ама поне ще виждам за какво се съсипвам.
39
6
 
9
 
! Отговори
1234 преди 8 години
И АЗ ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ ЕВРОСЪЮЗА, НО КОЙ ЛИ ЩЕ НИ ПИТА НАС ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН... ВЪОБЩЕ НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ВЛИЗАМЕ. БЯХМЕ СИ ДОБРЕ ЩО-ГОДЕ. А СЕГА КАКВО ЩЕ ВРЪЩАМЕ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ.. С ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ ЩЕ ГЛАСУВАМ.