Всеки трети европеец не ще в ЕС: Да напуснем!

Българите сред най-големите проевропейци, но си искат лева
7 яну 2016 17:52,
192
Всеки трети европеец не ще в ЕС: Да напуснем!
Снимка: Reuters

Ако в ЕС се проведе референдум, всеки трети европеец би гласувал неговата държава да напусне съюза. Това сочат данни от проучване на Галъп интернешънъл в 14 членки на ЕС.

Сред тях са гражданите както на страни-основателки като Франция, Германия и Холандия, така и новоприети страни като България и Румъния.

Още по темата

Данните от проучването показват, че общо 32% от европейците са за напускане на Евросъюза, а 68% - за оставане в него. Единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, е Великобритания. Там 54 на сто от хората искат страната им да излезе от ЕС.

Висок е процентът на желаещите да напуснат ЕС в Италия — 42%, Холандия — 41%, Швеция — 40% и Дания — 39%. В Германия и Франция обаче отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС – съответно 72% и 65%.

Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82% в подкрепа на членството.

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия, става ясно от анализа на цифрите. Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания, Румъния и Германия.

Проучването на Галъп тества и отношението на европейците към еврото. Данните показват, че доверието и в него е сериозно разклатено – повечето от европейците се обявяват против него – 47%. 41% са за запазването му, а 12 на сто нямат предпочитания.

Все пак в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания повечето граждани се обявяват в защита на еврото като обща валута. Сред страните-членки на еврозоната италианците и гърците се очертават като противници на еврото.

Извън еврозоната най-негативни нагласи към евентуалното му въвеждане има във Великобритания — 83%, Швеция - 80% и Дания -76%. В България едва 7 на сто искат въвеждане на еврото, а 76% са против. 17% нямат предпочитания.

България е сред най-проевропейските страни заедно с Румъния и Ирландия. Но и у нас се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от Евросъюза, сочи анализът.

4Изправени сме пред решаваща година за бъдещето на най-добрия проект в историята на човечеството. Продължаване на политиката в Брюксел по старому може да взриви ЕС, коментира вицепрезидентът на "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев. Той е категоричен, че има дефицит на лидерство, което да поведе съюза към обновление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари