Всеки трети европеец не ще в ЕС: Да напуснем!

Българите сред най-големите проевропейци, но си искат лева
7 яну 2016 17:52,
192
Всеки трети европеец не ще в ЕС: Да напуснем!
Снимка: Reuters

Ако в ЕС се проведе референдум, всеки трети европеец би гласувал неговата държава да напусне съюза. Това сочат данни от проучване на Галъп интернешънъл в 14 членки на ЕС.

Сред тях са гражданите както на страни-основателки като Франция, Германия и Холандия, така и новоприети страни като България и Румъния.

Още по темата

Данните от проучването показват, че общо 32% от европейците са за напускане на Евросъюза, а 68% - за оставане в него. Единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, е Великобритания. Там 54 на сто от хората искат страната им да излезе от ЕС.

Висок е процентът на желаещите да напуснат ЕС в Италия — 42%, Холандия — 41%, Швеция — 40% и Дания — 39%. В Германия и Франция обаче отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС – съответно 72% и 65%.

Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82% в подкрепа на членството.

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия, става ясно от анализа на цифрите. Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания, Румъния и Германия.

Проучването на Галъп тества и отношението на европейците към еврото. Данните показват, че доверието и в него е сериозно разклатено – повечето от европейците се обявяват против него – 47%. 41% са за запазването му, а 12 на сто нямат предпочитания.

Все пак в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания повечето граждани се обявяват в защита на еврото като обща валута. Сред страните-членки на еврозоната италианците и гърците се очертават като противници на еврото.

Извън еврозоната най-негативни нагласи към евентуалното му въвеждане има във Великобритания — 83%, Швеция - 80% и Дания -76%. В България едва 7 на сто искат въвеждане на еврото, а 76% са против. 17% нямат предпочитания.

България е сред най-проевропейските страни заедно с Румъния и Ирландия. Но и у нас се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от Евросъюза, сочи анализът.

4Изправени сме пред решаваща година за бъдещето на най-добрия проект в историята на човечеството. Продължаване на политиката в Брюксел по старому може да взриви ЕС, коментира вицепрезидентът на "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев. Той е категоричен, че има дефицит на лидерство, което да поведе съюза към обновление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
1
 
! Отговори
BG преди 8 години
Прав е 174, ето само два факта - как няма българите да са за ЕС - на голяма част от тях децата им учат в университети в държави на ЕС. Ще излезем от ЕС, ами какво ще стане с таксите на тия студенти ?! Нали на русофилите, собствените им деца и внуци ще им ..... глави ....После, доста хора имат работа защото идват пари от еврофондовете и от европейските програми за развитие. Добре, ще излезем от ЕС, ами колко ще заминат на борсата за безработни ?! Русофилски ....
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"КВА Е ТАЯ ЛЪЖА БЕ ? НЕ ПОЗНАВАМ НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН ИСКАЩ ДА Е В ЕС; НАПРОТИВ ВСЕКИ КАЗВА : ОТКАКТО СМЕ В ЕС СМЕ ПО-ЗЛЕ"Това е, защото твърде много четеш писанията на троловете във форумите. Такива като тебе е най-добре да прекарат една седмица само при "реалния социализъм" или при Лукановата и Виденовата зима.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Писах моля не ме трийте.40% от Българите работят в чужбина като най Най ниската класа.Където и да отидеш в ЕВРОПА най хубавите *** са българките.Като се разпадне ЕС къде ще отидат тия 2милиона.Като в българия безработицата е 20% и ако се върнат 500,хиледи Или1,2милиона Безработицата може да достигне 40% 45%.аз живея и работя в България мн години и хич не ме #бе за щтасливите кокошки в ЕС или за Русия искам да стане като Швейцария и всички продажници да влязат в затвора
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпросното проучване показва, че огромното мнозинство европейци са за запазване на Европейския съюз. Такова би могло да бъде и заглавието. - Това първо.82% от българите са за Европейския съюз, което показва, че страната ни има реална полза от членството в него. - Това второ. И въпреаки истеричната путинова пропаганда, на българите никакви евразийски проекти и "съюз със есесер" на не им минават. - Това трето, както би се изразил Ераст Петрович.
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние, България, щеме, нещеме сме си в Европейския съюз !!! Защото сме си в Европа ! А виж Московците .... да си вървят в Азия !
93
3
 
5
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Направете Р И Ф И Р Е Н Д У М - ДУМ, ДУМ дум дум, де !!! Ама не Ви стиска ! Защо не въвеждат нашите ЕВРО-то. Защото окончателно ще ни лъсне голия *** !! А при наличието на разни валути, допълнително се ограбва европеецът- българин ! От 24 /двадесет и четири/ банки. Иначе финансово сме много добре. НЯКОЙ хора се чувстват прекрасно в ЕС! И защо пък не ??
92
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Крим търсят ***, на които не им харесва ЕС.Чамаданите и...при ***!
91
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези от вас, предателите -русофили нямат никакви проблеми, щом не им харесва ЕС=, през Дунава- та в Русия!Това ще е много добре за България и хората, които живеят в нея и я обичат.
90
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЗИ СКА.АН САЙТ Е СЪЗДАДЕН, ЗА ДА ПРОПАГАНДИРА РУСКИ ИНТЕРЕСИ!
89
1
 
2
 
! Отговори
BG преди 8 години
Ха, ха, ха - "РУСОФИЛСКА" България :))))))))))))Сега *** се надпреварват да говорят че били "манипулирани данни" Я кажете, кога ще правим Сидеров президент :))))) Добре, русофили - данните са "манипулирани", ами хайде да отидем в което и да е училище и проверим колко от децата учат английски, немски, френски и колко руски ?!?!
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тия държави си оправиха положението, като пътища, влакове, тунели, и т.н. и сега вече не искат ЕС, но ние какво ще правим без него ? Те са лесни. Имат си и култура в управлението, а ние ?
87
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Келепираааааа, келепира му е майката.П.П.Прощавай бай Алеко, че си позволих да те цитирам, но тия твои слова са в сила и сега.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези проценти не може да са вярни, няма начин да са разпитани абсолютно всички хора живеещи в ЕС.Скалъпена работа, а ЕС обслужва само някои, другите и без това си живеят в собствените държави.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки трети европеец казва не иска в ЕС, а останалите 2-*** които искат някой брои ли ги ?
84
0
 
11
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До матросчоТук, в кръчмата, другаруваме около 50 тина човечета и всички са против този искуствен съюз, който ни дава само "свобода", е , и кво...........
83
1
 
4
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
А някои от нас тук да е анкетиран, в България сме майстори на проучванията, още от бай Тошово време - е и КВО, най - зле сме, това е наградата - хората не са глупави, знаят , че всичко е нагласено.
82
1
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Аз искам БГ да напусне Съюза и да забранят на *** да работят в Германия. Той центърът на Берлин стана все едно си в Пазарджик. Не се търпи вече!
81
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия има номинален БВП който е 5% от БВП на САЩ=============Основна част от БВП им е от печатане на зелени хартийки и финасови спекулации на Уолстрийт а не от реално произвоство и услуги САЩ живеят на кредит много трильони долари
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мижитуркаНоминалния не е показател за мащаба на икономиката, никой не сравнява по номинален. По БВП Русия е 5та в света, а беше на 36 място преди 10 години.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо англичаните не желаят да са в ЕС. "За какво ни е ЕС! Ми те ще ни накарат да си сменим щепселите и контактите!" - възмутено се оплакваше един възрастен англичанин на друг, докато пътуваха с ферибота до Кале.Та и нашата работа е подобна.