ГЕРБ и РБ по-искрени помежду си, Кунева очаква завой на ДСБ

Социалистите пък готвят вот на недоверие
Обновена: 10 яну 2016 14:58 | 10 яну 2016 14:50, Веселина Йорданова
40
ГЕРБ и РБ по-искрени помежду си, Кунева очаква завой на ДСБ
Подписване на коалиционното споразумение. Снимка: БулФото

Приоритет за ГЕРБ в началото на политическата 2016-а година ще бъде изчистване на коалиционните отношения с Реформаторския блок (РБ). Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНР.

Още по темата
Той съобщи, че новото коалиционно споразумение с реформаторите ще бъде преподписано до 25 януари. Това се налага след като една от партиите в блока - ДСБ, се обяви за опозиция.

"И аз съм убеден, че с това, което са подготвили колегите от Реформаторския блок, ще даде една основа за консолидация в самата парламентарна група в Реформаторския блок. И оттам вече ще бъдем с много по-чисти тези и с много повече искреност помежду ни за политиките, които трябва да правим и да реализираме. Разбира се, ще разчитам много на парламентарната група на Патриотичния фронт, на АБВ, защото това са парламентарните групи , които преди година сформираха парламентарното мнозинство", посочи той.

Цветан Цветанов допълни, че въпросът за въвеждането на електронно гласуване ще бъде сред основните при предоговаряне на коалиционното споразумение.

"Позицията на ГЕРБ ще бъде "за" електронното гласуване и разбира се ще влезем в един период на промяна и на изборното законодателство. Експертите работят по изработването на предложения, за да бъдат обсъждани и да стигнем до оптимизиране на изборното законодателство и за да можем да елиминираме всякакви възможни пороци, които биха могли да създадат предпоставка за опорочаване или усложняване на изборния процес", каза още Цветанов.

Председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева пък прогнозира, че ДСБ най-вероятно ще подкрепят новото коалиционното споразумение.

"Една голяма част от хората, с които съм говорила, които са просто членове или симпатизанти на ДСБ - те виждат, че в управлението има потенциал. Така дават знак на едно друго разбиране в ДСБ, различно от това, което част от ръководството има или цялото им ръководство изразява", каза тя.

По думите й това двойствено положение няма как да продължава.

"Смятам, че ръководството на ДСБ е осъзнало, че това беше грешка и вероятно ще направят стъпки, като поне такива са моите предчувствия, за да може да коригират поведението си. Не става дума за нови приоритети или за неща, които са извън оформеното и подписано споразумение, с което започнахме работата на правителството и на управляващото мнозинство", обясни Кунева като подчерта, че в споразумението ще намерят място първоначално заложените политически приоритети, но ще има време и срокове за изпълнение на реформите.

Коалиция на по-амбициозните резултати е това, което искаме да провокираме с това споразумение,  допълни Кунева и подчерта. "Нека тази коалиция, която се опитва да намери най-добрите решения днес, да бъде коалиция н високата амбиция, а не просто коалиция на стабилността".

По повод предстоящия политически сезон Корнелия Нинова от БСП каза, че се очертава като сезон на сериозни намерения за опозиционна работа, конкретни законодателни предложения и действия поне в четири сфери.

Нинова потвърди, че ще има консултации за вот на недоверие към правителството, като темата ще бъде уточнена с парламентарните групи, които биха подкрепили подобен акт.

"Здравеопазването е една от възможните теми, но в крайна сметка ще го решим с онези, от чиято подкрепа имаме нужда, тъй като нашите гласове не стигат за внасяне на вот на недоверие", каза социалистката.

Корнелия Нинова обясни още, че за да има средства в бюджета на държавата за различните видове социални плащания, трябва да се обърне внимание основно на икономика и производство, както и че БСП ще подкрепи бизнеса в искането му за създаване на парламентарен борд за обсъждане на законодателни промени в сектора.

От БСП обмислят да поставят на обсъждане въпроса за размразяването на социалните плащания на децата с увреждания, за премахването или намаляването на ДДС върху детските стоки, както и за възвръщането на 10-процентовия данък на бедните работещи, който те плащат.

Третата тема, която ще поставим, аз я наричам справедливост, като тук е въпросът за т.нар. съдебна реформа – смятам, че ние вече сме на ход, тъй като не приемахме промените в Конституцията като истинска промяна, да внесем промените в закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Гражданско-процесуалния кодекс – готвим ги и ще го направим, каза Нинова.

Има ръст на показни убийства, както и на битово ниво – значи министър Бъчварова не си върши работата, подчерта още Корнелия Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Цветан ЦветановГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е няма друг начин да се сближат след 20 дена почивка, освен в чаршафите!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом всеки ден някои "другари с куфарчета" започнаха да ги убиват ,"самоубиват" и да попадат на " руски мини" значи крадените още от соц-а пари свършват.Вижда се финала на пиеската "свобода на словото и демокрация".Много скоро калабалък познати още от 1989г досадни физиомутрести физиономии ще започнат да изчезнат от ТВ-екрани- всеки от тях си знае защо, а народонаселението с облекчение дори няма да си спомня за тях!Запасявайте се с бира и пуканки! Последното действие започна!
31
2
 
2
 
! Отговори
Винету преди 8 години
Този смешен сайт с еднообразните си, повтарящи се коментари срещу управлението взе страшно да ми омръзва. Жалка работа, с жалки драскачи.
30
0
 
4
 
! Отговори
в график преди 8 години
Другарката Кунева влиза в график: в понеделник е в правителството, във вторник е в опозиция, в сряда преди обяд е в правителството, а след обяд е в опозиция, в четвъртък между 10 и 11 часа е в правителството и между 15 и 16 часа е в опозиция, в петък е на инструктаж на Козяк, в събота си харчи 20-те милиона долара от Габонската афера, в неделя поведението и се определя от посоката на вятъра.
29
0
 
6
 
! Отговори
политически преди 8 години
Петимата на Местан ще заместят петимата на ДСБ. Ислямизацията на либерализма продължава.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце онзи ден заяви от екрана, че теа си имат уговорка за цял мандат!
27
1
 
8
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
Европа гори ,а евнух и комунистка кроят планове за вечно царуване...
26
0
 
8
 
! Отговори
а преди 8 години
що ли ми се струва че тези все към далаверата завиват
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DEFORMATORSKIYAT BLOK SA YASNI - YIES(KUNEVA).BSP SASHTO - SPRAVKA STANISHEV. NARODA KUCHETA GO YALI.
24
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Тия дето си въобразяват че са още "РБ", просто са най-обикновен слугинаж на ГЕРБ. Е, те много добре го знаят! За да са на "Държавната софра" обаче, готови са да "*** и пода". С това се изчерпва цялото им "реформаторство". Прекрасно знаят - реформи няма да има защото ГЕРБ неискат такива, а те ще бъдат изкарани виновни за това ! С тях , най-вече Б.Борисов ще се и оправдава, което си му е текущата практика.
23
3
 
5
 
! Отговори
исторически преди 8 години
Европа е карала страшни престъпници в Америка.Томас Едисон,Никола Тесла са такива.Бягали са от свободната Европа в лошата Америкащото нямало къде да се развият от толкова много свобода в Европа.
22
0
 
10
 
! Отговори
шаши преди 8 години
Искам тези да са бежанци със забрадки
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заглавие на френско списание: Бойко Борисов този ***.....
20
6
 
28
 
! Отговори
Борисов ! Оставка !! преди 8 години
Докога ще ги търпим тези??? ОСТАВКА! Некадърници, докато вие крадете ние остаряхме! Прехода за нас е един кошмар а за вас златна мина!! ОСТАВКА !!! ВЕДНАГА !!!НА МОМЕНТА!!!!Докога ще тъпим Борисов да си играе с нашия живот и да ни казва че от него всичко започва и всичко свършва с него???!! Има много ,хиляди пъти по-кадърни от него хора! Борисов , върви си ***!
19
8
 
0
 
! Отговори
78elitsa преди 8 години
Да имаш морал значи да съхраниш човечността в отношенията си с коалиционните партньори и да успееш да мотивираш просто членовете и симпатизантите да продължават да работят за укрепване на политическото семейство и техните водачи.Законите ни дават сигурност при вземане на професионални решения,а личните такива са вземане на собствени решения след изразяване на различни мнения.Живот осигурен парично и здраве на всички.
18
5
 
19
 
! Отговори
Хора преди 8 години
Не мога да разбера моите сънародници българите! Или нещо са изкукали или някой им плаща за да гласуват за тези тримата! И тримата са от статуквото , и тримата са компрометирани и сме ги видели какво могат! Пръмова продаде националните интереси, Тиквата провежда невиждан геноцид над народа си, Рамадан се върти и от един сяда на друг и място не може да си намери!Какво правите хора? На запад хората им дават шанс половин мандат и ги свалят ако нищо не правят а Борисов изтегли 21 милиарда ,вкара яко
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички сме на загуба, заради герберската диктатура. Бедните страдат, понеже са принудени да бачкат за мизерни заплати. И богатите страдат, защото ги отстрелват всеки ден. И имигрантите са недоволни, защото не могат да се преместят. И митничарите са недоволни, защото Бойко ще ги мести. В крайна сметка, за какво търпим управляващи, от които никой нищо не печели?
16
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева е специалист по завоите и предателствата вкл. на държавата
15
2
 
3
 
! Отговори
gost преди 8 години
Докато не се оправят по комшииски кви реформи говорите комлиите бсп до един един двама герб е де вие управията така бе и със сдс и с която и дабило партия които са на власт пак е кво се смени дългия
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tiya sa dalech ot naroda samo za edna godina vlast nezabavna ostavka