Прогноза: Плевнелиев едва ли ще се кандидатира пак

Малко вероятно е ГЕРБ да го издигне, според политолог
166
Прогноза: Плевнелиев едва ли ще се кандидатира пак
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат, тъй като е много малко вероятно ГЕРБ да го издигне, а без подкрепата на партията не би могъл да достигне дори и до балотаж. Това прогнозира политологът Димитър Ганев пред Радио София.

Анализаторът смята, че решенията за кандидатурите за президент ще зависят до голяма степен от социално-икономическата и политическата конюнктура през следващите 6 месеца. Ако в този период икономическото развитие се влошава, социалното напрежение ескалира и има разместване на пластовете в парламента, Ганев не изключва и провеждането на президентски и предсрочни парламентарни избори по формулата „две в едно“.

В коментар за процесите в Движението за права и свободи той заяви, че процесът на еманципация на бившия лидер на ДПС Лютви Местан от почетния председател на движението Ахмед Доган е протекъл със сигурната подкрепа на Република Турция.

Ако Местан можеше да нанесе тежък удар на ДПС – вече щяхме да виждаме първите индикации за това, смята Димитър Ганев. Противоречията в областното ръководство на движението в Кърджали не са свързани с отлъчването на Местан. Те датират от години. Вече трети месец ДПС не може да избере председател на Общинския съвет, а политологът не изключва дори разцеплението да подейства оздравително на местната структура.

Според Ганев неуспешни опити за разцепление на ДПС е имало и преди. Анализаторът даде пример с действията на Касим Дал, който не крие контактите си с Ердоган и който е сред създателите на структурите на партията. Той напусна движението и създаде нов политически субект. Но подобни проекти според Димитър Ганев имат минимален шанс за успех.

Политическият анализатор очаква нов тип и модел на лидерство на Движението за права и свободи. Според него е вероятно начело на партията да бъде поставен слаб председател с не много силни позиции сред структурите и в ръководството, който е много по-лесно манипулируем. Пример за такъв тип лидерство според Ганев би била депутатът в Европейския парламент Филиз Хюсменова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
3
 
! Отговори
duhku4e преди 8 години
Малиии,да се маха този майтап пЛезидент,че умряхме от срам!
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да се кандидатира ,кой ще го избере?
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PAZI BOGE
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си спомним за капитан Герхард Венгел ,загинал в бой срещу американците ,защитавайки София и България от бомбардировките срещу цивилното население .Поклон .
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шпионин на американските служби.Защитава интересите на янките.Предател.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пази боже сляпо да погледа
92
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя е като гъбична болест - сърби, трудно минава и струва цяло състояние.
91
0
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Роско, на кого ни оставяш? Ще тъжим за теб.
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и секимо добро струва, само знайте за ПАРАТА, като човек - що да прави продава си и душата и секимо добро струва, само знайте за ПАРАТА, като човек - що да прави залага си и жената и секимо добро струва, само знайте за ПАРАТА, като човек - що да прави изяда си и месата
89
1
 
4
 
! Отговори
naTpuoT преди 8 години
Прави се всичко възможно за разкол във всяка една област! Така контролът над масите е лесен ... масите са разделени. Много сте елементарни господа ... ама много.
88
2
 
15
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Брей, кой ще защитава евро-атлантическите ценности?
87
1
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
Аз пък искам да се кандидатира, за да види колко е популярен.
86
6
 
34
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Какво се занимавате с този подлизурко, ако имаше достойнство отдавна да ни е освободил с присъствието си.
85
2
 
9
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Да не обиждаме президента на България, много скоро ще се осъзнае, това е важното.
84
6
 
42
 
! Отговори
педрас преди 8 години
Проскубано врабче, което се прави на ястреб. Водещ политика на конфронтация с една велика сила като Русия, без никаква нужда и в противоречие с националните ни интереси. Лицемер, двуличник и псевдопатриот служещ единствено в угода на едно посолство което постави паметник на хората избили хиляди български жени и деца(американските пилоти бомбардирали София). Тоя дори няма правото да се нарича българин.
83
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно е какъв е Плевнелиев, но що за народ сме ние, които го търпяхме цели четири години да ни резили пред цял свят?
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ako GERB go izdigne-sas sigornost ste bude bit kato ma4e u direk;ako GERB po4nat da go pliuiat- sas sigurnost ste ide nai-malko na belotaja;Ako GERB si traiat, nai veroiatno pri glasuvaneto e da podkrepiat Mestan Efendikoito e sarbal poparata na GERB da misli za kogo i koga kakvo da pise v biuletiniteRossen da si kaje zasto trebase da vla4i deteto si 5-600km ot Gr4ko do Sofia a ne se doveri na detskata bolnica v Atina.kak Rossen ste obiasni tozi skopeniat si patriotizam dovel do smrt na deteto
81
5
 
29
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
М да,дори и Ж.Ж.елев изглеждаше по-добре на тоя пост отколкото Плевела....
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
edna umna prikazka dnes...
79
3
 
28
 
! Отговори
se преди 8 години
И да го издигне ГЕРБ сегашният ни президент няма шанс за втори мандат!Защо ли?Нищо положително през сегашни му мандат не се вижда след като хората продължават да ровят по кофите а терминал 2 на изход е пълен.Хората търсят европейските ценности другаде а не тук в България.2.5 милиона бежанци имаме в странство .Е къде е промяната за по висок стандарт и за колко хора беше осъществена тя.Малцина забогатяха все повече а болшинството мизерстват и се обезвериха от европейските ценности...