Данъчни облекчения и за деца, навършили 18 през 2015 г.

Отстъпки обаче няма да ползват приемните родители
Обновена: 11 яну 2016 12:05 | 11 яну 2016 11:52,
6
Данъчни облекчения и за деца, навършили 18 през 2015 г.
Снимка: архив, Булфото

Родителите на деца под 18 години ще могат да ползват облекчения през новата данъчна кампания. Облекчения ще могат да бъдат ползвани и за децата, навършили пълнолетие през 2015 година.

Това обясни в ефира на БНТ говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. Той припомни, че за да бъде ползвана отстъпката от данъчната основа, трябва да бъде подадена декларация от единия родител.

С промените родителите ще получат 20 лева за първо дете, 40 лева - за две деца, и 60 лева за три и повече деца. Облекчения ще получават и родителите на деца с над 50% увреждания - 200 лева за дете.

Данъчни облекчения обаче не се полагат на приемни родители, допълни още Росен Бъчваров.

Според оценката на НАП към 200 хил. души, работещи по трудов договор, имат право на данъчното облекчение. По статистика към 1 млн. са родителите с непълнолетни деца у нас, но в тази бройка влизат и двамата родители, посочи още Бъчваров.

Бъчваров коментира и данък "уикенд". "За последните 20 години се разви един национален спорт за двойнствено ползване на активи, които са предназначени за служебна употреба", допълни говорителят на данъчната служба.

Фокусът сега ще бъде върху имоти и превозни средства, които се ползват неправомерно, като например жилища, обявени като офиси и т.н. 90% от продажбите на нови автомобили у нас са през фирми, регистрирани по ДДС, тоест с ползван данъчен кредит.

Росен Бъчваров посочи още, че в първата седмица на годината са подадени към 2 хил. данъчни декларации от физически лица. Повече от половината от тях са подадени онлайн. "Далеч по-лесно е декларирането онлайн", смята още говорителят на НАП. За целта е нужен Персонален идентификационен код (ПИК), който се издава от данъчните служби.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: НАПданъчни облекчения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Гром преди 8 години
Това са пълни глупости - 20лв, 40лв, 60лв за дете. С 20лв не можеш да си напазаруваш както трябва от супермаркета. За да има раждаемост и то насочена селективно към българи а не към малцинства трябва сумите които получава семейството да са от рода на 50 000лв - 70 000лв - 100 000лв защото децата се отглеждат трудно, изискват много грижи и много средства а са напълно необходими за съществуването на държавата. Тези суми които съм посочил са по-малко от цената на един апартамент.