Ще искаме от Косово и Албания да признаят BG малцинство

Близо 200 хиляди са българите в двете държави
11 яну 2016 08:57,
15
Ще искаме от Косово и Албания да признаят BG малцинство
Снимка: Bulphoto, архив

Разговори българското малцинство да бъде признато в Албания се водят на високо ниво в Европейския съюз, като въпросът е поставен от България. Това става ясно от думите на посланика за специални поръчения Красимир Тулечки на последното за миналата година заседание на парламентарната комисия за българите в чужбина, съобщава вестник "Труд".

В Албания в момента официално са признати само три малцинства - гръцко, македонско и сърбо-черногорско според Тулечки. Албания е кандидат за член на Европейския съюз от 2014 г.

От стенограмата на заседанието става ясно, че депутатът от Патриотичния фронт Юлиян Ангелов настоява Министерството на външните работи да поиска признаването от Косово и Албания на българското малцинство. Въпросът е повдиган и пред посланиците на Косово и Албания, и пред албанския президент. Раковски Лашев, който е шеф на Дирекция "Консулски отношения" в МвнР, добавил, че "това е една належаща задача, която ние трябва да приведем в изпълнение".

Според Анис Алия от косовското сдружение "Български мохамедани" българите в Косово са между 80 000 и 100 000, колкото са и в Албания. Лашев обещава и да се ангажира с увеличаването на квотите за студенти с българско самосъзнание от Албания и Косово, тъй като едва 20 души от Албания са започнали да учат през тази учебна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже сте им дали бг паспорти и ще им искате държавата.Хитро, много хитро, ама тея бунтовници не си поплюват - бият и убиват и псуват.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като приемат Албания и Косово в ЕС, ще се окаже,че там българи няма.
11
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Анонимен-5,а ти *** признал ли си малцинствата в България,че мислиш за малцинствата в Сърбия.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5.Както вече някой написа, в Сърбия, малцинството ни е признато. Ей каде е Сърбия, бях и видях, табели на БГ, надписи на общини и училища... обаче, захранват ни с глупости, но никой не пита за беломорска Тракия??? Къде сме там? Къде са правата и къде са сънародниците ни? Няма ги!!! По време на Т.Живков, всичките ТЕ и в Сърбия и в Гърция живяха много по-добре и не ги интересуваше нито България нито асимилация нито нищо!!!
9
2
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До 8Хайде пак мнение от някой, който изобщо не знае проблемите на българите в Сърбия. За асимилация, насилствено обеднинение със сръбски общини, за раждане в тамошните болници и нерегистриране на бебета с български имена, за невъзможност за внасяне на учебници на български език, отпечатани в България - конституционно право на българите по сръбската конституция, чували ли сте? Точно с албанците от край време сме в добри отношение именно заради "великосърбите" и няма лошо да признаят българите.
8
1
 
5
 
! Отговори
българи, няма в... преди 8 години
България, тръгнали да ги търсят по Света !!! Нещастници от КГБ !!!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърбите отдавна признаха българското малцинство и книгите там са на български а и новините им ,а вие ги само плюете как са предатели-признахте Косово между първите,дадохте си коридорите за бобардировки,винаги в ООН гласувате срещу тех ,като последния за Косово в Унеско.Аре сега да видим вашите дългогодишни приятели дали ще мърднат с малкия си пърст за вас. Всичко славянско се е изгубило от Вас ,а приличате на американски сателит.
6
14
 
4
 
! Отговори
Иванчо преди 8 години
Ние хубаво искаме, ама като другите поискат от нас същото вдигаме врява до небето и не даваме 🙂
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Цветанка точно те ще призная червена кифличке примери от историята бол ама от шумадиски те свиини дето ги харесваш НЕ ЧАКАЙ ТАКОВА НЕЩО
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ****1карабина е руския мамамул баща ти опрашил Наташа общата *** ПАНЯЛ ВОЛЕНЕ
3
4
 
6
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Баш пък шиптарите ще ти признаят нещо или някои....
2
5
 
29
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Глу.пако, прочети за Мала Преспа и прошението до българската царица за застъпничество пред италианските власт по време на окупацията на Албания!А дали са мюсюлмани или не - няма значение ако се чувствуват българи!Привличането и работата сред българите в чужбина засега е най-работещият вариант за борба с демографската криза!
1
21
 
10
 
! Отговори
**** преди 8 години
Щели да искат признание за 200 000,ами те там все карабини,за какво са ни те,тук малко ли ги има,че и още да признават,по добре да си останат такива каквито са си сега.