Ценова война при цигарите – контрабандата пада

Вносните цигари са без промяна въпреки влезлия нов акциз
12 яну 2016 08:14,
6
Ценова война при цигарите – контрабандата пада
Снимка: Reuters

Вносните марки цигари не поскъпват въпреки повишения налог, компании се презапасили за поне три месеца, пише "24 часа".

Поскъпване на евтините цигари с 20 - 30 стотинки, а на най-скъпите - с 1 лев. Според изчисления на финансовото министерство, ако кутия с 20 цигари струва 4,40 лева, то за нея от тази година пушачите ще плащат 4,63 лева. Тези с цена 5,20 лв. поскъпват до 5,55 лв.

По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7,95, а за кутиите с най-високи цени - от 10 лева, скокът ще бъде до 11,94 лв. Това се очаква като резултат от променената структура на акциза за тютюневите изделия, която влезе в сила от тази година.

Още по темата

В момента обаче на пазара има истинска ценова война и поскъпването не се случва, твърдят търговци.

От регистъра с цените на тютюневите изделия се вижда, че нито една чужда компания не е вдигнала цените на цигарите си.

Има подадена информация само от две фирми - "Филип Морис" и "Джапан табако", за регистрация на две нови разновидности, но цените им са същите, както на сходни цигари от същата марка. Нито една от другите чужди компании няма нова регистрация.

Причината за липсата на нови цени е нормативен вакуум, твърдят запознати с цигарения пазар. С новите текстове в Закона за акцизите бе променена структурата на налога. Освен това е премахнат и един от членовете, който гласеше, че новите ставки влизат в сила не по-рано от два месеца след обнародването. Така новият налог влезе в сила още на 1 януари.

В същото време обаче акциз се плаща, когато стоката бъде извадена от данъчен склад и тръгне към търговците на дребно, поясняват експертите. Поради това големите чужди компании през декември са заредили търговците с цигари, които са по старите цени.

Междувременно контрабандата на цигари е паднала под 10% в края на миналата година, след като бе близо 20 на сто в началото на 2015 г., твърдят запознати с пазара на тютюневи изделия. Това е най-ниското ниво от поне 10 години насам.

Например през 2010 г., когато акцизите бяха променени за последно, имаше рязко покачване и номиналната им тежест се вдигна с почти 50%. Резултатът тогава бе поскъпване на най-продаваната ценова категория от 3 лева до над 4 лв. Това доведе да истински бум на контрабандата, която стигна над 30% от пазара, а отчетените легално продавани цигари се свиха от 17,4 милиарда къса през 2009 г. до 11,7 милиарда през 2010 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
БОКО преди 8 години
От къде разбрахте,че контрабандата падна,я се разходете по улиците и тогава пишете глупостите си
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Контрабандата е "паднала", щото и те станаха прекалено алчни. Че то не си струва за има-няма левче разлика да си усложняваш живота и да сменяш всеки месец цигарите.
3
8
 
6
 
! Отговори
tanpan преди 8 години
Да ги направят и стотак , не ме интересува .
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колеги пушачи, не се набутвайте с по 5 лв. за кутия ***! Купувайте (а който има възможност - отглеждайте) си истински тютюн на смешни пари и си свивайте цигарки като мен или си го пушете на кой както му е кеф ;)
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Догодина ако открият хапове за рак да видим как ГРАБ ще свалят цигарите на левче за гушнат и от фармац. компании