Основен приоритет за ЕС – бежанци и икономика

Европа да се мобилизира, зове Кристалина Георгиева
12 яну 2016 09:44,
38
Основен приоритет за ЕС – бежанци и икономика
Снимка: архив Reuters

Трябва да мобилизираме всички ресурси, които имаме в Европа и на национално ниво, за да можем да приемем бежанците, без това сериозно да подкопае стабилността в нашите страни, коментира Кристалина Георгиева, зам.-председателят на Европейската комисия.

"За 2016 година имаме два много ясни, категорични приоритета - първият да помагаме на нашите страни дас е справят с бежанската криза и да помагаме на бежанците, там където те все още са - Ливан, Йордания, Турция, така че да се намали вълната към Европа. Вторият приоритет – да продължим да инвестираме в европейската икономика", обясни Георгиева пред БНТ.

Тя поясни, че планът "Юнкер" вече дава своите положителни резултати. "По този план само в рамките на 6 месеца инжектирахме около 50 млрд. евро допълнителни инвестиции, които означават повече растеж и работни места", посочи еврокомисарката. 

Относно бежанската криза тя заяви, че ЕС трябва да се мобилизира. "За една година в Европа дойдоха над 1 млн. бежанци и това предизвика шок. ЕС трябва да мобилизира всичките си ресурси, за да се справи с този проблем", посочи Георгиева. Тя допълни, че трябва да се знае кои са хората, идващи в Европа, и кои имат легитимното право да искат статут на бежанци.

По думите ѝ основна цел пред ЕС е по-добрата охрана и защита на външните граници на съюза. "За това са необходими и вътрешни инвестиции. Когато някой човек тръгне да влиза в Европа, трябва да сме наясно какъв е той и най-важното - създава ли опасност за сигурността на Европа. Трябва да защитаваме външната си граница и да не се превръщаме в разграден двор", категорична беше Георгиева.

На въпроса дали ще се кандидатира за генерален секретар на ООН, Кристалина Георгиева отговори, че си има работа и си я върши. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая пък какво реве, още колко емигранти ще дойдат, чакайте да мине зимата и *** ще тръгнат. .Интеграция, ценности, мулитикултуризъм нали туй искате да са ви честити.
3
0
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
А, кога ще ви станат приоритет българите и европейците ? :)
2
0
 
27
 
! Отговори
aaaaaaaaaaaolna преди 8 години
ДОЛНА КАРИЕРИСТКА ,СЕГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ВРЪЩАТ МИГРАНТИТЕ ОБРАТНО И ЩЕ НИ НАПЪЛНЯТ С ТЯХ..И ВЪОБЩЕ НЯМА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ,ЧЕ НЕ ГИ ИСКАМЕ!
1
0
 
24
 
! Отговори
1 преди 8 години
Да бе, да! Основен приоритет трябва да са гражданите на Европа, а не бежанците!