Газовият ни хъб може да се пълни с руски газ

Проектът ще бъде обсъден с Москва на среща в София
36
Газовият ни хъб може да се пълни с руски газ
Снимка: Reuters

България ще обсъди с Русия реализацията на газов разпределителен център у нас. Това ще стане на 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

След петгодишно прекъсване комисията ще се събере отново на 27 и 28 януари в София. Заседанието ще се проведе под председателството на министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова и Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация. Днес кабинетът одобри състава и позицията й от българска страна.

От правителствената пресслужба посочват, че руският газ се разглежда като един от източниците за захранване на газовия ни хъб.

Руската федерация е важен партньор в сферата на енергетиката за България като основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво. България продължава да бъде основен маршрут за газови доставки за Турция, Гърция и Република Македония. В рамките на сесията от българска страна ще бъде заявена заинтересованост от укрепване и развитие на двустранните отношения в газовия отрасъл при взаимно изгодни условия.

В областта на търговията ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване обема на българския износ за Русия предвид значителното отрицателно за България търговско салдо. През първите девет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен е намалял с 36,2%, като износът е намалял с 35,8%, а вносът – с 36,3 на сто.

Ще бъде отчетено и успешното сътрудничество с руската страна при изпълнение на програмите за продължаване срока на експлоатация на пети и шести блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

Ще бъде обсъдена и програма за съвместни мероприятия между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес през тази и следващите години.

Има значителен потенциал и интерес за задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма. Руските граждани заемат 4-о място в класацията на чуждестранни туристи, посетили България през първите девет месеца на 2015 г.

От правителствената пресслужба уточняват, че при разглеждане на въпросите българската страна ще се ръководи от интересите на страната и отчитане правата и задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: МСгазов хъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Като си пусне душата бат'ви Бойко - право в газовия хъб.
25
0
 
6
 
! Отговори
боц преди 8 години
От Карлуково, аз ще ти кажа какво добро сме получили от САЩ.Ами, получихме гнила царевица по времето на Костов, получаваме по няколко танка през два-три месеца сега, които остават за постоянно (уж за учение в базата на САЩ край Сливен), получава Бойко потупване по рамото от Кери, а скоро и бъдещата президентка на България-лъжливата Лилянка, ще получи нещо от Обама.
24
0
 
3
 
! Отговори
знам преди 8 години
и тиквонийчета ша го носят с кофи кату дръпнати!!!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Газов "хъб" у нас няма да има.
22
1
 
6
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Много смешно наоколо май не се види друг газ от къде ли може да дойде така наречената диверсификация само не ми обяснявайте как в някакво бъдеще ще има някаква тръба някъде си от Турция та и след нея .Важното е сега реално от къде може да дойде газ и на каква цена.
21
10
 
1
 
! Отговори
без диверсификацията преди 8 години
Май Бойко ще "приключи" Путин...като много други...плакаха...Бойко си спази обещанието. Ходи в Катар и арабите подбиха цената на петрола(и газта) и сега българския потребител плаща поносими цени за горивото.
20
1
 
19
 
! Отговори
боц преди 8 години
А къде остана диверсификацията, бе Бойко???Изтървахте, по-скоро изгонихте питомното, а сега сте тръгнали да гоните дивото.Ей, ние не ядем доматите с колците.
19
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откъде на къде ще участват алкохолиците в проект, който е между БГ и Турция?Ушанките да си напъхат "патока" отзад и да развият крана на "max"!Всички нещастия последните 100 год. за БГ идват от тази варварска ***!
18
20
 
4
 
! Отговори
ч преди 8 години
попитайте украински хъб тръби как се пълни с руски гаэ с намеса в Украйна эавладяване на КРИМ насила,эа това ли пледирате ,сега Украйна и налага санкции
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Боко и Радан газовите хъбове , много помпане иска докато се напълнят с малки човечета.
16
8
 
2
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ ДО 18 преди 8 години
А КАКВО НАЛАГА ДА ПЛАЩАМЕ НАЙ СКЪПИЯ ГАЗ????19.март.1986г, когато се подписва Спогодбата между България и Русия за Ямбургското газово находище.Този документ, и подписаните непосредствено след него транзитни споразумения, поставят основата на газовите отношения между Москва и София.Срещу това Русия се задължава да предостави на България 3.340 млрд.куб.м. газ, на цена от около $ 85 на 1 000 куб.м., за период от десет години след подписването на Спогодбата,
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Демократнаведи се и се целини отзад ...... ти от търговия разбираш колкото Борисов от сладкарство....едно е да искаш ....ама да имаш какво да дадеш ....иначе това не е търговия а просия...нашто сие просия
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Южен поток да се преименува на Хъб "Балкан". Южен поток да се построи през Черно море, ЕС да финансира строителството до Сърбия. Безплатно.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама четвърти ли са?
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ходиха за Катърска газ с оня Трайчо, посрещнаха ги по джапанки. Пак да отидат за малко катърска газ. Руският газ е само за Европа и Германия - строят си Северен поток, затова спират Южен поток и ни пращат за катърска газ.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДемократНема, нема да има Южен поток, не разбра ли, супата такова, не се напъвай...
10
24
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
Южен Поток само при следните условия: 1 Да е съобразен с трети енергиен пакет на ЕС!2. Транзитните такси (400 милиона долара според Кремъл печалба) да се дават предварително преди да започне строителството. Защото Путин лъже като стар руснак...3. Да няма заробващ кредит на българския народ.4.Цената на газта в България да е винаги най-ниска сравнение с Европа.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже, божеееее, едни сънуваме розови сънища, други газовиии ........ къде ще му излезе края, направо незнам !?
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко остана още от заема дето го теглиха герберугите? Докато не свършат тези пари,а не дай си Боже западните банки да им дадат още, ще трябва да слушаме такива и подобни глупости.Разберете го-до края на мандата си тези хора няма да направят НИЩО!
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що бе. Дай да го пълним с катарска газ - ей сега братята американци като катурнат Асад и газопровода през Катар е готов, или с американска шистова газ. Нали да се диверсифицираме такова...