Външно пратило нота на Гьокче за случката в ДПС

Кое може и кое не може да правят, сме го направили, каза Борисов
34
Външно пратило нота на Гьокче за случката в ДПС
Турският посланик Сюлейман Гьокче. Снимка: архив, Булфото

На турския посланика у нас Сюлейман Гьокче е връчена нота от външно министерство заради поведението му около събитията в ДПС по Коледа. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов.

След като на 24 декември ДПС свали лидера си Лютви Местан, той призна, че е потърсил сигурност в посолството на Турция в София. Самият дипломат пък придружаваше изключения Местан в Кърджалийско по време на възпоменателните събития за годишнината от Възродителния процес.

"Беше връчена нота на турския посланик за неговото поведение, всичко което дипломацията реда, по който може да им се каже, кое може и кое не може да правят, ние сме го направили", заяви Борисов.

Още по темата

Самият той вече призна, че премиерът и президентът на Турция са оказали сериозен натиск над него в нощта срещу 23 декември, за да се намеси в конфликта между Ахмед Доган и Лютви Местан с цел отстраненият лидер на ДПС да запази поста си.

"Аз съм по-скоро склонен да считам, че желанието от страна на турското ръководство беше по-скоро да се информират колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС. Не считам, че нито по линия на Турция, нито по линия на Русия има някаква зависимост, изобщо няма засечени информации от службите", коментира днес премиерът.

Той добави, че България винаги се е стремяла да има нормални, колегиални, приятелски отношение с ръководствата на нашите съседи.

"Поддържали сме много прилични отношения на доверие. Не се месихме и не реагирахме, когато в Анкара Ердоган и Путин на практика преместиха "Южен поток" и го преименуваха на "Турски поток", когато Турция не спазваше ембаргото, което ЕС и натовските държави спазваха, когато туристите от България отидоха в Турция с директна заповед на руското ръководство. Ние бяхме внимателни, търпеливи, знаейки че един ден нещата ще си дойдат по своите места, защото има незаобиколими фактори, а България е незаобиколим фактор", коментира Борисов.

В същото време той призна, че е благодарен на Турция, за да това, че в голяма степен спира бежанците.

Като заговори за южната ни съседка, Борисов изненадващо подхвана темата за обучението на мюсюлманските духовници, някои от които учат именно там.

"Крехък е балансът, аз бих дошъл на председателски съвет да дебатираме тема, която 25 години всички, включително и ние от ГЕРБ, избягваме, но тя трябва да намери решение и аз бих бил много щастлив, ако в парламента намерим общо решение по този въпрос: Как се обучават българските мюсюлмани, къде се обучават, тема която всички ние избягваме", каза той.

Според него за Семинарията е ясно кой може да е поп и кой не, но когато стане дума за мюсюлманите "си завираме главата в пясъка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Гьокче е много...притеснен(на снимката).Явно са го...цъкнали в момент,когато е обмислял как да се...оправдае пред Боко,заради...нотата и да не го...обявят за Персона Нонграта,защото Ердоган ше го изпрати в Анадола билюкбашия.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"когато туристите от България отидоха в Турция с директна заповед на руското ръководство"Ахахахах, нЕма връзка с главния мозък. Всъщност такъв не съществува.
5
2
 
2
 
! Отговори
Loze i strah преди 8 години
Kakvo strashno ima v obuchenieto na bulgarite i bulgarkite ot bulgarskia narod?!:-):-):-):-):-):-):-):-)
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това ли се бориха Левски, Ботев ....... да пращаме ноти !?!?! Турския посланик да бъде изгонен от България веднага. Местан и другите покрай него да се подведат под съд. Срам за държавността ни.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Бърза и навременна реакция.Сега чакаме нота до Василий ***, за нехуманно отношение.
2
2
 
10
 
! Отговори
маке преди 8 години
вижте в Блиц Радка пиратка хи хи хи новия ни кандидат президент
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Външно пратило нота на Гьокче за случката в ДПС, и в нея пише :ИЗВИНЯВАЙ БРАТ, АМА НЯМА НАЧИН ! НАРОДА НИ СЕ СЪРДИ ! И НИЕ НЕ ЗНАЕМ ЗАЩО, АМА ....