Докладът от Брюксел пак лош, пак няма резултати

Еврокомисията намекнала, че оценката за Румъния ще е по-добра
Обновена: 15 яну 2016 20:28 | 15 яну 2016 20:27,
128
Докладът от Брюксел пак лош, пак няма резултати
Снимка: ЕК

Посоката е правилна, но няма резултати. Това ще заключава за девета поредна година докладът на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност и корупцията в България. Оценката на Брюксел ще бъде публикувана на 27 януари, а днес правосъдният министър Екатерина Захариева се срещна със зам.-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс и комисарят за правосъдието Вера Юрова.

"Докладът ще е обективен. Ще отчете позитивните стъпки, както и фактът, че няма достатъчно напредък“, съобщи министърът, уточнявайки, че документът не ѝ е бил показан, а само преразказан.

Като постижения в него се посочвали промените в конституцията и създаването на съветът за координация на реформата. Сред слабостите отново са приключването на делата от висок обществен интерес, корупцията по висшите етажи на властта и борбата с организираната престъпност.

Захариева съобщи, че по време на разговорите ѝ с двамата еврокомисари, с българския представител в ЕК Кристалина Георгиева и с генералния секретар на Комисията Александър Италиенер не са коментирани конкретни епизоди от съдебната реформа, включително и телефонните разговори между съдийките Янева и Ченалова.

"Видимите резултати няма да се получат от днес до утре. Не искам да обещавам, за да се случат нещата трябва да се приемат промените в закона за съдебната власт и да се увеличи доверието в система. Реформата ще сме постигнали, когато хората излизат доволни от съдебните зали“, заяви министър Захариева.

Тя добави, че ѝ е било намекнато, че докладът за Румъния, която също се наблюдава за реформите в съдебната реформа, за втора поредна година ще е по-добър от българския.

"Те постигат по-добри резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност, както и с делата от висок обществен интерес“, поясни министърът на правосъдието.

Екатерина Захариева съобщи, че Европейската комисия е приела молбата на премиера Бойко Борисов от декември да изпрати свои експерти, които да помагат в писането на закони и подзаконови актове и да съветват за прилагането им. Освен от Брюксел молба за специалисти Тимерманс ще отправи и към европейските столици.

Министър Захариева напомни, че практиката не е непозната у нас. Чужди експерти са работили в енергийното министерство, МВР и пътната агенция. Един французин и сега съветвал правосъдното министерство за качеството на обучението по право в университетите. Правителството обаче нямало да чака чужденците да дойдат, а ще се захване веднага с промените в закона за съдебната власт, защото там било ясно какво трябвало да се направи след приемането на поправките в конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Две каки си говорят
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г'уема мъка
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do kato ne se kastrirat vsichki deputati na prehoda do dneshnata data vkluchitelno. ..NIAMA DA IMA UPRAVIA
37
2
 
10
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Пак не сме накоеничили достатъчно ....пак не сме се нагъзили добре на европейския ...к.у...рЮжен поток не им стига ...искат българия да наколеничи ....цялата ако може !!!
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как може да се очакват добри резултати от хора,които още в гимназиите влизаха - и влизат- с привилегии, а не чрез нормални конкурсни изпити?Да не говорим за влизането и завършването на висшето им образование!Има ли поне един от тях да е измислил,създал,произвел за човечеството нещо разумно и полезно?Всички управляващи ни след 1989г са плод на плана Дълес !През гугъла: "Андрей Фурсов: "Правящая элита страны - "приказчики" и "контролеры"
35
2
 
18
 
! Отговори
ааааааа преди 8 години
КРИСТАЛИНО ,папата ще го сменят ...ще се кандидатираш ли...
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докладът от Брюксел пак лош: Докладът е обективен. Ще отчитa позитивните стъпки, както и фактът, че няма достатъчно напредък.....Lokumi bez granicaa kato vida Kristalnata Resetka umrem da puknem da se kikotim. taa srebriosta piav*ica se sramuva ot vazrastta si i imeto si zatova si boiadisva kosata i si e smenila imetotaa ia biva samo za OO, nikakvo OOH
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Шенген кой го знае какво дърво еКато го хапнем, ще стане ясно
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъкмо ще се оправим и ЕС ще се саморазтури.Същото стана със СИВ и Варшавския договор.Същото стата и с Османската империя
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа хич да не ни се меси в суверенитета! Много сме си добре тука! Можем да им дадем акъл даже.
30
3
 
19
 
! Отговори
асаан преди 8 години
Как лош бе!?! Я колко хасфалт има!
29
14
 
8
 
! Отговори
До 49 преди 8 години
Не защитавам министърката- напротив.Само да кажа, че 75 набор е 41годишна.АКо е започнала стажа си веднага след дипломирането си, не само тя, а и всеки човек, на 41г. възраст, вече има над 15г. стаж.Напълно достатъчни да е професионалист в областта си.
28
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
министърка на правосъдието '75 набор???? кога завърши пазарджишка моме, че изкарала 2 години адвокат в пазарджик и още 6 незначителен юристконсулт..явно други умения има..никой няма да остане в тази дръглива ***, жалко подобие на бивша държава, честно..
27
0
 
9
 
! Отговори
_ преди 8 години
Мдам, политически коректен начин да ни кажат колко сме зле.Ние това си го знаем, а както се вижда, Бойко само на думи се стряска от Европата...
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
знаем ги тия за правилната посока..то и чичо пешо като изпие две кила ракия и падне на земята, му е правилна посоката на оная работа..
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До gogoЕксперт си брато :)
24
2
 
19
 
! Отговори
gogo преди 8 години
Сталинка е егати тиквата селска!
23
0
 
19
 
! Отговори
бг соросоид преди 8 години
там където уравлява мафията официално не може да се очаква борба с корупцията и оргназиранта престъност нали ....
22
0
 
12
 
! Отговори
Винету преди 8 години
Докато не падне някой скалп няма да се оправи племето ни.Трябва да почнем от вождовете...на надолу.Ташунко саповците,стига са драскали тука,ами да действаме.Докато не пренесем някой в жертва (В ЗАТВОРА) на Европа няма се отърве племето от таз ***.Повече ще има за племето,като ги премахнем тез посредници фантоми,богопомазани,но изтрити от племето ни.Помислете с какво бездушие ще ни запомнят поколенията ни...Дано не ми изтрият посланието...
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали искат жена да бъде начело на ООН, какво иска този мъж в ляво...... :)