Докладът от Брюксел пак лош, пак няма резултати

Еврокомисията намекнала, че оценката за Румъния ще е по-добра
Обновена: 15 яну 2016 20:28 | 15 яну 2016 20:27,
128
Докладът от Брюксел пак лош, пак няма резултати
Снимка: ЕК

Посоката е правилна, но няма резултати. Това ще заключава за девета поредна година докладът на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност и корупцията в България. Оценката на Брюксел ще бъде публикувана на 27 януари, а днес правосъдният министър Екатерина Захариева се срещна със зам.-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс и комисарят за правосъдието Вера Юрова.

"Докладът ще е обективен. Ще отчете позитивните стъпки, както и фактът, че няма достатъчно напредък“, съобщи министърът, уточнявайки, че документът не ѝ е бил показан, а само преразказан.

Като постижения в него се посочвали промените в конституцията и създаването на съветът за координация на реформата. Сред слабостите отново са приключването на делата от висок обществен интерес, корупцията по висшите етажи на властта и борбата с организираната престъпност.

Захариева съобщи, че по време на разговорите ѝ с двамата еврокомисари, с българския представител в ЕК Кристалина Георгиева и с генералния секретар на Комисията Александър Италиенер не са коментирани конкретни епизоди от съдебната реформа, включително и телефонните разговори между съдийките Янева и Ченалова.

"Видимите резултати няма да се получат от днес до утре. Не искам да обещавам, за да се случат нещата трябва да се приемат промените в закона за съдебната власт и да се увеличи доверието в система. Реформата ще сме постигнали, когато хората излизат доволни от съдебните зали“, заяви министър Захариева.

Тя добави, че ѝ е било намекнато, че докладът за Румъния, която също се наблюдава за реформите в съдебната реформа, за втора поредна година ще е по-добър от българския.

"Те постигат по-добри резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност, както и с делата от висок обществен интерес“, поясни министърът на правосъдието.

Екатерина Захариева съобщи, че Европейската комисия е приела молбата на премиера Бойко Борисов от декември да изпрати свои експерти, които да помагат в писането на закони и подзаконови актове и да съветват за прилагането им. Освен от Брюксел молба за специалисти Тимерманс ще отправи и към европейските столици.

Министър Захариева напомни, че практиката не е непозната у нас. Чужди експерти са работили в енергийното министерство, МВР и пътната агенция. Един французин и сега съветвал правосъдното министерство за качеството на обучението по право в университетите. Правителството обаче нямало да чака чужденците да дойдат, а ще се захване веднага с промените в закона за съдебната власт, защото там било ясно какво трябвало да се направи след приемането на поправките в конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
21
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Представете си какви некадърници са във властта щом яе канят чужденци да им пишели законите!!!!
19
1
 
37
 
! Отговори
Я-я преди 8 години
Бойкоооо... пак Народа и матрияла ли е виновен?
18
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога няма да има напредък с тези съдии и прокурори . 90 % от тях са назначавани от БКП с препоръка от съответния районен комитет , или са техни синове и дъщери . В т.н. съдебна система е един малък ад , и който няма пари е загубен . Ето и последния пример във Враца , пуснаха убийците на момчето . Единствения честен съдия е Калашников или Макаров .
17
1
 
50
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
Посоката била правилна, но няма резултати!!! Това е по-добро от виц!!
16
1
 
22
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
Тези в Брюксел са много *** наистина. Колкото и еднакви доклада да напишат, че няма резултати, не само 9, ами 99 да напишат, нищо няма да се промени, защото управниците ни знаят, че това са едни хартишки и нищо не ги заплашва, ако вместо да ги четат, си ти слагат в чепиците да си ги сушат от кишата. Този механизъм трябва да се закрие и да ни сложат на свирката, както направиха с поляците. Не правиш, каквото трябва, вземаме ти гласа по важните въпроси. Да видим тогава дали ще им е все едно
15
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
Леле ми хората гледат казвам на едни лакомии *** глава затрива *** даваи господ.явно гледа щото от лакомия може да се *** големи фирми
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
'къф' орешарски, кви 5 лева? тоя завалийката не помня дали изкара и 1 година, докладите са зле от ДЕВЕТ ГОДИНИ! 2005-2009 г. станишев, доган, царя; 2009-2016 г. борисов само с едно както изключение на орешарски и моделът 'кой'. и не забравяйте, че през същата 2005 на станишев, борисов му беше главен секретар на мвр, макар и от квотата на ндсв..всички са един дол дренки, имитират реформи и в ес ни виждат кирливите ризи.
13
2
 
10
 
! Отговори
TNN преди 8 години
Чакаме повече туристи от Люксембург и Швейцария тази година,съдейки по междудържавният унисон...
12
0
 
37
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Как да няма резултати,вижте как са усмихнати двете...мадами.Сигурно не са им намалили...заплатите заради слабите...оценки и те са...доволни.
11
1
 
38
 
! Отговори
BGN преди 8 години
От 9години нямало напредък. А де, тва е времето на Краля Слънце и "видимите резултати", що говорят така тия в Европата.....
10
1
 
29
 
! Отговори
Милосърдна преди 8 години
Чакам вече с нетърпение, че вие това заслужавате, да се разпадне ЕС! С тая икономика и престъпно управление ще вържете и цъфнете... Ще ви видя тогава платени медии на кого ще се кланяте и кого ще обслужвате! И без това в Б-я останаха повечето елементарно образовани .. Сами ще се затриете!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тая к***к***шка меверето, кудкудякаше по всички телевизии колко са я нападали и колко била онеправдана, сори, ама айде како оди си на село! марш да те нема в дън гори тилилейски! и кака захариева също!
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боли ме какво казва брюксел.
7
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОТКОГА БРЮКСЕЛ Е ФАКТОР ЗА ДА ДАВА ОЦЕНКИ И ДА ИЗГОТВЯ ДОКЛАДИ,ТА ТАМ СА САМО АЛЦХАЙМЕРИ И СЪС СИНДРОМ НА ДАУН ВЪВ ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ.
6
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите русофилски бoклyци пак ги натириха от Брюксел.
5
3
 
33
 
! Отговори
Ауслендър преди 8 години
Какви резултати искате бе, не виждате ли , че народа ни е зомбиран?! Ни приема , ни предава....само се мрази и завижда!!!
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тази другарка в дясно ... дали прави нещо друго освен да си получава заплатата ?
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Посоката е правилна, но няма резултати.............Посоката е грешна, а резултатите са дори още по-зле ... но всичко е до време и ако Бойко не може да се справи - ще дойдат други които ще се справят.
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пoсоката е правилна ,ама резултат няма ха-ха-ха. Вие гадни долни *** първо си оправете вяшия ислямски ЕС после давайте акъли посоката не е нито правилна нито ще има резултати некадърници
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може да бъде !! Много сме стабилни, стабилни сме ама дърпаме заеми. Много работим ама резултат няма, престъпноста от ден на ден намалява и всичко е прекрасно