За ремонта на "Александър Невски" трябват 20 млн. лв.

Миналата година за поддръжка на църкви са дадени 2.3 млн. лв.
Обновена: 15 яну 2016 14:37 | 15 яну 2016 14:22, Камелия Цветанова
27
За ремонта на "Александър Невски" трябват 20 млн. лв.
Снимка: архив, БулФото

За ремонта на храм-паметника "Александър Невски" в София ще са нужни 20 млн. лева, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

Според него състоянието на църквата е тревожно.

"Това, което МРРБ и експертите проверяват, е, че ще трябват около 20 млн. лева, за да я приведем във вид, който трябва. Компрометирани са много от носещите й устои", посочи премиерът.

"Разговаряли сме, поели сме ангажимент и няма да има против, когато станем готови с проекта за реконструкция и укрепване да заделим тези средства. Обещали сме на Светия синод, понеже ремонтът е голям", добави той.

Борисов отчете, че през миналата година за ремонти са дадени 20 хиляди евро за храма в Хамбург, 94 хиляди евро на този в Берлин, 3 хиляди евро - във Виена, 60 хиляди евро - в Истанбул, 5 хиляди евро - в Димитровград.

За ремонт и поддръжка на църквите в страната са похарчени 2,3 млн. лева. Те са отишли за 350 обекта, от които 29 манастира.

Католическата църква е получила 50 хиляди лева за храма във Велико Търново.

Същата сума е взела и арменската църква за храма в Русе и за строителството на нов в София. За ремонт на 49 джамии са били заделени 360 хиляди лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те за един тунел 2 км. на магистрала Струма дадоха 120 милиона !За тия пари в Норвегия има 24 км. тунел
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За ремонта на храм-паметника "Александър Невски" в София ще са нужни 20 млн. лева, съобщи премиерът Бойко Борисов Трима папи са го галили и Българския патриарх му отиде на крака когато беше в правителствена болница.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде са парите от свещи продажба на икони такси за молитви -за бял мерцедес на патриарха ли отиват .Няма нищо лошо държавата да поддържа с пари този бълг.храм но е изкривяване на представата когато субсидираш храма а си оставил половината население да мизерства когато затриваш железниците вместо да ги модернизираш кагато унищожаваш една от найдобрите бойни авиации в Европа
18
2
 
1
 
! Отговори
Mavzolei преди 8 години
Moje i da demontirat ruinite ...i na napraviat edna autogara tam...ili 5- etajen parking...
17
2
 
4
 
! Отговори
пп преди 8 години
Поповете да си ги намерят. Нали храмът бил техен.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой определи ,че трябват точно 20!?
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MNOGO PARI SE KRADAT--ZA 20 000 000 MOGE DA SE POSTROYAT DVA AL. NEVSKI.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да след като Организираната престъпна група наречена БПЦ получи собствеността на храма да си го поддържа със свои средства.За краткото си премиерстване недоразумението Близнашки върна собствеността на чернодрешковците.Сега мутрата който бе удостоен с най-високото църковно отличие плаща с наши пари.Откъде на къде бе?Ти Борисов пита ли ме дали аз искам да давам от моите пари за ремонт?
13
2
 
0
 
! Отговори
Костов преди 8 години
До 12 и 13Явон не сте и стъпвали в храма, за да мислите, че не е за ремонт. С името "Св.Св. Кирил и Методий" е преименуван по време на ПСВ, когато руски военни кораби обстрелват Варна, но след приключване на войната, първоначалното име, което и е днешното е възстановено. То е дадено, в знак на благодарност към царя - освободител Александър II, по чието царуване сме освободени от ТУРСКО робство, а св. Александър Невски е негов небесен покровител. Той е бил васал на МОНГОЛИ, а не МЮСУЛМАНИН.
12
3
 
1
 
! Отговори
Ola преди 8 години
Da pochvat vednaga - premestvame parite ot bg obrazovanie za kamanite na monarhicheskata pravoslavna carkva. Na daskalite i skolnicite im stiga biblia i koran.:-)
11
5
 
5
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Не мисля, че е за ремонт, честно казано. А до кога ще се казва така, а не както и е името - Св. Кирил и Методий? Александър Невски е руски владетел, оцелял като е приел исляма, не мисля, че това трябва да име на християнски храм и то в България!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tq NOVA DA SE NAPRAI 20 MILIONA 6TE SA MNOGO,IZGLEJDA KOMISIONITE SA SE VDIGNALI I RY6VETITE
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те за 1 милион лева измазват един физкултурен салон така че сметката е вярна.P.S. Нали за 50 милиона искаха да "ремонтират" зимния дворец.За 100 милиона рева построиха 14 хиладната зала Аремец (без подземинте гаражи)За 50 милиона лева в това време в Турция направиха 25 хил. зала с подземни гражи. Сами си сметнете комиснионите за Бойкото резача на лентички.
8
5
 
10
 
! Отговори
Симо преди 8 години
Кражбиииии, ГЕРБ пак ще крадат!
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждат ми се много. Комисионни?
6
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога синода ще прекръсти най-голямата православна църква у нас? Редно ли е да носи името на руския мюсулманин Александър Невски?
5
5
 
16
 
! Отговори
Dqdoto преди 8 години
Ох, майко.... Е нали църквата си взе тоя храм. Да си го ремонтира или ще си е техен пък всички ще плащаме с данъци за ремонта. Що не кажат и какви пари дават за осигуровка на поповете. Само се дава на църквата, а не съм чул каква социална функция изпълнява тая организация.
4
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз с 20 000 000 ще построя 10 такива храма и пак ще имам да крада
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А гледахте ли клипа за новите джамии там колко пари отидоха за антибългарската кауза
2
6
 
8
 
! Отговори
нотариален преди 8 години
Защо ние ,това е вече работа на БПЦ.