За ремонта на "Александър Невски" трябват 20 млн. лв.

Миналата година за поддръжка на църкви са дадени 2.3 млн. лв.
Обновена: 15 яну 2016 14:37 | 15 яну 2016 14:22, Камелия Цветанова
27
За ремонта на "Александър Невски" трябват 20 млн. лв.
Снимка: архив, БулФото

За ремонта на храм-паметника "Александър Невски" в София ще са нужни 20 млн. лева, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

Според него състоянието на църквата е тревожно.

"Това, което МРРБ и експертите проверяват, е, че ще трябват около 20 млн. лева, за да я приведем във вид, който трябва. Компрометирани са много от носещите й устои", посочи премиерът.

"Разговаряли сме, поели сме ангажимент и няма да има против, когато станем готови с проекта за реконструкция и укрепване да заделим тези средства. Обещали сме на Светия синод, понеже ремонтът е голям", добави той.

Борисов отчете, че през миналата година за ремонти са дадени 20 хиляди евро за храма в Хамбург, 94 хиляди евро на този в Берлин, 3 хиляди евро - във Виена, 60 хиляди евро - в Истанбул, 5 хиляди евро - в Димитровград.

За ремонт и поддръжка на църквите в страната са похарчени 2,3 млн. лева. Те са отишли за 350 обекта, от които 29 манастира.

Католическата църква е получила 50 хиляди лева за храма във Велико Търново.

Същата сума е взела и арменската църква за храма в Русе и за строителството на нов в София. За ремонт на 49 джамии са били заделени 360 хиляди лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
10
 
! Отговори
a преди 8 години
s tezi pari nov li 6te stroiat