Калфин: Участието на АБВ във властта е полезно

Групата на АБВ била водеща при приемането на социалната реформа
16 яну 2016 19:00,
44
Калфин: Участието на АБВ във властта е полезно
Снимка: Архив Булфото

Националният съвет на АБВ оценява участието на партията в изпълнителната власт като полезно. Това каза на пресконференция след заседанието на съвета зам.-председателят на АБВ и вицепремиер в правителството Ивайло Калфин.

Според Националния съвет полезните стъпки са били в социалната сфера - пенсионната реформа, промените в политиката на отглеждане на деца. От АБВ не са удовлетворени от това, че не са започнати някои мерки от политическата декларация, на базата на която беше съставено правителството.

Според АБВ сигурността и външната политика трябва да са сред приоритетите на правителството в следващите месеци, заради новата външнополитическа среда.
Ще бъде късогледо и вредно България да не отчита негативните промени в средата около нас, заяви Калфин.

Други приоритети в работата на кабинета според АБВ трябва да са демографската политика, прилагането на здравната реформа, създаване на инвестиционен фонд.

На въпрос какво би накарало АБВ да оттегли подкрепата за кабинета Калфин заяви, че позицията на партията се определя от това доколко се спазва политическата декларация.

Ние сме лява партия, участваме с десни и патриотични партии в едно управление и държим това управление да не бъде само механичен сбор от гласове в парламента, а да бъде управление, което произвежда политики и изпълнява ангажиментите и приоритетите на всички, които са записани в тази декларация, заяви Калфин.

По думите му допълнително дестабилизиране на страната с тънки партийни сметки не би било добро решение, но не би било добро и едно задължително поддържане на управление, което не дава резултат.

"Критиките, които трябва да си ги казваме, си ги казваме. Ние имаме много ясни и последователни позиции, които са предвидими и които не са свързани с извиване на ръце, а със спазване на договорености, които са публични. Смятаме, че има отговорност, възможност политическите партии в България да се мобилизират така, че да дадат стабилно управление на страната и ще положим още усилия за това", каза Ивайло Калфин.

По отношение на актуализацията на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок той отбеляза: "Не се вълнуваме какво се договарят в отношенията си ГЕРБ и РБ помежду си, но ако това има отношение към приоритетите, работата и темите, с които се занимава правителството, няма как това да не бъде консултирано с другите политически партии, които подкрепят правителството".

Според Калфин има нужда политическата декларация да се преразгледа, да се поставят срокове и да се увеличат усилията за постигане на резултати по нея, "защото след няколко месеца ще забравим какво сме се договорили, ако не го изпълняваме".

Говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова отчете, че през 2015 г. депутатите от групата са били на трето място по активност в парламентарния контрол, внесли са 32 законопроекта.

По думите й групата на АБВ е била водеща при приемането на социалната реформа, имала е решаваща роля за промените в Конституцията, била е активна при приемане на промените в сектор сигурност.

Като приоритет за парламентарната работа на АБВ за тази година Тодорова посочи промените в закона за съдебната власт.

Ще настояваме за електронното правосъдие, каза тя. Важно е да бъде приета енергийната стратегия, както и земеделската стратегия, които сме предложили, посочи Тодорова.

От АБВ ще искат и отчет за това как се изразходва държавният дълг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Спеца преди 8 години
И за какво я дондуркате тая власт бе Калфа?Изтървахте "Южен Поток" , АЕЦ Белене, Бургас - Алексондропулус , цените на винетки и застраховки растат, продължава замразяване на пенсии и добавки за майките , сега ще осерем и избора на шеф на ООН , където можеше България да получи малко тежест и инвестиции и за какво стоите в тая власт ?МИЖИТУРКИ НЕНАЯДЕНИ!
30
0
 
4
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ПОЛЕЗНО Е ЗА ВАС УЧАСТИЕТО ВЪВ ВЛАСТТА, НО НЕ И ЗА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АБВ са най-големите смешници начело с лидера им Първанов, на следващите избори ще гледат властта през крив макарон. Абсолютни нарциси.
28
2
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
С такива пишман социалисти край себе си Бойко ще е на власт докато е жив.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Калфин: Участието на АБВ във властта е полезно"...особено за него самия!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е ползата от умрелите мухи? Огромна, в сравнение с мършите от АБВ.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е ползата от умрелите мухи?
24
0
 
12
 
! Отговори
Социалист-милионер преди 8 години
Полезно за банковата ни сметка. Много полезно!
23
2
 
11
 
! Отговори
Незнайко преди 8 години
Къф е тоа калпин и кво е тва абв ?И защо ни занимавате с глупости и тупате прахта от некви мумии,отдавна умрели ?
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нагаждачи и дупелизци
21
1
 
19
 
! Отговори
Вреден си! преди 8 години
Вреден си, Калфин! И пенсионната ти реформа и подкрепата за огромния заем са срам за вас и пагубни за всички! Как имате очи и да се хвалите? Това беше - никога повече власт за вас!
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно е полезно, но за кого? Бас хващам, че само за такива като теб, калфа
19
14
 
10
 
! Отговори
Ханко Брат преди 8 години
Република България Не може да бъде повече Руска лаборатория за социални експерименти. Видя се, че там където стъпи руски ботуш, нищо не никне.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полезно си е, дума да няма. Догодина като се регистрира в Бюрото по труда, ще пише в сивито, че е бил министър, а не безработен абевеец.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Верно ли си гей бре Калфи там с Янка а.....
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещастието за едни е щастие за други.
15
1
 
9
 
! Отговори
СОКОЛОВ преди 8 години
НЕЩО МАЙ ЗАПОЧНАХА ДА ДАВАТ ЗАДЕН ХОД ОТНОСНО ЗАКАНАТА СИ ДА НЕ ПОМАГАТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО , АКО ИРИНА БОКОВА НЕ БЪДЕ ПРЕДЛОЖЕНА ЗА ООН ! ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО ?ЗАЩОТО ПРЕМИЕРА-БЕЗХАБЕРНИК ОТ ГЕРБ ,КОЙТО ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ , ДИРЕКТНО Е КАЗАЛ НА ПЪРВАНОВ ,ЧЕ НЯМА ДА ГО ПРЕДЛОЖИ И ПОДКРЕПИ ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР !
14
0
 
17
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 8 години
НЕ Е ПОЛЕЗНО А ВРЕДНО
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво полезно направихте за България ?!
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфин: Участието на АБВ във властта е полезно. За кого . Лично за г-н Калфин ДА. За хората, народа НЕ. Ясно е , че на следващи избори АБВ е бегало.