Икономиката ни се развива добре, видя Плевнелиев

Президентът смята, че сме стабилни въпреки кризите около нас
Обновена: 19 яну 2016 11:23 | 19 яну 2016 11:14, Надежда Бочева
62
Икономиката ни се развива добре, видя Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Изпращаме една напрегната и динамична година. Тя бе такава за България и за Европа, а и за света като цяло. Преминаваме през период на световни турбуленции, рекордният брой кризи и взаимодействието между тях правят международната среда несигурна и непредсказуема.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството на тема "България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката".

България остана стабилна въпреки нестабилния, по-опасен и непредсказуем свят на тежко противопоставяне между глобални и регионални сили, конвенционални и хибридни войни, замразени конфликти, провалени държави, терористични атаки, природни бедствия и невиждана миграционна вълна, каза президентът.

Той посочи, че въпреки рисковете българската икономика се развива добре и даде за пример данни за 2015 г. като 2,8% ръст на икономиката, 12 на сто ръст на експорта, 40% ръст на чуждестранните инвестиции, 2,8 млрд. лв. ръст на приходите в бюджета. Дефицитът намаля чувствително до 2,6% от БВП. Безработицата падна до най-ниското ниво от 2009 г. насам. Брутният външен дълг на страната също намаля чувствително. Държавният дълг е под 30% и третият най-нисък в ЕС, заяви Плевнелиев.

Той отчете като безспорен успех за страната постигнатия резултат 96% усвоени еврофондове. Плевнелиев благодари на еврокомисаря Йоханес Хан за помощта и солидарността. Президентът заяви, че за постигнатия резултат заслуга има и премиерът.

Що се отнася до експорта той коментира, че първият основен двигател на българския износ е Германия, където експортът ни е нараснал три пъти за последното десетилетие и сме достигнали 6 млрд. евро стокообмен за 2015 г.

Вторият основен двигател на българския експорт и растеж е регионът на Югоизточна Европа. Само за последните пет години износът на България към региона се увеличи с 50%. Общият стокообмен се удвои и достигна почти 9 млрд. евро. Активната политика на приятелство и добросъседство, която водим, носи своите плодове, каза Плевнелиев и припомни, че преди 20 г. балканските държави са били изолирани.

Днес не градим икономически стени, не желаем да преначертаваме граници, искаме границите на Балканите да падат, а не да се местят, заяви Плевнелиев и припомни посещенията на държавни глави от региона в България и собствените си визити в съседни страни.

През последните десетилетия търговският стокообмен между България и Румъния се увеличи 10 пъти, между България и Сърбия - три пъти, между България и Гърция - 6 пъти, допълни президентът.

Той коментира и ръста на регионалния туризъм като посочи, че 1,6 млн. българи са посетили Гърция през 2015 г.

Държавният глава допълни, че в България са открити над 30 нови фабрики за производство на части за автомобили.

Плевнелиев коментира още, че в сектор ИКТ са създадени над 17 хил. работни места, а перспективата е те да се удвоят, ако бъдат обезпечени съответните кадри, като се мисли и действа регионално. Той заяви, че аутсорсинг индустрията се развива с бързи темпове. Създадени са 35 хиляди работни места и се очаква те да се удвоят.

"Мислете мащабно, наднационално и регионално. Бъдете двигател на този регион, той се развива", препоръча президентът на бизнеса. Той припомни и изграждането на София Тех Парк.

Политиката на интеграция, свързана с добросъседството, се изплаща, заяви президентът. Той допълни, че инфраструктурата, която се строи на Балканите като мостове, магистрали, жп линии, енергийни коридори и газови интерконектори, ни прави по-конкурентоспособни и по-важни за световната икономика.

50 млрд. евро ще бъдат инвестирани в региона до 2020 г., според плановете на Еврокомисията по линия на структурния и кохезионния фонд. 1,2 млрд. евро е бюджетът на програмите за трансгранично сътрудничество за настоящия програмен период, заяви Плевнелиев.

"Често се чудим при всички тези кризи откъде дебне спасението. В нашия случай се оказва, че то дебне от ъгъла на собствената ни къща, собствения ни дом, който има много голям потенциал", заяви президентът.

Той припомни, че бизнесът се развива в сблъсък със сенчести олигархични структури, изградени чрез зависимости и задкулисие. Той препоръча неотложни реформи в целия регион - работещо правораздаване, електронно управление, пълна прозрачност за обществените поръчки и антикорупционно законодателство.

Решенията са реформи, които трябва да отговорят на въпроса дали искаме да изграждаме социално отговорна или олигархична икономика. Отговорът е ясен, реформите са на дневен ред. Без работеща съдебна система, няма да се повиши качеството на живот, няма да има и инвестиции, каза той и препоръча реформата на българското правораздаване да се ускори.

Още икономически новини четете в Investor.bg


62
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той е прав, но само за себе си - икономиката му се развива добре! И хабитатът му ще е отличен -
400 кв.м., покрит басейн, неописуем лукс, охраняван кампус, чист въздух. Плевел, всички отиват на 2 м под кота 0, никой не е отнесъл със себе си нещо!
39
0
 
0
 
! Отговори
Хобит преди 2 години
Така е, вярно. И хобитите са истински... даже знам къде живеят.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мале,тоя добре ли е?у нащо село от 1000 човека 500 са на пенсия 50 работят 400са безработни а другите 50 къде са не ги знам каква иконоика аз утре незнам какво ще ядем иначе икономиката е добре ама в коя държава
37
4
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 2 години
До Анонимен 47,


не си разбрал - кутевизмът е особено платено състояние на ментално отклонение, което използва методите на гьобелсовата пропаганда и си противоречи редовно в нея. Кутевизмът е в състояние да смени две опорни точки в рамките на десет минути и да забрави, че предната въобще е съществувала - това е сайкопатия, оприличена на спин от най-големия кутевист - др. Кутев
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде я видяха тия двамата икономиката?! НАПОСЛЕДЪК РЕЗАЧА НА ЛЕНТИ ОТКРИВА САМО ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ И НЯКОЯ И ДРУГА ПЪТНА ОТСЕЧКА.
35
1
 
12
 
! Отговори
Психиатър преди 2 години
Едно време имаше един циклофреник в политическата класа на България - Филип Димитров ! Този озъбеният е втория !
34
1
 
13
 
! Отговори
емигрант преди 2 години
Хора не се ядосвайте просто направете като мен - цялото семейство във Великобритания.Там има много работа и за разлика от Българските работодатели плащат добре.По този начин просто ще фалираме държавата и политиците няма да има от кой да крадът.България има нужда от нулева година и всичко да започне от начало.Иначе агонията никога няма да свърши.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лакърдии,палаври,димни завеси,розови очила,тъпегьозлук,алабализми,откровени простотии,евала,специалист сте господин Президент.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като видя поне 2 големи производителя на година да си местят заводите от Турция и Китай тук, тогава ще повярвам на тези приказки.
31
0
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Хмм... С тоя профанити филтър коментарите скоро ще изглеждат така: *** ****** ** ****.

Президентът Плевнелиев визирах под ***
30
0
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Боко и *** вече не са и демагози, а обикновени лъжци. Интересно как е намалял дългът с изтеглен заем от 16 милиарда. И външният дълг може да е 28 процента, само че преди Боко да дойде на власт беше май около 15, така че не виждам какво има да се хвали.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава Богу,мандатът на това недоразумение изтича!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи за това се борихме,пИрфектна икономика,животът е розов,след думите на г-н прИзидента спя спокойно
27
1
 
13
 
! Отговори
Полчо преди 2 години
Държава, която се хвали с усвоени пари от европроекти и аутсорсинг?!
Това са чужди пари, които по един или друг начин изтичат извън България, мен ме интересува това, което ние произвеждаме и съответно, което остава. Единствено Тех Парка е стъпка напред, но дано не се превърне в поредния call center.
Лек ден на всички.
26
1
 
16
 
! Отговори
нта преди 2 години
Това сигурно по новините го е чул, защото само там плещят такива глупости.
25
1
 
19
 
! Отговори
До Генади преди 2 години
И да помпаш плюсове , няма да промениш мнението на болшинството българи а именно ,че това нещо и другото нещо до него , *** за зеле не става от тях!!!
А повечето ще ги познаеш по задграничните паспорти! На ден по 150 човека се евакуират от България и вече мигриралите наближават 3 000 000 000 !!! Честито Г-н Президент и Г-н Борисов!
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво пише в конституцията, ако държавния глава полудее? Дано не ни вкара в някоя война, че с тази просперираща икономика и с единствения самолет сме за никъде.
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиката ни се развива добре, рече Плевнелиев на Борисов ! Да му мислят българите !!!
22
1
 
13
 
! Отговори
Пъзел преди 2 години
Сивата -ДА.
Другата не виждам нещо да помръдва.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато съдили нацистите в Нюрнберг,всеки от тях е бил пазен от американски войник.Много от войничетата били смутени,защото част от нацистите били генерали,маршали и т.н.Било им обяснено,че това се престъпници и не е нужно да проявяват уважение.Войникът който пазил Гьоринг се държал много грубо с него. Гьоринг му казал: "Правилно ли съм постъпвал или не,аз съм историческа личност.Моето име ще остане завинаги в историята.А ти си едно нищо"