Плевнелиев и Нюланд обсъдиха сигурността и отбраната

Важно е партньорството България-САЩ, отбеляза президентът
19 яну 2016 20:05,
166
Плевнелиев и Нюланд обсъдиха сигурността и отбраната
Снимка: БТА

"Стратегическото партньорство между България и Съединените американски щати е от изключителна важност не само за страната ни, но и за региона". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие днес на "Дондуков" 2 помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев е изразил удовлетворение от стратегическото партньорство между България и САЩ, което беше препотвърдено при посещението на държавния секретар Джон Кери у нас през миналата година.

Отбелязано е било успешното функциониране на работните групи за развитие на стратегическия диалог в областите "сигурност и отбрана", "енергийна сигурност", "върховенство на закона", "образование" и "сътрудничество между народите на България и САЩ".

Започнала е работа и новосъздадената група за борба с тероризма.

Президентът Плевнелиев е посочил, че дейността на работните групи вече е довела до конкретни резултати, сред които подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждането на Междусистемната газова връзка между България и Гърция и осигуряването на циклотрон в изпълнение на проекта за изграждане на "Национален циклотронен център" към БАН.

Държавният глава е отбелязал, че България изпълнява приетия на Срещата на върха на НАТО в Уелс План за готовност за действие и за повишаване на разходите за отбрана.

"По моя инициатива се състоя заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което беше решено да бъде увеличен бюджетът за отбрана от 1,19 процента от БВП за 2015 г. на 1,35 процента за 2016 г. и постепенно увеличаване до 2 на сто през 2024 г.", заявил Росен Плевнелиев.

Президентът е посочил и значението на създадения в София през септември 2015 г. Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО.

"Като активен и надежден партньор в НАТО и ЕС България е фактор за стабилност и двигател на интеграционните процеси на Балканите", е казал държавният глава. Президентът и помощник-държавният секретар са откроили значението на силните демократични институции и активните граждански общества.

Българската страна високо цени ролята на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа, включително и чрез съвместни учения.
България и САЩ ще задълбочат и сътрудничеството си и в сферата на киберсигурността, е станало ясно по време на разговора.

Росен Плевнелиев и Виктория Нюланд са обсъдили и сътрудничеството между България и САЩ в областта на енергийната сигурност. Двете страни са изразили надежда изграждането на интерконектора между България и Гърция да започне възможно най-скоро и връзката да бъде въведена в експлоатация.

Държавният глава е отбелязал, че страната ни подкрепя и ускореното изграждане на Южния газов коридор и на газовия коридор "Юг-Север", както и изграждането на регионална енергийна борса.

Като друг ключов приоритет в двустранните отношения е било изтъкнато развитието на търговско-икономическите връзки и в частност - привличането на повече американски инвестиции в България.

Президентът и помощник-държавният секретар са обсъдили и напредъка по ключови за страната ни реформи, като акцент е бил поставен върху съдебната реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Армиите и флота на ЕС да се изведат по границите!
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗападноевропеецОткъде си, западноевропеецо? От Западния парк, от Обеля? Отдето и да си, от писанията си изглеждаш тып е необразован...
82
6
 
1
 
! Отговори
До русофилите преди 8 години
Четете Ботев и Левски какво са писали за русия бе продажници долни, и Захари Стоянов и други родолюбци, а не долни русофили като вас, предатели, продажници
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работите отиват на зле...Сега и Р.Плевнелиев ще почне да псува като каруцар " ЕU ",както правеше каката в Украйна!
80
0
 
8
 
! Отговори
Голям праз преди 8 години
Срещнали се...обсъдили...просто срещата е била необходима за да получи плевнята следващите инструкции и нареждания, закопаващи Bg, както и хонорара от шефовете си
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppЖопин, както си тръгнал, май ти ще избързаш към место злачно и покойно! И никой няма да се разплаче за купчинката миризлива органика!
78
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Националният предател *** прегръща американската еврейка, а тя му пъха в джобчето новите инструкции как да обслужва интересите на САЩ и да го направи така, че да изглежда че служи на ЕС. А прегръдката гарантира на България дълговата спирала дето ще зароби и внуците на глупаците.Пък краварите разбраха, че да погребат русофилството им трябва да погребът народа български и си намериха надеждни марионетки едната е от Банкя, а другата ирландската пастирка.
77
1
 
12
 
! Отговори
ХА преди 8 години
ТОЗИ И ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГИ ПРЕГРЪЩА ПРЕД КАМЕРИТЕ КАТО БОРИСОВ КОЛКО Е ЖАЛЪК ГОРКИЯ
76
0
 
15
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
А Ботев и Левски се чудят на къде да гледат........
75
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОзи човек нормален ли е? ***!
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Rozene ako ta vidi prvata dama kato nisto sha da kae na prvia lebovnik da kaenesto na mamata.male kekof gnil Kamzumulec, Ahtiven kamunizec i Administrative gazobklizecRossen parvo da dade obiasnenie zasto razkarva bolnoto si deto ot Gr4ko do SOfia a ne go zakara po spesnost v Atinska ili Solunska specializirana bolnica. Nali e prezident- ot ko se krie. Tam nelegalno li e bil s komitite ot Gerbalnata Banda
73
2
 
5
 
! Отговори
До 107 преди 8 години
До ХА-ХА-ХАНе само не си талантлив като Пишурката, ами ще ме фанеш за фурката! Не на баба си! Уникално тып и зловонен! С педофили се прочуха Белгия, Щатите, въобще целият слободясял Запад! За мен неблагодарността е първият човешки грях! Да плюеш по Освободителите, значи не заслужаваш да мръсиш въздуха ни!
72
0
 
6
 
! Отговори
Жълт урод преди 8 години
До ХА-ХА-ХАЧифут,затвори си грозната муцуна,че миришеш на изгнило!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХАДа,ама ти си жълто,грозно с штръкнали уши,като локатори хазарче..при това наркоман!
70
0
 
2
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
точките са за гали от остров Ман !
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 95ти си украйнец ами *** там
68
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА78% от българите симпатизират на Русия и едва 9% на САЩ
67
0
 
11
 
! Отговори
222 преди 8 години
*** ША ПЛАЩАМЕ ,ЧЕ СМЕ СЛУГИ НА НАТО ЛИ БРЕ УУУ ТО МНОГО ПРОСТИ СМЕ ИЗБРАЛИ У ПАРЛАМАНТА И У ПРЕЗИДЕНСТВОТО .НЕ Е ЛЕСНО ДА СМЕ ПРОСТИ МААМУ СТАРА.
66
2
 
19
 
! Отговори
ЕВРОСТАТ преди 8 години
78% от българите симпатизират на Русия и едва 9% на САЩ.
65
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марш от тук ***,чумо проклета краварска.България мрази да душка говежда смрад.