Ръстът на заплатите отива в спестявания, рече Горанов

Финансовият министър не подкрепя промяна на данъците сега
19 яну 2016 15:14, Миглена Иванова
56
Ръстът на заплатите отива в спестявания, рече Горанов
Снимка: БТА

Вътрешното търсене генерира потенциал за по-силен икономически растеж. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов по време на 10-та среща на бизнеса с правителството.

Горанов посочи, че през миналата година правителството също е вляло ресурси в инвестиции, с което се е увеличила базата за растежа. Тази година обаче разходите няма да са толкова големи, а отчасти това "отстъпление", както го определи финансовият министър, може да се компенсира с програмата за саниране.

"На база поети ангажименти имаме 1 900 договора за саниране, които ангажират близо 1 млрд. лева, които потенциално в следващите няколко месеца биха могли да минат през малките и средни фирми като обороти и допълнителни инвестиции”, посочи той.

Горанов предупреди, че се очаква забавяне на световната икономика, което означава, че износът няма да има толкова голям принос за БВП, какъвто имаше през миналата година. "Резерви има обаче в тази част от структурата на БВП, която най-трудно се повлиява и се активира – крайното потребление. То изисква дългосрочна стабилност, усещане у малкия човек за перспектива и предполага рационално поведение в резултат на икономическата и политическа среда", коментира той.

Министърът подчерта, че през последните години склонността на българина към спестявания не се е променила и че ръстът на заплатите не е отишъл за увеличаване на разходите, а за спестявания. В тази връзка той оцени, че растежът през тази година ще се движи между 2 и 3%, "с потенциал, ако върнем доверието на хората в икономиката, и за по-сериозен растеж".

Горанов посочи, че два шока за икономиката са вече преодолени. Спрял е спадът на цените на жилищата, а от друга страна бизнесът успя да се пренасочи към по-рационално, балансирано пазарно поведение с органична основа за растеж.

"Ако има отнякъде проблем, който да се прояви шоково към нас, той едва ли ще бъде в сферата на финансите. За геополитика не искам да говоря, но тя безспорно се отразява на икономиката. Умерен оптимист съм, че икономическият цикъл е на страната на обществото", заключи той.

Горанов изтъкна, че натрупването на дълг е следствие от политиката и натрупаните дисбаланси и според него безконтролното му увеличаване би поставило под съмнение суверенитета на страната. Ако зависи от мен, максимално бързо поне новият дълг няма да е тема, коментира той и допълни, че трябва да сме предпазливи към бързото увеличаване на задлъжнялостта.

Горанов коментира, че резервите в приходната част на бюджета са се оказали повече, отколкото в разходната, особено през миналата година, когато с пари от бюджета беше приключен старият програмен период. Това, според финансовия министър е попречило за по-голямото понижаване на дълга и дефицита.

Горанов предупреди, че ако няма няколко години последователна политика и устойчивост, темата за дълга ще премине в тема за данъчната система. "Някой ден, за да я преодолеем, ще стигнем до темата дали данъчната система е подходяща, за да финансира държавата. Данъчната система може да се справи, ако избягваме популистките решения и прехвърляне на дефицити", коментира той.

Според него е грешно решение да се тръгне към промяна на данъчната система сега. "Ако в следващите няколко години успеем да сведем дефицита до нула, едно от основните ни конкурентни предимства, заради което намалявахме данъчната тежест, ще изиграе своята роля", подчерта Горанов.

Като пример за натрупани дефицити заради неблагоразумна политика финансовият министър посочи енергетиката.

"Ако премахнем възприятието, че енергетиката е елемент от социалната политика и започнем на пазарен принцип да работим, бихме могли грешните решения от миналото, довели до огромни дефицити, да ги преодолеем. Успяхме с усилията на работодателските организации и със законодателни промени да балансираме така системата, че тя да не генерира нови загуби. Проблемът е ликвиден – натрупване на огромна вътрешна задлъжнялост между производители, търговци и националния доставчик. Той може да се реши на пазарен принцип и без да се отразява на фиска”, посочи Горанов.

Финансовият министър изрази увереността си, че ресурсът в бюджета, отделен за спасяване на банки, няма да бъде използван, а оценката на банковите активи ще играе ролята на "катарзис", който ще върне доверието в банковия сектор.

Лошото, според Горанов, ще е, че банките през тази година ще са по-консервативни и това вероятно ще се отрази на кредитирането. Доброто обаче е, че всички са разбрали, че "правилата на играта не могат да бъдат заобикаляни", коментира Владислав Горанов.

"Ако платихме висока цена като общество, мерена в милиарди, тази цена, независимо че е огромна, си струваше, защото разкри пред нас как забавените и грешни решения създават политическа нечистоплътност и грешна среда”, заключи той.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Ликвидиране на дълговете на държавата по най-бърз начин, като преди това дълга се прехвърли към други кредитори различни от Световната Банка и МВФ които представляват роб0владелски структури чиито искани реформи на практика съсипват държавата. Сменяне на плоския данък с прогресивен. Това е! Остава само да се анализира добре това което съм писал, да се приеме и приложи на практика и цялата обстановка в България ще започне скоростно да се подобрява.
42
1
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Мисля че това е всичко в общи линии за което се сещам. Да преговорим основното - натиск за увеличаване на заплатите в пъти на работещите, натиск за намаляване цените на всички стоки особено тези от първа необходимост което ще доведе до увеличено потребление, реформиране на корумпираните и раздути сектори не чрез орязване на заплатите и броя работещи в тях а чрез орязване на посредниците и подобряване на ефективността чрез по-добри технологии.
41
1
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Единствената полезна банка е държавната централна банка която е абсолютно независима от чуждестранни фактори като Световна Банка и МВФ и чиято цел не е печалба а стимулиране на малкия, средния и едрия бизнес чрез безлихвени кредити, изготвяне и подпомагане на бизнес планове и опрощаване на значителна част от отпуснатия безлихвен кредит при успешен бизнес. По такъв начин може да се стимулира собствения бизнес, както и ако стартиращия бизнес не плаща данъци първите пет години.
40
1
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
производител - краен клиент. Винаги когато посредниците се отрежат от уравнението резултата е цена по-ниска в пъти. Банки - чуждите банки не са полезни а вредни за България защото изнасят печалбата от лихвите си извън България. По-същия начин стои въпроса и с чуждестранните инвеститори които търсят пазар в България - те инвестират една сума в страната не от добро сърце а за да спечелят много повече което и изнасят в последствие от България който от това става все по-бедна.
39
1
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Цените на тези стоки от първа необходимост трябва да са изключително ниски и достъпни за всеки и не трябва да се облагат с никакви данъци и такси. Така те ще бъдат общодостъпни за всички и ще има ускорено потребление. Енергетиката има проблеми в България първо защото много се краде от нея и се злоупотребява, второ не е ефективна, трето има вредни производствени мощности продаващи на твърде големи цени - американците и зелената енергия и четвърто не са отрязани посредниците от връзката
38
0
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Данъка трябва да е силно прогресивен и да е изключително строг към укриването на данъци от стана на богатите чрез различни номера за неплащане на данъци като офшорни зони и подобни. Чрез такъв данък ще има значително повече ресурс за социални каузи и плащания, както и за обществени проекти. Енергетика - обратно на казаното от министър Горанов енергетиката е елемент от социалната политика както и стоките от първа необходимост като храна, вода, облекло, лекарства и др.
37
0
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Чрез плоския данък и същевременното добавяне на различни данъци и такси изсмукани от пръстите се натоварват най-бедните и се задушава още повече потреблението. Плоския данък е архаичен модел който не води до нищо хубаво а само до задълбочаване на разликата между бедни и богати при което се създава мнозинство от бедни които ще разрушат държавата защото не са доволни от нея и тя не отговаря на очакванията които имат към нея и малцина богати купуващи си последните модели автомобили.
36
1
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Освен че е зависима държава, дълговете я превръщат в губеща държава от която постоянно изтичат парични ресурси които да покриват дължимите лихви. В крайна сметка може да се стигне до там че държавата да трябва да върне няколко пъти стойността на взетия кредит. Това във висша степен е глупашко и издава липсата на компетентност и/или зл0умишленост и преследване на други цели и интереси различни от националния. Данъчната система - в България данъчната система е крайно несправедлива и неефикасна
35
1
 
2
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Държава която има дългове първо е зависима държава, особено ако дълговете са към Световна Банка и МВФ които на практика диктуват монетарната политика на страната длъжник и я контролират по такъв начин че я довеждат до презряна мизерия чрез настояване за приватизации което води до по.малко обществени средства и оттам редуцирани разходи за социални дейности което е другото условие на банкерите. Липсата на социална държава пък води до разпадане на държавността.
34
1
 
2
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Една умно управлявана икономически държава която иска да развие износа си прави както Китай - държи цените на изнасяните стоки и услуги ниски като така държи първенството по конкурентноспособност и същевременно използва вливащите се парични потоци за да вдига заплатите и жизнения стандарт на хората като прави всичко възможно да намалява цените на всичко вътре в държавата и така да стимулира потреблението. Натрупването на дълг е сигурен знак за некомпетентност.
33
0
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Условие за санирането е прехвърлянето на собственоста на жилището на юридическо лице което е материално отговорно чрез активите си - жилищата при евентуални натрупани дългове вследствие на сметки, такси и подобни. Така юридическото лице изпаднало в неплатежоспособност трябва да удовлетвори длъжниците си чрез разпродажба на активите си - апартаментите. Само чакам да видя кога ще стане това. Износа - кризата не е проблем за износа на една бедна държава която би организирала износа си разумно
32
1
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
и колкото по-големи са данъците и цените на стоките толкова по-свито е потреблението и икономическия растеж е сведен до пълзене. Няма бърз оборот поради бедност на хората няма икономическо развитие, защото за да има развитие трябва да има голям оборот на пари и стоки а това няма как да стане ако хората са доведени до положение едва да оцеляват с мизерните си заплати. Саниране - моето мнение за санирането е че това е схема за открадване жилищата на хората.
31
1
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Нека да анализираме казаното от министър Горанов, като пропуснем излишния технически жаргон който използва и да видим къде греши. Търсенето генерира икономически растеж, дотук добре само че кое генерира търсенето? Това са два фактора - високи заплати и ниски цени. Китайците не случайно държат юана изкуствено слаб защото така стимулират износа чрез евтините си цени. Колкото по-ниски са заплатите, в България това изкуствено се прави от бизнеса чрез картелни споразумения
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой на днешно време с 600 лв заплата може да спестява?
29
0
 
2
 
! Отговори
До до 37 преди 8 години
Да ама няма кой да я направи. Никой не се наема.
28
2
 
16
 
! Отговори
до 37 преди 8 години
Само революция ще върне на държавата ограбеното от нея.
27
1
 
11
 
! Отговори
до 34 румен преди 8 години
Руменчо, на колко си години чичовото?. Не разсъждавай като първолак. Колко хорс работят в чужбина, имаш ли представа?. Има коли в България по 1000 лева това са 500?, всеки който е работил на вън може да си купи.
26
1
 
8
 
! Отговори
До Чорбаджия преди 8 години
Така е. Това си е рекет и навсякъде по света е така. Един вид богатите плащат на бедните за да не ги закачат. Щото иначе има много бунтове, обири и даже революции са ставали едно време.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази мазна физиономия като я видя и ми се драйфа.
24
13
 
4
 
! Отговори
Румен преди 8 години
Наистина в големите градове не можеш да минеш от автомобили, малко не им вярвам на тия дето само реват че нямат.