Едва ли ще се съберат 180 гласа за промени в Конституцията

Трябва да сме реалисти, отбеляза Цветан Цветанов
9
Едва ли ще се съберат 180 гласа за промени в Конституцията
Снимка: Архив Булфото

Едва ли при това положение в парламента ще се съберат нужните 180 депутатски гласа, за да има нови промени в Конституцията, смята шефът на най-голямата група в НС, тази на ГЕРБ, Цветан Цветанов.

За нови поправки в основния закон заговори държавният глава Росен Плевнелиев. Според него те трябва да са в частта за правосъдието.

Лидерът на АБВ и президент на страната в годините 2002 - 2012 Георги Първанов също настоя да има промени в Конституцията, но според него с тях трябва да се промени начинът на избор на държавен глава и изискванията към претендентите.

Първанов смята, че изискването бъдещият президент да е роден задължително в България и през последните пет години да е живял в страната е архаично и трябва да отпадне. Заради това от АБВ обявиха, че ще инициират консултации с останалите политически сили.

Цветанов обаче призова политиците да бъдат реалисти.

"Политическите партии и съответните институции са в правото си да лансират дискусии, но в настоящия момент трудно ще се стигне до подобен консенсус от 180 гласа, които да подкрепят каквато и да било конституционна промяна. Повече го отдавам на предстоящите президентски избори, но смятам, че трябва да сме реалисти", коментира той.

Според него до 10-15 дни може да бъде конкретизиран анексът към споразумението между коалиционните партньори във властта ГЕРБ и РБ.

Още днес преговорните екипи ще се съберат на работна среща, съобщи Цветанов.

Сред акцентите на анекса ще бъдат съдебната реформа, изборното законодателство, здравеопазването, образованието, електронното правителство, енергетиката.

Цветанов се срещна днес с лидера на БСП Михаил Миков и червената депутатка Дора Янкова, за да обсъдят как вървят номинациите за ръководство на Националното сдружение на общините в България.

До 5 февруари трябва да приключат регионалните събрания, в които участват кметовете, съобщи Цветанов и добави, че с БСП са се договорили да се спази квотното разпределение за ръководството.

Той увери, че ГЕРБ ще се съобрази с номинациите на БСП, както и на останалите политически сили.

Вотът на недоверие към правителството, който социалистите готвят, не е бил тема на срещата днес между Цветанов и Миков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
За да преди 8 години
За да работи парламента броят на депутатите поне да се намали на 120, партийната субсидия да е 1 лв., а не маса политиканстващи да живеят с парите на народа. Подкрепям подписката на Слави за референдум. Хайде да подразним храненици поне да видим как ще се отърват или пак ще изчезнат подписите ни както преди години.
6
3
 
1
 
! Отговори
SS преди 8 години
пореден кремелски напън ... България е горд член на ЕС и НАТО.
5
0
 
4
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
То колко доказателства се събраха и Цветанов не влезе в затвора, та 180 гласа ли няма да съберат за промените в Конституцията
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гн Цветанов съсипа Бойко Борисов.Преключиха в политиката със най големи натрупани пари в черната каса.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цветанов знаем че трудно ви се предвижва към тази стъпка.Знаем че нищо подобно няма дасе случи,преди имахте това мнозинство от 186 депотата.Но изобщо невисе искаше както и сега.Без мислено е дасе напъвате,вие изгубихте вашите симпатизанти.Няма връщане на зад.Вие се подиграхте със нас.Вие сте багабонти вие сте със ДПС.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народ, не може да излъчи нищо по-добро от ББ и ЦЦ да го управлява, не е жертва, а съучастник.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Престъпникът отбелязъл...