Нинова: След снега страната ще е под вода!

90% от язовирите са в неизправност, алармира социалистката
34
Нинова: След снега страната ще е под вода!
Снимка: Архив БТА

След обилните снеговалежи страната ще се потопи под вода, предупреди социалистката Корнелия Нинова. Причината - 90% от язовирите в страната са в неизправност, което ги прави опасни.

Тя се позова на последната проверка на Върховната административна прокуратура.

Според данните от доклада на ВАП явно институциите не са си взели поука от бедствията през последните години, при които загинаха хора и бяха нанесени материални щети за милиони.

Констатациите на прокуратурата са, че масово стените на язовирите продължават да са в лошо състояние, а речните легла задръстени от растителност и боклуци.

Няма наказани арендатори, нито нарушители, изхвърлящи отпадъци в реките.

Корнелия Нинова обяви, че отговорността за състоянието на водоемите е прехвърлена на общините, но пък правителството не им е отпуснало пари за поддръжка.

Заради това има риск да се повтори драматичната ситуация в Мизия, където през лятото на 2014 г. преляха няколко микроязовира и потопът отне живота на двама души и разруши стотици къщи.

"Хората там още живеят във фургони при минус 16 градуса тази сутрин", разкритикува още Нинова.

Тя обвини управляващите, че не само, че не са в състояние да се справят със снеговалежа, ами и с опасните водоеми, което според нея, вече е умишлено престъпление.

Според данните на прокуратурата на 47 от водоемите, които са в района на басейнова дирекция "Дунавски район" с централа в Плевен, липсва измервателна и контролна апаратура.

В област Сливен има 8 язовира в предаварийно състояние, а 4 са в неизправно техническо състояние.

В Ямболско са открити технически проблеми при 17 язовира. В същата област 17 участъка от речни легла с затлачени.

Варненската апелативна прокуратура е дала 22 предписания за аварийни планове след проверка на 128 язовира.

В област Бургас няма актуални аварийни планове за 24 язовира, като за един от тях изобщо няма никакъв план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Ти другарко ни обясни защо твойто синче се подвизава в щатите , а не е у нас или в Русия?
22
0
 
0
 
! Отговори
Батакист преди 8 години
АКо се получи някое произшествие , ще се изтъпани и ще каже Аз нали ви казах!. Ако нищо не се случи ще си трайка за хубост.
21
0
 
2
 
! Отговори
охо преди 8 години
Гласувам със двата пръста за нея.единия отпред другия от заддзе
20
0
 
4
 
! Отговори
охо преди 8 години
*** премиер.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ще бедстват горките хорица. Чак ми иде да ревна. Сакън
18
2
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
Плиткоумник, малко наводнения ли имаше миналата година, та при ГРОБ не е имало наводнения.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10Сарказмът си е сарказъм, но истината е, че и Орешарски е виновен за забатаченото по време на управлението си! Друг въпрос е, че у нас всички Оправници са виновни, но никога не се изправят пред закона за да отговарят за делата или бездействието си. За сметка на това не пропускат да парадират и да се хвалят с края на Соц-а, приемането ни в НАТО и ЕС, рИформите, Европрограмите, магистралките, безработицата, стабилитета, мигрантите и т.н. Кога, как и дали се е случило е без значение.
16
6
 
6
 
! Отговори
jjj преди 8 години
Нали при вас 90 % бяха изправни, как за 1 година всички се прецакаха жено, я ела на себе си ! Поредната социалистическа смешка .
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако питате Бойко,няма да е така.
14
2
 
2
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Господжа *** за много неща има право ! И добре, че предупреждава - стига да има кой да обърне внимание и вземе нужните мерки ! Не знам обаче, от кога стана и" специалист по топене на сняг" !?!? Катастрофално наводнение може да се получи при рязко повишение на температурата, плюс силен валеж от топъл дъжд! При нормално снеготопене няма как да се достигне до " потоп". Ама друго си е като си във властта, да се направиш и на пророчица !?!?
13
5
 
7
 
! Отговори
Орнелия К.Нинова преди 8 години
Ти какво направи , К.рнелийо , когато беше на руля държавен ?!Сега ми откриваш топлата вода - т.е. пак НИЩО !
12
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При управлението на БСП-ДПС др. Нинова половин България беше под вода , а при ГЕРБ няма наводнения. Така , че айде стига демагогия .
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова пък винетки ще има за всички от сърце.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама аз не помня вече 15 години насам язовирите да са ни били наред или улиците ни да са били почистени. Ами, да, под вода ще са и градовете и селата. Понеже каналите са запушени и умалели вече за порастналите градове, а по селата няма дерета и почистване на коритата на реките. Само гледайте. И после, понеже, водите си стоят и се заблатяват, започваме да преоктираме от векове изчезнали болести или буболечки.
9
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
като се наводни мизия ще дойде кристалина георгиева да прехвърля празни кашони предкамерите а бчк да раздава вода само на гласувалите за герб кмета на мизия от коя партия егласувате за герб ще живеете във фургони
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7Да бе, той Орешарски е виновен, че Баце се е насрал в гащите...
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха прокуратурата раздавала предписания :) Ама другарко това де го прочете ***? Това да не е да си раменяте флашки на Позитано?
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4След като великият специалист по физкултура др. Цецерон ликвидира през 2009г. Гражданска защитатака е. Преди това ГЗ под мъдрото ръководство на правителството на др.Станишев и министърката др.Емел Етем не издавиха Цар Калоян и не платиха едни пари за измислена буря :)Др.Нинова дали се сеща кой беше на власт през 2014г. когато удавиха Мизия?
5
1
 
20
 
! Отговори
Ной преди 8 години
Напълно нормално....за ненормална държава!След като ни изненада снега януари месец,съвсем нормално е да ни изненада и потопа!Все пак кой ти е предполагал ,че като се затопли и снега от търдо агрегатно състояния ще се превърне в течно,а не директно в пара и да изчезне в небитието?
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като великият специалист по физкултура др. Цецерон ликвидира през 2009г. Гражданска защита сега естествено, че няма кой да контролира язовири, реки, диги и т.н. елементи от критичната инфраструктура на държавата.