Последните промени във ВСС са провокация, смята Борисов

Във Facebook премиерът написа: Не кадрувам във ВСС!
Обновена: 20 яну 2016 19:13 | 20 яну 2016 19:12, Анисия Иванова
62
Последните промени във ВСС са провокация, смята Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че няма нищо общо с последните промени, които се случват във ВСС, и дори ги намира за провокация.

"Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма",  написа той в личния си профил в социалната мрежа Facebook.

Още по темата

В последната седмица ВСС беше разтърсен от нова порция скандали. На предишното заседание на висшите магистрати, на което се обсъждаше аферата "Яневагейт", до премиера беше изпратено съобщение за това какво се случва вътре в залата. Съобщението внесе смут сред магистратите, прекъсна заседанието, а премиерът се появи неканен във ВСС.

Днес тринайсет от членовете на ВСС гласуваха да прекратят мандата на Соня Найденова като представляващ Съвета и я замениха с Димитър Узунов. Това отново предизвика скандал, който доведе шестима членове да напуснат залата. Причината е, че името на Димитър Узунов присъства в редица медиини публикации във връзка с СМС-скандала.

В социалната мрежа Борисов продължава: "Нещо повече, считам, че последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата."

Премиерът заявява, че се нужни действия и реформи, а не празни приказки и скандали, които допълнително изчерпват доверието в съдебната система.

"За промени в Конституцията никой не говореше през 2015 г., когато парламентът прие стратегията за съдебната реформа. Успяхме да постигнем много, но реформата не е завършена. Най-важното сега е да продължим. Аз ще предложа да се съгласим за конкретен времеви график за продължаване на реформата в съдебната власт", допълва Борисов.

Той изброява решенията, които трябва да се приемат. По думите на премиера техният минимум включва:

- Изменение в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в Конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията в прокуратурата;

- Антикорупционният закон;

- Изменение в наказателно процесуалния кодекс: по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайното връщане на делата за доразследване;

- Изменение в наказателния кодекс;

- Изработване на проект за Закон за мерките срещу тероризма.

"Надявам се, че в най-скоро време тези промени ще минат през Министерски съвет, а след това с конкретни срокове ще бъдат внесени и за разглеждането им в парламента, подкрепени от ПГ на ГЕРБ. Вярвам, че тези промени ще срещнат разбирането и на партньорите ни", отбелязва министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mi kak da otgovori kato cialata igra e pod negov kontrolTOTALİTARİSMTOTALİTARİSMTOTALİTARİSMALOOO BRUKSEL ALOOOO MR JUNKERKO PRAİTE TAM
41
0
 
6
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Що народ повярва преди 10-15 години на Борисов: Ще се бори против престъпността, беззаконието, корупцията и т.н и т.н.! Подлеца успя. Узурпира властта и УСПЕШНО лочи ли лочи народната кръвчица. И цялата глутница около него, разбира се.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да питаме Кокинов кой кадрува във ВСС ? Той знае !!! Нали при онзи записания разговор му каза - НАЛИ ТИ СИ ГО ИЗБРА ????
39
0
 
3
 
! Отговори
Мдааааааа преди 8 години
Самият Лозан Панов зададе после 2 въпроса на ББ: 1) Кой е изпратил SMS-а на ББ? 2) Защо ББ му го е препратил? На първия ББ даде половин отговор (т.е. не каза име), а на втория изобщо не е отговарял.
38
0
 
2
 
! Отговори
Гаша преди 8 години
Е да де той НЕ, ама си има ЯНЕТА за тая работа ..... И ВЪПРОСА Е, ТОЙ ИМА ЛИ ПОЛЗА ОТ ТОВА????!!!!!
37
0
 
3
 
! Отговори
Гаша преди 8 години
Е да де той НЕ, НЕ Е ВИНОВЕН, ама си има ЯНЕТА за тая работа .....
36
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Eййй, на това му се вика безскрупулна и нагла мутра.Крадецът вика - Дръжте крадеца !
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да ама не има обрат в събитията оказва се ,че Борисов май казва истината този път,превратът в ВВС е осъществен от пеевчетата той само ги е ползвал досега под наем,та излиза че той ползва само модела но други са конструкторите,е сега момента да ни отведе до тях,че май са му намазали ските - освен Пеевски и Доган кой са останалите
34
1
 
14
 
! Отговори
само минавам преди 8 години
Я да видим,какво е казал Остап Бендер Нарцисов,мммм да,за поредн път кърти мивки! Вярвам ти...БЕЗЦЕННО!!!
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато този ми казва нещо поглеждам от къде изгрява слънцето и си пазя портфейла.
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, гнусна ***, държавата на няКой и Боко
31
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този човечец,може да те лъже в очите и да се кълне в детето си,че не е така.Истински талант,евала Боце,ако някога българите се усетят и те наритат от премиерстването,можеш да направиш бляскава кариера в,,ало измамите(всъщност вярно,че си милиардер,няма смисъл)
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
aх ти маймунке *** :) значи решението е едно , пълна национализация и разстрел за част от бизнеса , семействата им и всичкия политически елит от 89 насам , какво толкова умувате , да затрием тях и семействата им има да плащат цена защо да ги жалим , малко ли зло сториха на народа си
29
1
 
35
 
! Отговори
??? преди 8 години
Вярно е , тиквата не се меси на ВСС,самопокани се, влезна на заседание и им прочете конското ...Това не е намеса според него.
28
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма"---Е-хе-е! На кого ги разправяш тия, бе, Тикво! 'Оди виж какво пише на Руски паметник: "Не нам, не нам ..." Кой ти вЕрва, бе!
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всичко си е много точно даже,премиерът освети 13-те бойковчета в ВСС без да иска,направо ги качи на шейната както се изрази един- всичко се помни и имената се знаят,всяко нещо с времето си все още не всички са се качили на шейната
26
0
 
16
 
! Отговори
ББ преди 8 години
До ВасилевЩе направя,ще,ще,ще,обещавам,кълна се,ще,ще,ще....ама друг път!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От Варна бил,гледай ти,аз пък мислех,че е от Марс,понеже се изказва,като марсианец(никаква връзка със земната действителност)
24
8
 
1
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До 33Да, от Варна съм и съм програмист. Но мога да се пиша, какъвто си искам, защото ТОВА Е НИК!!!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗападноевропеецДо колкото знам си от Варна,най-източната част на източна Европа.Не се прави на това,което не си и не натрапвай смешния си избор на относително грамотни хора,моля!