Последните промени във ВСС са провокация, смята Борисов

Във Facebook премиерът написа: Не кадрувам във ВСС!
Обновена: 20 яну 2016 19:13 | 20 яну 2016 19:12, Анисия Иванова
62
Последните промени във ВСС са провокация, смята Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че няма нищо общо с последните промени, които се случват във ВСС, и дори ги намира за провокация.

"Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма",  написа той в личния си профил в социалната мрежа Facebook.

Още по темата

В последната седмица ВСС беше разтърсен от нова порция скандали. На предишното заседание на висшите магистрати, на което се обсъждаше аферата "Яневагейт", до премиера беше изпратено съобщение за това какво се случва вътре в залата. Съобщението внесе смут сред магистратите, прекъсна заседанието, а премиерът се появи неканен във ВСС.

Днес тринайсет от членовете на ВСС гласуваха да прекратят мандата на Соня Найденова като представляващ Съвета и я замениха с Димитър Узунов. Това отново предизвика скандал, който доведе шестима членове да напуснат залата. Причината е, че името на Димитър Узунов присъства в редица медиини публикации във връзка с СМС-скандала.

В социалната мрежа Борисов продължава: "Нещо повече, считам, че последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата."

Премиерът заявява, че се нужни действия и реформи, а не празни приказки и скандали, които допълнително изчерпват доверието в съдебната система.

"За промени в Конституцията никой не говореше през 2015 г., когато парламентът прие стратегията за съдебната реформа. Успяхме да постигнем много, но реформата не е завършена. Най-важното сега е да продължим. Аз ще предложа да се съгласим за конкретен времеви график за продължаване на реформата в съдебната власт", допълва Борисов.

Той изброява решенията, които трябва да се приемат. По думите на премиера техният минимум включва:

- Изменение в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в Конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията в прокуратурата;

- Антикорупционният закон;

- Изменение в наказателно процесуалния кодекс: по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайното връщане на делата за доразследване;

- Изменение в наказателния кодекс;

- Изработване на проект за Закон за мерките срещу тероризма.

"Надявам се, че в най-скоро време тези промени ще минат през Министерски съвет, а след това с конкретни срокове ще бъдат внесени и за разглеждането им в парламента, подкрепени от ПГ на ГЕРБ. Вярвам, че тези промени ще срещнат разбирането и на партньорите ни", отбелязва министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ти вярваме Бойко , за нищо
1
1
 
29
 
! Отговори
Верваме ти преди 8 години
Не кадруваш, направо заповядваш!