90% от спрените ваксини вече са поставени на деца

Дарението от Турция - единственият шанс да има "Пантаксим"
38
90% от спрените ваксини вече са поставени на деца
Снимка: Булфото, архив

Над 90 процента от 100-те хиляди дози ваксина "Пентаксим", получени под формата на дарение от Турция, вече са поставени на децата, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от БНР.

Вчера Върховна административна прокуратура поиска да се спре употребата на ваксините, не защото са опасни за здравето, а защото е допуснато закононарушение, във връзка с осъществения внос.

Още по темата

Според Пенков обаче държавата е направила всичко възможно да осигури ваксини за имунизационния календар и затова е избрано дарението като единствено възможна юридическа форма.

При дарение, Изпълнителната агенция по лекарствата няма нужда да дава разрешение, посочи той.

"За нас е абсолютно законосъобразено, започнали сме с търсене на ваксини откъде могат да бъдат намерени при положение, че нямахме участници на обществената поръчка. Оказа се, че единствените свободни налични ваксини са в Турция. Кризата беше тежка в цяла Европа, включително част от страните нямаха никакви  доставки, част от страните бяха променили календарите си и тогава се тръгна на преговори за сключване на договор за доставка на тези ваксини, за да може да се овладее ситуацията", разясни Пенков.

Има нарушение в процедурата, при която се разпространява у нас петвалентната ваксината "Пентаксим", дарена от Турция, въпреки това медикаментът е безвреден и може да се използва, но не може да се търгува с нея, обясни и специалистът по медицинско право Мария Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Вместо да ни дават хляб за да се дразним, не е ли по добре да изследват ваксината, имаме си достатъчно специалисти, да изследват и децата на които е сложена И АКО ВСИЧКО Е НА РЕД, ДА СЕ ИЗВИНИМ НА МОСКОВ, въпроса е приключен, баста.
9
1
 
2
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До АнонименИскаш да кажеш, че Марешки е от ДС и БКП ли, интересно, май пак хвърли един соросоиден лозунг.А турчинят с бартера и той ли е от ДС, става още по-интересно. Кой тогава свърза МЗ с турчина, човек на ДС. БРАВО БЕ, ами я да я върнем тогава тази обществена безопасност, щом е така всевластна и имаме голяма файда.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У Боцеландия всичко е възможно.
7
3
 
13
 
! Отговори
Ю'рналист преди 8 години
снощи по БНТ Москов , гледаше като припикано мушкато. ЛЪЖЕЦ..
6
0
 
30
 
! Отговори
xnxbnxvbxn преди 8 години
Е няма как да сложат 90 000 ваксини и то на деца и да кажат че са вредни след свършен факт ще стане мега скандал
5
3
 
21
 
! Отговори
Народе??? преди 8 години
После що не се раждали българчета , кой луд да прави деца в тоз кенефф където и ваксини не могат да осигурят а приемат ''дарения от турция'' Що така нали бяхме просперираща европейска държава , защо ние сами не си създаваме ваксините , така съвсем спокойно някоя чужда държава може да ни изпозатръшка бъдещите поколения
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен фармацевтичните фирми са в основата на скандала. Негодуват защото са дарение и не са закупени от фирма Х.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опасни са за някой търговец ,защото са дарение.У нас фармацевтичните босове по правило са свързани с ДС и БКП по произход.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 3: Защо какво ще направиш? Щр спреш да си ваксинираш детето ли? Знаеш ли дали не е имало и друг такъв случай с ваксини от Турция??
1
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ги знам какви родители са тези, които слагат на децата си ваксина "дарение от турция"