ДПС и ПФ – ръка за ръка против електронния вот

В БСП също против въвеждането на електронното гласуване
40
ДПС и ПФ – ръка за ръка против електронния вот
Снимка: Булфото

Странна комбинация роди в парламента дебатът за въвеждането на електронното гласуване, който депутатите трябва да проведат след референдума през октомври, на който над 69% от избирателите гласуваха "за" дистанционен вот.

Оказа се, че враговете в политиката ДПС и ПФ са против въвеждането на електронното гласуване. Първите не искат то да стане факт, докато няма пълни гаранции, че няма да има манипулиране на вота, а пък патриотите са категорични, че спекулациите ще са безспорни, ако се въведе гласуване по електронен път.

Според съпредседателя на групата на депутатите на ДПС Четин Казак има риск за първи пък да се касират изцяло избори, а не да се говори, че в даден район са купени много гласове или в друг е имало копотаритевн вот.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов също предупреди, че електронното гласуване носи риска от пълно проваляне на избори. Според него от дебата в парламента се вижда желанието "да сме модерни, екзотични, по някакъв начин забележими, а това е народопсихология".

"Но нека сме реалисти, а не да сме по-европейци от европейците и такива алабализми. Има риск от злоупотреби и манипулиране на изборитете, защото персоналният идентификационния код ще е известен поне на още един човек", коментира той.

Патриотът разигра няколко сценки, за да се опита да онагледи изборите при електронен вот:

Циганска махала, дебел тартор с дебел ланец на врета, строил електората, той си носи личните карти и кодове и гласуват на верижка; Селски магазин в смесен район, магазинерът до него, интелигентният представил на една много демократична партия седнал с лаптопа си, отворил е папката с вересии и минава населението един по един; Администрацията на някоя ТЕЦ, ВЕЦ, седи там началникът на смяна и шефът на отдела, пак 100 процента гласуване, защото който не гласува ще яде тоягата, няма нито ваучер за храна, нито нищо.

БСП също се обявиха против въвеждането на електронното гласуване с мотива, че няма гаранции, че вотът няма да е манипулиран. От "Атака" пък предупредиха, че има рискове да се използва вотът на избирателите за "нечисти цели".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
33
 
! Отговори
agata преди 8 години
Ataka i t.n.patriotichen front .i dps sa edno i sashto neshto.ds.aleluya.mnogo prost narod be.umirat ot glad i pak glasuvat za tyah.magareto otivalo tam deto go ***.
31
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Логично - електората ви е функционално неграмотен, а и с електронното гласуване трудно ще се купуват гласове.
30
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към няколкото сценки може да се добави и още една. Неясен механизъм за обработка на изборните резултати, невъзможност за проверка отчетения собствения глас, невъзможност за проверка на реалната избирателна активност, "лаборатория" за симулация на изборен процес.
29
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народопсихология, трънки! Хората не гласуваха на референдума, точно защото не вярват "екзотиката" електронно гласуване!
28
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен26 Щото ,,умнико,, електронните ,гласове от Турция може да отидат ,и със сигурност ще отидат за турската партия на Корман Исмайлов ,Кемал Еюп ,на ЗАМ- МИНИСТЪРЪТ на ОТБРАНАТА В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ,ИСМАИЛ.....на една партия на Лютфи... Кемал ,Корман ,Исмаил бяхя ,очеизвадно подкрепяни от Ердоган и след провала им ,отблъснати от лектората на ДПС ,това е единственият начин да получат подкрепа от Ердоган и Турция . Електроното гласуване е най- лесният начин за гласуване .
27
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 28Напротив, ти заблуждаваш ! За сведение има разлика между сървър и каца със зеле !
26
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Гласуващ от чужбинаАко приемем, че клуба на БСП в Горно *** е чужбина, значи наистина гласуваш от чужбина.Истината е, че по-добрата част от нацията е зад граница. Защо да ги лишаваме от правото да определят бъдещето на родината си от която са прокудени по политико-икономически причини.
25
1
 
34
 
! Отговори
независим преди 8 години
Абе като има купен вот,защо няма осъдени бе хора?Държавата ни се е превърнала в една клоака.Единственото,което интересува депутатите е как да забогатеят повече,как да правят закони,които ги закрилят.Опростачването и манипулацията вървят с пълна сила.Само задължителното гражданско образование може в някаква степен да повиши гражданската и политическата култура.
24
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25Имаш право да го коригираш - грънци. Един път като засилиш гласа си към сървъра на ЦИК, няма връщане назад. Не заблуждавай хората.
23
2
 
35
 
! Отговори
Гласуващ от чужбина преди 8 години
Електронно гласувам, за да подкрепя моят любимец, Вожда и Учителя на Бантускота, Тиквю Банкянски!
22
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НЕ Е ИСТИНАПеевските *** налазиха.. Що ДПС гласува против, като може да се манипулира?
21
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24Явно си закупчик на гласове и те е страх да не останеш без работа. При електронно гласуване имаш право да си коригираш вота. Така, че упражнението, което описваш става безпредметно.
20
1
 
35
 
! Отговори
НЕ Е ИСТИНА преди 8 години
Не мога да повярвам-самите депутати говорят за манипулации на вота.Щом НС не може да гарантира честността на изборите,значи цялото управление е една манипулация.Всеки във всеки се съмнява,този ще манипулира,онзи ще скрие...Защо се създават органи за контрол,след като всички политици говорят за манипулации.Истината е,че все повече се разчита на неуки,необразовани хора(те стават все повече)и маргинални групи.По-добре да се въведе образователен ценз.Вижте,че НС се занимава само с Изборния кодекс.
19
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега да ви обясня нагледно как се манипулира електронен вот. Аз по принцип съм за машинното гласуване, но така или иначе в Бг всичко се променя в крайна сметка от ЦИК по нареждане на американското посолство. Както и да е ... Електронно гласуване - фирма с 200 души персонал. Управителят е партийно обвързан с ГЕРБ. В деня на изборите, същия свиква всички 200 служители и всеки гласува ЕЛЕКТРОННО под негово наблюдение. Резултат - 200 гласа за еди коя си партия. Хайде честито.
18
3
 
34
 
! Отговори
художника преди 8 години
Целта беше да се въведе електронно гласуване от чужбина, защото много Българи не могат да отидат до урните в посолствата ни. В България щеше да си остане гласуването с бюлетини.Подлеците излязоха наяве, тези които не ги е грижа за народа. Видя се КОИ !!!
17
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...Винкела Ч_хльо....
16
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 15 Аизбирателите на ГЕРП и РФ ,ПФ са изключително ,,умни ,, красиви ,,след като, уж гласуват против комунистите а избраха ,комуниста от Банкя ,Кукувицата ,Винкела ,*** , синовете и внуците на БКП .И за капак служители на ДС ,начело с рабфаковецът- физкултурник Ц.Ц. Изключително умни ! Псуваш комунистите ,избираш комунисти .Невероятна Ентелегентност!А че Турция има полза ,е гредоизвадно .
15
2
 
36
 
! Отговори
яя преди 8 години
Шегаджии!Щели да ги строят и да гласуват както им кажат! Сякаш досега не беше така. А как ще строят тези, които са в чужбина, искат да гласуват, имат това право, а никога не са имали такава възможност?Нали и помощите, които някои "привилегировани" получават, се получават с карти от банкомата, а не на ръка. Там, тия, дето са против електронното гласуване що не са против? Нали и там някой може да им вземе картата?
14
2
 
35
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Д(п)С са против за параван, а ПФ си правят ПР . . . но в крайна сметка и двете тези са подкрепени с качествени аргументи. НЕ бива да се разрешава електронно гласуване, особено от български граждани от Азия и близко до нея :)
13
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен А не е ли истина ,че Атака от години реве против ,,електронният вот ,,?Найстина най- мразената дума на света е ИСТИНАТА. Особенно при димукрацията .