Нов опит: Без предавания на турски по БНТ и БНР

Промените в медийния закон са внесени от Патриотичния фронт
21 яну 2016 11:07,
63
Нов опит: Без предавания на турски по БНТ и БНР
Снимка: БНТ

Парламентът ще направи нов опит да свали предаванията на турски език по БНР и БНТ. Депутати от Патриотичния фронт са внесли промени за това в Закона за радиото и телевизията. 

Националистите, сред които Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Славчо Атанасов, Слави Бинев и др. настояват от сегашните разпоредби да отпадне алинеята, която казва, че програмите по БНТ и БНР могат да се излъчват и на друг език освен официалния, когато са предназначени за българи, за които българският не е майчин език.

Още по темата

В проекта на ПФ е заличена и възможността двете обществени медии да създават отделни предавания за българите, за които българският не е майчин. 

В мотивите си патриотите припомнят, че според Конституцията изучаването на български език е право и задължение на всеки българин. Хората на Симеонов и Каракачанов смятат, че текстовете в закона за предавания на турски език и програми за българите, за които българския не е майчин, противоречат на основния закон.

"Смятаме, че подобни предавания трябва да бъдат само на официалния език в републиката, българския", пишат от ПФ. 

Патриотите смятат, че с измененията, които прилагат, ще насърчат сънародниците ни, за които българският не е майчин, да го изучават.

Освен това за промените не били нужни нови средства, а напротив - те щели да доведат до намаляване на разходите за БНР и БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много голям проблем е това предаване на турски език по българската телевизия, нали?! Аз като турчин тогава казвам, че от днес спирам да плащам данъци на българската държава!!! Призовавам всички етнически турци да направят същото! Щом няма равни права за всички граждани в страната, отсега нататък вместо данък от мене ще вземете само един *** среден пръст!
21
0
 
6
 
! Отговори
Без преди 8 години
Браво!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радио ,,Карджали ,,на турски . Още не навършило няколко месеца........Гарантирано от ГЕРП.
19
0
 
2
 
! Отговори
мъка преди 8 години
До ауууnно не дърьавни,а частни !!!
18
16
 
1
 
! Отговори
аууу преди 8 години
Абе това ли ви е най-големия проблем, 10минутните новини на Турски, ами има 800 000 Български граждани които са с друг майчин език, нищо не ни пречи, в щатите има изцяло радиа на Испански език, в Русия има на татарски и какви ли още не езици.. Патриотите да вземат да свършат някаква полезна работа а не само да лижат Г-за на ГЕРБ и да лапат баницата! Никакви патриоти не са тези изменници!!
17
1
 
22
 
! Отговори
Стойчо преди 8 години
Браво! +1 за патриотите....
16
0
 
1
 
! Отговори
Dino преди 8 години
Do anonimen 5:Tova,koeto pishesh e dolna laja I kleveta.Ti si prosto edno nedureazumenie ot ATAKA,
15
3
 
13
 
! Отговори
Todor Pashov преди 8 години
Kanal 1(bnt) ne gledam ot kakto ima turski *** !
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Националните телевизии за това са национални защото се издържат от бюджета , а има достатъчно частни телевизии да си предават на какъвто език си искат . Например Алфа може да организира новини на турски или руски .
13
1
 
25
 
! Отговори
Бо преди 8 години
В БГ има не само българо-мохамедани, има и други етноси - арменци, евреи, македонци ... и за тях ли новини на майчин език? Не знам друга страна да има новини по национална телевизия на език различен от националните по конституция. Няма такава държава! Всеки дърпа и прави каквото си иска.
12
1
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Това с новините на турски беше един неуспешен опит. По турските национални ТВ кога ще пуснат новини и предавания на български. Я колко "българи" гласуват от там! Да , ама не. Имаме емигранти и потомствени българи в тази държава, които те спорат само за да си поговорят с някой на български. Щом не щат значи и ние не щем. В крайна сметка пътят към Европа на всички български граждани минава през владеенето на европейски езици. Друг е въпросът, че тези кой знае какви интереси обслужват...
11
2
 
29
 
! Отговори
xdb преди 8 години
В България НЯМА "турци"-така че няма смисъл да бъде насила вменявана необходимостта от предавания на подобен език!! Освен това БЪЛГАРСКИЯТ език е единствения признат за официален в рамките на държавата, така че всичко друго е политически игрички на определени партии и формации с една единствена цел-разделяне на обществото, за да се нагнетяват социално-обществени раздори и хаос сред българското население и народ!! В България няма "турци"-има българомохамедани, които са си чиста проба БЪЛГАРИ!!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен-5 TE PO DOBRE DA Vİ İZTRİYAT TAKİVA OT LİTSETO NA ZEMYATA ZA DA NYATE PROBLEMİ KARAKA4ANOVTSİ İ SİMİONOVTSİ .
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой па я гледа тая умрела телевизия
8
0
 
21
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Dano...pone shte e krachka napred
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези новини на турски никой не ги гледа и слуша, защото хората си гледат по сателита турска телевизия, когато решат или си слушат местните радиа. Сега след тая калпава цифровизация и да искат не могат да гледат БНТ...
6
4
 
39
 
! Отговори
Учител преди 8 години
Тия хора не знаят български език,защоот:1.Отказват да учат български език 2.Изисква им се да говорят навсякъде само на тоя турско-мохамедански език 3.С това настояване в училищата да има часове по т.н.майчин език още повече ще се засилва незнанието на български език.За това ТРЯБВА да се засилят часовете по български за тези деца и хора! 4.В България докога новородените ще се кръщават с небългарски имена-защо не се ликвидира тая практика?!5.Как майчин език на деца родени у нас не е български!?
5
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците в България нетрябва да се самоопределят като турци. Те трябва да се определят, като български граждани
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 4 Може би защото живеят в България ?
3
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си направят турска кабеларка и да си гледат на турски. Но по Българска Национална Телевизия трябва да се говори на български. Не може да имаш българско гражданство и да не знаеш официалния език.