Нов опит: Без предавания на турски по БНТ и БНР

Промените в медийния закон са внесени от Патриотичния фронт
21 яну 2016 11:07,
63
Нов опит: Без предавания на турски по БНТ и БНР
Снимка: БНТ

Парламентът ще направи нов опит да свали предаванията на турски език по БНР и БНТ. Депутати от Патриотичния фронт са внесли промени за това в Закона за радиото и телевизията. 

Националистите, сред които Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Славчо Атанасов, Слави Бинев и др. настояват от сегашните разпоредби да отпадне алинеята, която казва, че програмите по БНТ и БНР могат да се излъчват и на друг език освен официалния, когато са предназначени за българи, за които българският не е майчин език.

Още по темата

В проекта на ПФ е заличена и възможността двете обществени медии да създават отделни предавания за българите, за които българският не е майчин. 

В мотивите си патриотите припомнят, че според Конституцията изучаването на български език е право и задължение на всеки българин. Хората на Симеонов и Каракачанов смятат, че текстовете в закона за предавания на турски език и програми за българите, за които българския не е майчин, противоречат на основния закон.

"Смятаме, че подобни предавания трябва да бъдат само на официалния език в републиката, българския", пишат от ПФ. 

Патриотите смятат, че с измененията, които прилагат, ще насърчат сънародниците ни, за които българският не е майчин, да го изучават.

Освен това за промените не били нужни нови средства, а напротив - те щели да доведат до намаляване на разходите за БНР и БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
49
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Няма друга държава в света,в която да има предавания на езика на различните малцинства - само в нашата Българийка всичко е възможно! В Лондон живеят представители на 102 народ ности и държави -представете си какво би станало,ако за всяка от тях / а щом е разрешено за една-трябва и за останалите / има половин часово предаване на майчин езук?! И в другите мегаполиси положението е същото - но предавания на друг език по националните предаватели и телевизии няма- защо у нас трябва да има ?!
1
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че така де ,да не сме под Османско иго още ,че ще има новини на турски